Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Zdravje & prehranaLeto 2020 – leto alkoholizma?

Leto 2020 – leto alkoholizma?

MORDA VAS ZANIMA

Leto 2020 je močno spremenilo naše vsakodnevne navade. Eden od stranskih učinkov pandemije in spremljajočih ukrepov je bila tudi občutno povečana konzumacija alkohola. Zaprtost med štiri stene, stres in dolgčas so bili pogosti povodi za iskanje tolažbe v alkoholu; čeprav se situacija, povezana z novim koronavirusom, umirja, to seveda ne bo prineslo čudežne rešitve morebitnih težav, povezanih s čezmernim uživanjem alkohola. Če so postale alkoholne pijače v zadnjem letu stalnica v vašem življenju, čeprav ste jih pred tem uživali precej redko, je vsekakor čas za razmislek o tem, ali je težava morda večja, kot ste verjeli doslej.

Alkoholizma – težava, pri kateri lahko govorimo o spektru …

- Oglas -

Podobno kot v mnogih drugih primerih je mogoče tudi pri alkoholizmu govoriti o spektru. Čeprav vaše navade morda niso tako problematične kot navade nekaterih drugih ljudi, ki so zabredli v alkoholizem, to še ne pomeni, da nimate težave. Eden od glavnih znakov, ki opozarjajo, da najverjetneje potrebujete pomoč, je ponavljajoča se močna želja po alkoholu, ki jo težko zatrete. O alkoholizmu lahko običajno govorimo tudi takrat, ko se pri osebi, ki poskuša zmanjšati pogostost uživanja alkohola, pojavijo zelo neprijetni simptomi, znak za zaskrbljenost pa je lahko tudi to, da se ne morete upreti pitju, čeprav ima vaša navada negativen vpliv na različne vidike vašega življenja (delo, odnosi z drugimi, zdravje itn.). Hkrati pa je zelo pomembno, da ste pozorni na to, kdaj oziroma zakaj najpogosteje posegate po alkoholu. Je želja po pitju še posebej močna v trenutkih, ko želite ubežati negativnim čustvom?

Vprašanja, ki vam pomagajo ugotoviti, kako resna je težava

Za začetek je pomembno, da ste odkriti sami s sabo. Razmislite o svojih navadah, povezanih z alkoholom, in poskušajte biti čim bolj iskreni pri odgovorih na vprašanja, kot so:

  • Kako pogosto uživate alkohol?
  • Koliko alkohola običajno popijete? Se lahko naslednji dan spomnite, koliko ste popili?
  • Kakšno je vaše počutje pred pitjem, med pitjem in po njem?
  • Ali pogosto razmišljate o tem, kdaj boste lahko spet pili?
  • Ali zadnje čase pijete pogosteje kot običajno?
  • So povod za pitje pogosto negativni občutki, kot so strah, jeza, žalost ali dolgčas?
  • Ali najraje pijete sami?
  • Ali ima pitje prednost pred večino obveznosti?
  • Kaj se zgodi, če se poskušate nekaj časa izogibati alkoholu? Ali zaznate odtegnitvene simptome?
  • So začeli vaši bližnji izražati zaskrbljenost glede vaših navad, povezanih z alkoholom?

Če niste prepričani, ali imate težave z alkoholom oziroma ali je morda čas za iskanje pomoči, so vam lahko odgovori na zgornja vprašanja v veliko pomoč. Običajno si namreč precej težje zatiskamo oči pred resnico, če smo soočeni s konkretnimi dejstvi. Priporočljivo je, da svoje odgovore tudi zapišete, saj bo možnosti za sprenevedanje tako še manj.

Sumite, da je v alkoholizem zapadel nekdo od vaših bližnjih?

Pogosto sicer precej lažje opazimo težavo pri drugih kot pri sebi. Nemalokrat so tako šele bližnji tisti, ki osebo soočijo z dejstvom, da ima težave, povezane z alkoholom. Pri tem lahko sicer sprva naletite na zelo negativno reakcijo, toda če posredujete dovolj zgodaj, se lahko morda oseba vendarle zamisli in sprejme ponujeno pomoč. Če sumite, da ima nekdo od vaših bližnjih težave z alkoholom, bodite pozorni predvsem znake, kot so skrivanje alkoholnih pijač, povečana toleranca (za enak učinek so potrebni vedno večji odmerki), tvegano obnašanje, ki sicer ni značilno za to osebo, neizpolnjevanje obveznosti in zamujanje na dogovorjena srečanja, razdražljivost ter umikanje pred prijatelji in družinskimi člani. Vse to sicer še ne pomeni, da je v ozadju zares alkoholizem, vendar je pomembno, da raziščete vzroke za dogajanje in da nato posredujete, če ocenite, da je to potrebno.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×