Zdravje & prehranaZanimivosti o špargljih

Zanimivosti o špargljih

MORDA VAS ZANIMA

Šparglji so bili nekoč rezervirani le za bogate, danes pa jih najdete praktično v vsaki trgovini. Nekateri jih pridelujejo celo na svojem vrtu, kjer tudi zelo dobro uspevajo.

- Oglas -

Zato smo tokrat zbrali najbolj zanimiva in zdrava desjtva o špargljih.

  1. Ko enkrat vzgojite svoj »grmiček« špargljev, boste lahko pridelek pobirali precej dolgo – tudi do dvajset let. Špargelj je namreč trajnica, ki ni zahtevna za gojenje. Res pa je, da zemljo kar dobro izčrpa, zato je vseeno bolje, da po desetih letih prostor za gojenje zamenjate.
  2. Če želite pri špargljih čim hitreje priti do pridelka, je najbolje, da se na začetku ne odločite za sejanje, temveč v vrtnariji kupite rastlinice, ki jih je mogoče zasaditi. Tako boste lahko že kmalu rezali mlade šparglje, ki jih je najbolje pobirati pri velikosti okoli 20 do 30 centimetrov.
  3. Beli šparglji oziroma beluši so zelo blagega okusa, vzgojite pa jih tako, da spomladi oblikujete »nasipe«, skozi katere mora pognati mlad beluš – ker svetloba ne more priti do njega, saj raste skozi prst, bo ostal bele barve.
  4. Pri špargljih poznamo kar nekaj različnih sort, ki se med seboj razlikujejo predvsem po videzu, na primer bolj vijoličasti ali bolj živo zeleni barvi.
  5. Špargelj je dvodomna rastlina. V nasadu je običajno polovica ženskih rastlin, tretjina moških, okoli 10 odstotkov rastlin ima na istem cvetu prašnike in pestiče, ravno tako okoli 10 odstotkov pa jih ima prašnike in pestiče na isti rastlini.
  6. Ženske rastline razvijejo debelejše in bolj sočne poganjke, a jih je manj, na moških rastlinah pa je pridelka več, a so poganjki tanjši.
  7. Korenine belušev zrastejo tudi do 5 metrov globoko.
  8. V špargljih se nahaja asparagin, ki po zaužitju značilno »odišavi« urin in je diuretik, torej spodbuja delovanje ledvic in izločanje urina, zato se šparglji priporočajo ledvičnim bolnikom.
  9. Šparglji najbolje rastejo v nevtralnih do rahlo kislih tleh, ki so bogata s hranili. Zemlja naj bo prepustna in peščeno-ilovnata.
  10. Ko šparglje poberemo, jih imamo lahko v hladilniku tudi dva tedna, preden jih porabimo, sicer pa z vsakim dnem staranja postajajo bolj »nitasti«. Če želite v trgovini preveriti, ali so sveži, stisnite povsem spodnji del šparglja (kjer je odrezan) – pri svežem se bo ven pocedil dišeč sok.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×