0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Skupaj za okoljeZ mobilno aplikacijo proti odpadkom v naravi

Z mobilno aplikacijo proti odpadkom v naravi

MORDA VAS ZANIMA

Kako preprečiti odmetavanje odpadkov v naravi? To je vprašanje, ki zaposluje tako strokovnjake kot laike, ki jim ni vseeno za okolje in za prihodnost našega planeta. Ena od možnih metod za reševanje te problematike se morda skriva v izrabi možnosti, ki jih ponuja sodobna tehnologija. Dokaz za to je mobilna aplikacija, imenovana Litterati. Namenjena je vnašanju informacij o odpadkih, ki smo jih opazili zunaj, v naravi. S tem se ustvarja baza zelo koristnih informacij, ki so lahko nato uporabljene kot podlaga za ukrepe oziroma zakonske spremembe za zajezitev onesnaževanja na določenem območju …

- Oglas -

Aplikacija poskrbi za konkretne podatke in za občutek povezanosti

Mobilna aplikacija Litterati je rezultat ideje, ki se je nekega dne porodila Jeffu Kirschnerju. Ko sta s hčerko med sprehodom po gozdu naletela na plastične odpadke, je bila takrat 4-letna deklica povsem šokirana. Ni namreč mogla razumeti, zakaj so se določeni predmeti znašli v okolju, kamor nikakor ne spadajo. Jeff Kirschner je ob tem spoznal, da je večina odraslih tako navajena tovrstnih prizorov, da lahko naše misli oplazijo zgolj za hip, nato pa nanje zelo hitro pozabimo, nemalokrat pa jih niti ne zaznamo zares. Svojo brezbrižnost oziroma pasivnost nato običajno utemeljujemo s tem, da kot posamezniki ne moremo spremeniti kaj dosti. To spoznanje je Jeffa Kirschnerja tako pretreslo, da se je odločil, da vendarle poskusi nekaj spremeniti. Pri tem poudarja, da odpadki v naravi niso posledica umanjkanja poskusov razreševanja te problematike, ampak napačnih oziroma pomanjkljivih strategij. Po njegovem mnenju pogosto manjkata predvsem dve komponenti, in sicer skupnostni vidik in konkretni podatki.

Aplikacija Litterati ponudi rešitev za obe težavi. Ko vidimo fotografije, ki so jih naložili drugi uporabniki, ugotovimo, da pri svojih prizadevanjih nismo sami, kar lahko poskrbi za dodatno motivacijo. Izredno pomembna pa je tudi hitro povečujoča se baza podatkov, ki je lahko v veliko pomoč pri ugotavljanju, kateri odpadki so na določenem območju še posebej problematični. Uporabniki aplikacije med drugim zabeležijo, kje natančno so opazili določene odpadke, kako so bili videti ti odpadki in iz katerega materiala so bili izdelani, obenem pa se beležijo tudi podatki o znamkah izdelkov, katerih embalaže so bile odvržene v naravi.

Zbrani podatki že poskrbeli za pozitivne premike, povezane z zaščito okolja

S pomočjo informacij, ki se zbirajo v aplikaciji Litterati, se lahko izrišejo posebni zemljevidi, na katerih so označene najbolj kritične točke. Jeff Kirschner meni, da lahko pri tem potegnemo vzporednice s prstnimi odtisi. Ko gre za odpadke, ima namreč tudi vsako mesto povsem unikaten odtis. Če izluščimo specifike na nekem območju, lažje ugotovimo, kateri ukrepi so najbolj smiselni za razrešitev problematike. Podatki, zbrani s pomočjo aplikacije Litterati, so že pripomogli h konkretnim spremembam, na primer k dobljenim tožbam proti tobačni industriji in k odločitvam proizvajalcev za spremembo embalaže izdelkov.

- Oglas -

Obsežna podatkovna baza, ki je rezultat vnosov številnih posameznikov, ima lahko namreč velik vpliv na podjetja. Če je zaznano, da so še posebej velika težava odpadki določenih znamk, je to zagotovo slaba reklama za podjetja, ki proizvajajo te izdelke. S tem se ustvari pritisk, ki lahko proizvajalce spodbudi k razmisleku o uporabi okolju prijaznejšega pakiranja. Osnovni namen mobilne aplikacije Litterati sicer ni sramotenje posameznih podjetij, ampak osredotočanje na to, da lahko s skupnimi močmi vendarle poskrbimo za pozitivne spremembe. Čeprav se zdi, da kot posamezniki nimamo moči, lahko s povezavo – četudi zgolj virtualno – poskrbimo za vse prej kot zanemarljive premike na bolje.

Tudi pri nas je pred leti društvo Ekologi brez meja ustvarilo Register divjih odlagališč, ki so jih lahko ljudje sami prijavljali in tako nam je s skupnimi močmi uspelo očistiti kar precejšen del odpadkov iz gozdov in travnikov.

.

NAJNOVEJŠE