Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.

Podrgnite česen po stopalih … in v ustih boste že kmalu začutili znan okus!

Ali ste vedeli, da lahko okušamo tudi s stopali? Če mislite, da gre za nekakšno čudno šalo, se lahko o resničnosti te trditve precej hitro prepričate sami.
Ekologija & okoljeVrtnarjenje pod vodo

Vrtnarjenje pod vodo

MORDA VAS ZANIMA

Koralni grebeni so poleg tropskih gozdov eden od najbolj biološko raznolikih ekosistemov na Zemlji, trenutno pa, na žalost, tudi eden izmed najbolj ogroženih. Znanstveniki so za ta problem našli rešitev – mikrofragmentiranje.

Visoka stopnja soodvisnosti med organizmi

- Oglas -

Na koralnih grebenih najdemo trde in mehke korale, rake, mehkužce, ribe, morske želve, morske pse, delfine in veliko drugih živali ter rastlin, ki so med seboj močno povezane in odvisne druga od druge, kar pomeni, da upad števila ene vrste posledično povzroči ogroženost druge. Ta odstopanja lahko povzročijo naravne katastrofe, kot so orkan, velike nevihte in podobni pojavi, a v zadnjih letih tovrstna izumiranja vrst s svojo dejavnostjo povzroča predvsem človek.

Narava za ponovno vzpostavitev ravnovesja potrebuje veliko časa

Narava sicer ima določene obrambne mehanizme. Primer – zaradi čezmernega ribolova rastlinojedih rib opažamo večjo poraščenost morskega dna z algami in morsko travo, kar posledično povzroči povečanje števila drugih rastlinojedcev, kot so na primer morski ježki. S časom vsak ekosistem vzpostavi nazaj ravnovesje med plenilci in plenom ter organizmi, ki za rast potrebujejo isto hrano. Vprašanje pa je, v kolikšnem času.

Koralni greben tesno povezan z drugimi ekosistemi

Zdravje, številčnost in raznolikost organizmov, ki sestavljajo koralni greben, so neposredno povezani z okoliškimi kopenskimi in morskimi ekosistemi, kot so gozdovi mangrov in plasti morske trave. Njihova vloga v življenju koralnega grebena je ključnega pomena za dolgoročno zdravje rastlin in živali, ki tam živijo. Poleg tega pa lahko na zdravje koralnega grebena vplivajo tudi vse reke, potoki, odpadne vode in skratka vse, kar na koncu pristane v morju. Pridelovanje koral oziroma podvodno vrtnarjenje je proces, pri katerem strokovnjaki dele koral vzamejo iz lokalnih koralnih grebenov, jih vzgojijo v kontroliranem okolju, nato pa vrnejo nazaj na greben. Po desetletjih znanstvenih projektov se je ta metoda izkazala za najbolj učinkovito in najmanj škodljivo za okolje.

Korale lahko tako zrastejo do petdesetkrat hitreje

Kako pa sploh izgleda koralna »kmetija«? Znanstveniki pravijo, da je zelo podobna podvodnemu vrtu, kjer različne vrste koral rastejo v vodnih nasadih pod sončno svetlobo in s stalnim dotokom morske vode. Pridelovalci korale skrbno razmnožujejo in vzgajajo čim več sadik. Odrasle rastline nato potapljači posadijo na opustošenem grebenu in s tem v morje vračajo življenje.

- Oglas -

Za razliko od projektov, ki temeljijo na oceanih, lahko kmetije na kopnem uporabljajo različne tehnike, ki omogočajo hitrejšo rast raznolikih koral. Korale s pomočjo mikrofragmentiranja (deljenja koral na manjše delce) tako zrastejo kar petdesetkrat hitreje kot v naravi.

Preberite tudi: Ogroženi koralni grebeni po svetu

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×