Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.

Znanstveniki razglasili najlepši vonj na svetu

Podobno kot se razlikuje naš okus, se razlikuje tudi naše dojemanje različnih vonjev.
ŽivaliProbiotiki so lahko zelo koristni tudi za čebele

Probiotiki so lahko zelo koristni tudi za čebele

MORDA VAS ZANIMA

Pogosto govorimo o imunskem sistemu in o različnih metodah, ki pomagajo pri njegovi krepitvi. V zadnjem letu je bila ta tema na sporedu še posebej pogosto. Pri tem pa običajno pozabimo, da ljudje nikakor nismo edina bitja z imunskim sistemom. Tudi pri drugih živalskih vrstah je seveda potrebna zaščita organizma pred potencialno nevarnimi tujki oziroma pred patogenimi mikroorganizmi, kot so bakterije in virusi, ki lahko ogrozijo njihovo zdravje ali celo življenje. Tako je med drugim mogoče govoriti tudi o čebeljem imunskem sistemu. Pri tem je zanimivo, da so raziskovalci ugotovili, da so lahko za krepitev imunske obrambe čebel koristni podobni dodatki kot za ljudi, in sicer probiotiki.

Za oslabljen imunski sistem čebel v veliki meri kriva čezmerna uporaba pesticidov

- Oglas -

Znano je, da so čebele izredno pomembne za obstoj življenja na Zemlji. Brez njihovega opraševanja rastlin bi bilo zelo težko prehraniti človeštvo. V povprečju naj bi bil vsak četrti grižljaj hrane, ki jo zaužijemo, tako ali drugače povezan s čebeljim opraševanjem. Obenem pa je znano tudi, da postajajo čebele vedno bolj ogrožene – pri tem so mišljena tako posamezna bitja kot čebelje vrste, v povezavi s katerimi se vedno pogosteje omenja nevarnost izumrtja. Za to nevarnost naj bi bila v veliki meri kriva prav slabitev imunskega sistema čebel, ki je posledica čezmerne uporabe pesticidov.

Zaradi oslabljene imunske obrambe se organizem čebel ne more več braniti pred virusi in drugimi patogenimi mikroorganizmi. Nevarnost hitrega širjenje bolezni med populacijo je pri čebelah še posebej velika. Roji so namreč sestavljeni iz večjega števila čebel, ki so v tesnih stikih, poleg tega pa gre za bitja s podobnim genetskim materialom. Nalezljive bolezni lahko tako v zelo kratkem času zajamejo ogromno čebel. Okužba ene čebele je tako praktično identična okužbi celotnega roja.

Čebelji panj

Dodajanje probiotikov poskrbelo za uspešnejše premagovanje nevarne bakterijske bolezni

Študija, v kateri so raziskovalci strnili svoje ugotovitve, povezane z vplivom probiotikov na imunski sistem čebel, je bila objavljena v reviji Nature. Znanstveniki so poskušali najti rešitev za vedno bolj perečo težavo patogenih mikroorganizmov oziroma nalezljivih bolezni, ki množično napadajo čebelje roje in ki nemalokrat pomorijo ogromno čebel. Njihova hipoteza je bila, da lahko morda tudi čebelam koristijo probiotična dopolnila, torej koristne bakterije, ki nevtralizirajo negativen vpliv škodljivih mikrobov. Znanstveniki so želeli svojo hipotezo preizkusiti v praksi. Čebelam so bili tako v hrano dodani probiotiki, nato so raziskovalci opazovali vpliv dodajanja probiotikov na uspešnost premagovanja pogoste bakterijske bolezni pri čebelah, ki je znana pod imenom ameriška gniloba. Ugotovili so, da so se čebele, ki so uživale probiotike, bistveno lažje spopadle s patogenimi mikroorganizmi. Stopnja preživetja se je tako močno dvignila.

Probiotiki kot vedno pogostejši dodatek hrani za pse in mačke

Zdi se torej, da lahko redno uživanje probiotikov koristi tudi čebelam. Vprašanje, ki se pri tem pojavlja, je, kako poskrbeti, da bodo imele čebele reden dostop do teh dodatkov. Po drugi strani pa je tovrstnih težav manj pri živalih, kot so psi in mačke. Vključitev probiotikov v njihovo vsakodnevno prehrano je bistveno lažja. Tako ni presenetljivo, da obstaja vedno več ponudnikov hrane za mačke in pse, ki so se odločili, da svojim izdelkom dodajo tudi probiotike. Poleg pozitivnega vpliva na imunski sistem ima lahko povečan vnos tudi dodatne pozitivne učinke. Med drugim lahko pripomore k boljši prebavi, kar je učinek, ki ga lahko običajno opazimo tudi pri ljudeh.

- Oglas -

Preberite tudi: Probiotiki: kateri so najboljši za naše zdravje?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×