0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVzgojite zelenjavo iz ostankov!

Vzgojite zelenjavo iz ostankov!

MORDA VAS ZANIMA

Med pripravljanjem obrokov vsakodnevno zavržemo kar precej delov zelenjave, ki jih dojemamo kot neuporabne odpadke. V resnici pa lahko s pomočjo teh ostankov vzgojite novo zelenjavo. Potrebovali boste sicer nekaj časa in potrpežljivosti, a gotovo boste navdušeni, ko boste videli rezultate.

- Oglas -

Tovrstno gojenje zelenjave lahko poteka v zaprtih prostorih, poskrbite le, da bodo imele rastline vseskozi na voljo dovolj svetlobe in sveže vode. Pomembno pa je tudi, da se postopka lotite takoj, torej ko so ostanki zelenjave še sveži. Če boste čakali predolgo, »eksperiment« žal ne bo uspel. Spodaj lahko preverite, katere vrste zelenjave so najprimernejše za to, da iz njihovih ostankov vzgojite novo rastlino.

Zelenjava iz ostankov

Šalotka

Najbolj enostavna izbira, s katero boste težko zgrešili, je šalotka oziroma mlada čebula. Potrebovali boste spodnji del oziroma koreninice (približno 2,5 centimetra), ki ga položite v kozarec z vodo. Kozarec nato postavite na okensko polico, da bo imela šalotka na razpolago dovolj svetlobe. Če želite vzgojiti več novih šalotk hkrati, naj bo vsaka v svojem kozarcu z vodo. Vodo zamenjajte vsak dan in po približno petih dneh boste opazili rezultate.

- Oglas -

Romanska solata

Tudi spodnji, odpadni del solate lahko uporabite ponovno (podobno velja tudi za zelje). Najbolj primerna za to je romanska solata. Postopek je podoben kot pri šalotki. Solato lahko po nekaj dneh presadite v zemljo, saj bo tako rastla še hitreje.

Česen

Iz stroka česna vam sicer ne bo uspelo pridelati celotne glavice, lahko pa vzgojite okusne kalčke oziroma poganjke, podobne tistim pri šalotki. Njihov okus sicer spominja na česen, a je precej bolj blag, zato vam ne bo treba skrbeti zaradi vašega zadaha. Strok česna, pri katerem lahko že opazite droben poganjek, položite v kozarec z vode. Vode naj bo čisto malo – prekrit mora biti spodnji del stroka. Če boste dodali preveč vode, se lahko zgodi, da začne česen gniti.

Po nekaj dneh bi morale pognati koreninice. Vodo zamenjajte vsakič, ko opazite, da je postala nekoliko motna. Tudi v tem primeru ne potrebujete zemlje, saj dobivajo poganjki dovolj hranil iz stroka česna, zagotoviti pa jim morate dovolj svetlobe in čisto vodo.

Bazilika in koriander

Podoben trik kot pri zelenjavi lahko preizkusite tudi pri začimbah. Še posebej primerna sta bazilika in koriander. Odrežite nekaj centimetrov dolgo vejico bazilike in ji na spodnjem delu odstranite liste. Vejico nato položite v kozarec z vodo in ga postavite na okensko polico. Bazilika mora imeti na voljo dovolj svetlobe, a ne sme biti neposredno izpostavljena soncu. Vodo zamenjajte vsaka dva dni in po enem tednu boste opazili, da so se razvile koreninice. Baziliko nato presadite v lonček s prstjo. Podoben postopek kot pri baziliki lahko uporabite tudi pri koriandru. Tako boste imeli vedno pri roki sveže začimbe.

- Oglas -

Ingver

Ingver, ki je že začel brsteti, razrežite na manjše koščke. Na vsakem izmed teh koščkov mora biti poganjek. Koščke ingverja čez noč namočite v toplo vodo, da ostranite morebitne škodljive snovi. Nato jih položite v prst. Redno zalivajte. Lonček naj bo na toplem, a ne presvetlem mestu. Po nekaj tednih boste opazili nove poganjke. Nadaljujte z zalivanjem in čez približno 3 do 4 mesece boste dobili nove korenine ingverja.

.

NAJNOVEJŠE