DomovZdravje & prehranaRecept za Bezgov sirup, kakor so ga pripravljale naše babice

Recept za Bezgov sirup, kakor so ga pripravljale naše babice

Pripravite si okusen bezgov sirup po receptu, po katerem so ga pripravljale že naše babice. Spodaj pa smo pripravili tudi malo modernejše različice za bezgov sirup brez sladkorja ter za bezgov sirup s stevio.

- Oglas -

Recept za bezgov sirup na tradicionalen način

To je recept za bezgov sirup, po katerem to osvežilno poletno pijačo pripravlja največ ljud. Količino prilagodite glede na število steklenic želite pripraviti.

Sestavine:

  • 20 večjih bezgovih cvetov
  • 1 kg kristalnega sladkorja
  • 2 žlici citronske kisline
  • sok 2 limon
  • 1 liter vode

Priprava:

- Oglas -
  1. V loncu zavrite 1 liter vode in pustite, da se ohladi. Bezgove cvetove dobro operite pod tekočo hladno vodo.
  2. Cvetove nadevajte v skledo in prelijte z zavreto in ohlajeno vodo. Na hladnem pustite stati 24 ur.
  3. Tekočino prelijte v lonec, dodajte sladkor, citronsko kislino in limonov sok. Zavrite, nato pa na zelo majhnem ognju kuhajte še 5 minut.
  4. Odstavite z ognja, precedite skozi gosto sito in nalijte v čiste, sterilizirane steklenice. Takoj tesno zaprite z zamaškom. Pustite, da se sirup povsem ohladi, nato ga shranite v hladilniku.

Bezgov sirup brez sladkorja s stevio: Zdrava alternativa

Za tiste, ki se želite izogniti belemu sladkorju, obstaja alternativa – bezgov sirup brez sladkorja. Uporabite lahko naravna sladila, ki ne vplivajo na raven sladkorja v krvi. Stevia je naravno sladilo, ki je popolnoma brez kalorij. Tukaj je recept za bezgov sirup s stevio:

Sestavine:

  • 30 bezgovih cvetov
  • 2 litra vode
  • 2 žlici stevie (po okusu)
  • 4 limone (sok in lupina)

Postopek:

  1. Ponovite korake iz prejšnjega recepta, vendar namesto sladkorja dodajte stevio po okusu, ko se tekočina segreva.
  2. Sirup nalijte v sterilizirane steklenice in tesno zaprite.
Kako pasterizirati bezgov sirup

Kako pasterizirati bezgov sirup?

Pasterizacija je postopek, s katerim podaljšamo rok trajanja sirupa in ohranimo njegovo kakovost. Kako lahko pasterizirate bezgov sirup:

- Oglas -

Postopek:

  1. Ko je sirup pripravljen, ga nalijte v sterilizirane steklenice, pri čemer pustite nekaj prostora na vrhu.
  2. Steklenice postavite v velik lonec, napolnjen z vodo, ki naj sega do 2/3 višine steklenic.
  3. Vodo segrejte do 85-90°C in vzdržujte to temperaturo 20 minut.
  4. Steklenice previdno odstranite in jih ohladite na sobno temperaturo.
- Oglas -

NAJNOVEJŠE