Histamin je snov, ki jo uvrลกฤamo med biogene amine. Sodeluje v ลกtevilnih procesih v naลกem telesu. Obiฤajno ga povezujemo predvsem z alergijskimi reakcijami, ki se prepreฤujejo oziroma blaลพijo s t. i. antihistaminiki. Problematiฤne so predvsem prevelike koliฤine histamina v neustreznih trenutkih. Naลกe telo lahko zadostne koliฤine za svoje potrebe proizvede samo. Toda histamin se nahaja tudi v ลกtevilnih ลพivilih. ฤe uลพivamo hrano, ki je ลกe posebej bogata s to snovjo, lahko v telo hitro vnesemo prevelike koliฤine histamina. To sproลพi odziv, ki je zelo podoben alergijski reakciji. Za to teลพavo, ki je lahko vฤasih povezana tudi z uporabo doloฤenih zdravil, se obiฤajno uporablja poimenovanje histaminska intoleranca oziroma preobฤutljivost na histamin. Pri tem je treba opozoriti, da ne obstajajo zanesljivi testi, ki bi lahko potrdili to diagnozo. Tako se osebe, ki sumijo, da je za njihove teลพave kriv histamin, vฤasih odloฤijo za t. i. eliminacijsko oziroma nizkohistaminsko dieto โฆ
Fermentirana ลพivila โ skupina, ki vsebuje nadpovpreฤne koliฤine histamina
Nizkohistaminska dieta naj bi trajala vsaj 4 tedne. Osnovno naฤelo pri tej dieti je izloฤitev ลพivil, ki vsebujejo nadpovpreฤne koliฤine histamina. Vendar pa je lahko ugotavljanje, katera ลพivila je najbolj smiselno izloฤiti, precej zahtevno, saj ni enostavno ugotoviti, koliko histamina se nahaja v doloฤeni hrani. Koliฤine te snovi v ลพivilih so namreฤ odvisne od razliฤnih dejavnikov, kot so na primer postopek izdelave, naฤin shranjevanja in morebitna uporaba aditivov. V povpreฤju lahko sicer najveฤje koliฤine histamina najdemo v fermentiranih ลพivilih. ฤeprav so fermentirana ลพivila, ki so lahko zelo koristna za nas, saj vsebujejo ogromno probiotikov, torej koristnih bakterij, ki so pomembne za uravnoteลพen ฤrevesni mikrobiom, je pri nizkohistaminski dieti smiselna popolna izloฤitev fermentiranih ลพivil. Seveda pa lahko nato ta ลพivila postopoma spet vkljuฤite v svojo prehrano, vendar ne veฤ kot eno naenkrat. Tako boste namreฤ ugotovili, katera ลพivila natanฤno so tista, ki vam povzroฤajo teลพave.ย
Najbolj varna sveลพa, nepredelana ลพivila, vendar obstajajo pri tem izjeme
Med ลพivila in napitke, ki obiฤajno vsebujejo veฤje koliฤine histamina, tako spadajo vsi fermentirani mleฤni izdelki, kislo zelje, kisle kumarice in druga vloลพena zelenjava, kombuฤa, suhomesnati izdelki, razliฤne alkoholne pijaฤe (vino, pivo, ลกampanjec itn.), ribe (ลกe posebej sardine in tune), kis in keฤap. Problematiฤen je lahko tudi kruh z droลพmi, ki je postal v zadnjem ฤasu zelo priljubljen. Najbolj varna izbira so praviloma ฤim manj predelana ลพivila, na primer razliฤne vrste sveลพega sadja in zelenjave, vendar obstaja tudi tu nekaj izjem. Tudi jajฤevci in paradiลพniki naj bi tako obiฤajno vsebovali kar precej histamina, podobno pa velja tudi za ลกpinaฤo.
Beleลพite, kaj natanฤno ste jedli in kako ste se poฤutili tisti dan
Zavedati se morate, da nizkohistaminska dieta ne bo nujno prinesla ลพelenih rezultatov. Ni torej nujno, da boste s pomoฤjo tega pristopa ugotovili, katera so tista ลพivila, ki so kriva za teลพave, s katerimi se spopadate, oziroma ali je resniฤno kriv histamin v prehrani. Seveda pa obenem ni zagotovila, da bo antihistaminska dieta pomagala pri ublaลพitvi neprijetnih simptomov (med najpogostejลกe simptome, za katere naj bi bila kriva hrana, ki vsebuje veliko histamina, spadajo glavoboli, razdraลพena koลพa in prebavne teลพave, ลกe posebej driska). Gre torej za nekakลกen eksperiment, zato je vsekakor pametno, da antihistaminska dieta โ ฤe se zanjo seveda odloฤite โ poteka pod zdravniลกkim nadzorom. Med eliminacijsko dieto je obenem smiselno redno pisanje prehranskega dnevnika, v katerega beleลพite, kaj natanฤno ste pojedli in kako je doloฤena hrana vplivala na vaลกe simptome.
Preberite tudi: Alergija na cvetni prah ali seneni nahod