0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliProbiotiki so lahko zelo koristni tudi za čebele

Probiotiki so lahko zelo koristni tudi za čebele

MORDA VAS ZANIMA

Pogosto govorimo o imunskem sistemu in o različnih metodah, ki pomagajo pri njegovi krepitvi. V zadnjem letu je bila ta tema na sporedu še posebej pogosto. Pri tem pa običajno pozabimo, da ljudje nikakor nismo edina bitja z imunskim sistemom. Tudi pri drugih živalskih vrstah je seveda potrebna zaščita organizma pred potencialno nevarnimi tujki oziroma pred patogenimi mikroorganizmi, kot so bakterije in virusi, ki lahko ogrozijo njihovo zdravje ali celo življenje. Tako je med drugim mogoče govoriti tudi o čebeljem imunskem sistemu. Pri tem je zanimivo, da so raziskovalci ugotovili, da so lahko za krepitev imunske obrambe čebel koristni podobni dodatki kot za ljudi, in sicer probiotiki.

- Oglas -

Za oslabljen imunski sistem čebel v veliki meri kriva čezmerna uporaba pesticidov

Znano je, da so čebele izredno pomembne za obstoj življenja na Zemlji. Brez njihovega opraševanja rastlin bi bilo zelo težko prehraniti človeštvo. V povprečju naj bi bil vsak četrti grižljaj hrane, ki jo zaužijemo, tako ali drugače povezan s čebeljim opraševanjem. Obenem pa je znano tudi, da postajajo čebele vedno bolj ogrožene – pri tem so mišljena tako posamezna bitja kot čebelje vrste, v povezavi s katerimi se vedno pogosteje omenja nevarnost izumrtja. Za to nevarnost naj bi bila v veliki meri kriva prav slabitev imunskega sistema čebel, ki je posledica čezmerne uporabe pesticidov.

Zaradi oslabljene imunske obrambe se organizem čebel ne more več braniti pred virusi in drugimi patogenimi mikroorganizmi. Nevarnost hitrega širjenje bolezni med populacijo je pri čebelah še posebej velika. Roji so namreč sestavljeni iz večjega števila čebel, ki so v tesnih stikih, poleg tega pa gre za bitja s podobnim genetskim materialom. Nalezljive bolezni lahko tako v zelo kratkem času zajamejo ogromno čebel. Okužba ene čebele je tako praktično identična okužbi celotnega roja.

Čebelji panj

Dodajanje probiotikov poskrbelo za uspešnejše premagovanje nevarne bakterijske bolezni

Študija, v kateri so raziskovalci strnili svoje ugotovitve, povezane z vplivom probiotikov na imunski sistem čebel, je bila objavljena v reviji Nature. Znanstveniki so poskušali najti rešitev za vedno bolj perečo težavo patogenih mikroorganizmov oziroma nalezljivih bolezni, ki množično napadajo čebelje roje in ki nemalokrat pomorijo ogromno čebel. Njihova hipoteza je bila, da lahko morda tudi čebelam koristijo probiotična dopolnila, torej koristne bakterije, ki nevtralizirajo negativen vpliv škodljivih mikrobov. Znanstveniki so želeli svojo hipotezo preizkusiti v praksi. Čebelam so bili tako v hrano dodani probiotiki, nato so raziskovalci opazovali vpliv dodajanja probiotikov na uspešnost premagovanja pogoste bakterijske bolezni pri čebelah, ki je znana pod imenom ameriška gniloba. Ugotovili so, da so se čebele, ki so uživale probiotike, bistveno lažje spopadle s patogenimi mikroorganizmi. Stopnja preživetja se je tako močno dvignila.

- Oglas -

Probiotiki kot vedno pogostejši dodatek hrani za pse in mačke

Zdi se torej, da lahko redno uživanje probiotikov koristi tudi čebelam. Vprašanje, ki se pri tem pojavlja, je, kako poskrbeti, da bodo imele čebele reden dostop do teh dodatkov. Po drugi strani pa je tovrstnih težav manj pri živalih, kot so psi in mačke. Vključitev probiotikov v njihovo vsakodnevno prehrano je bistveno lažja. Tako ni presenetljivo, da obstaja vedno več ponudnikov hrane za mačke in pse, ki so se odločili, da svojim izdelkom dodajo tudi probiotike. Poleg pozitivnega vpliva na imunski sistem ima lahko povečan vnos tudi dodatne pozitivne učinke. Med drugim lahko pripomore k boljši prebavi, kar je učinek, ki ga lahko običajno opazimo tudi pri ljudeh.

Preberite tudi: Probiotiki: kateri so najboljši za naše zdravje?

.

NAJNOVEJŠE