0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeVse več mlečnih farm v ZDA v resnih težavah

Vse več mlečnih farm v ZDA v resnih težavah

MORDA VAS ZANIMA

Z julijem je kar 52 mlečnih farm na področju ameriške zvezne države New York ostalo brez pogodb z distributerji. Tako nimajo več nikogar, ki bi mu lahko prodale mleko in mlečne izdelke. Zanimanje za živalsko mleko je sicer v zadnjih letih v Združenih državah Amerike močno upadlo. Povprečni Američan recimo danes popije kar za približno 37 odstotkov kravjega mleka manj kot v 70. letih prejšnjega stoletja. Podoben trend pa je mogoče opaziti tudi v mnogih drugih državah po svetu.

- Oglas -

Krave

Trg rastlinskih nadomestkov za kravje mleko se krepi

Medtem ko prodaja živalskega mleka upada, pa se po drugi strani povečuje zanimanje za rastlinske alternative kravjemu mleku. Po ocenah strokovnjakov naj bi bil trg rastlinskih napitkov do leta 2020 vreden že kar 14,4 milijarde ameriških dolarjev. Možnosti je danes toliko, da potrošnikom ni več težko najti alternativ za živalsko mleko. Rastlinski napitki se proizvajajo iz najrazličnejših sestavin – iz riža, ovsenih kosmičev, konoplje, kokosa, mandljev, indijskih oreščkov, lešnikov, soje itn. Razlogi, zakaj vse več ljudi opušča živalsko mleko in mlečne izdelke, so različni. Pogosto gre za zdravstvene in/ali etične ter okoljevarstvene razloge. Poleg tega pa narašča število primerov intolerance na laktozo.

Kaj bo s kmeti in njihovimi družinami?

Mnogi kmetje so se zaradi upada povpraševanja znašli v resnih finančnih težavah. Vendar pa obstajajo tudi uspešni primeri tistih, ki so uspeli prestrukturirati svojo dejavnost. Tako so na primer začeli z vzgojo mandljev in s proizvodnjo mandljevih napitkov. Pojavljajo se tudi organizacije – predvsem tiste za zaščito pravic živali – ki so pripravljene pomagati lastnikom mlečnih farm pri tem prehodu, tako s finančno podporo kot z nasveti. Podobno se dogaja tudi pri živinorejcih – nekateri izmed njih so se že preusmerili v izključno poljedelstvo.

.

NAJNOVEJŠE