0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeVrtnarjenje pod vodo

Vrtnarjenje pod vodo

MORDA VAS ZANIMA

Koralni grebeni so poleg tropskih gozdov eden od najbolj biološko raznolikih ekosistemov na Zemlji, trenutno pa, na žalost, tudi eden izmed najbolj ogroženih. Znanstveniki so za ta problem našli rešitev – mikrofragmentiranje.

- Oglas -

Visoka stopnja soodvisnosti med organizmi

Na koralnih grebenih najdemo trde in mehke korale, rake, mehkužce, ribe, morske želve, morske pse, delfine in veliko drugih živali ter rastlin, ki so med seboj močno povezane in odvisne druga od druge, kar pomeni, da upad števila ene vrste posledično povzroči ogroženost druge. Ta odstopanja lahko povzročijo naravne katastrofe, kot so orkan, velike nevihte in podobni pojavi, a v zadnjih letih tovrstna izumiranja vrst s svojo dejavnostjo povzroča predvsem človek.

Narava za ponovno vzpostavitev ravnovesja potrebuje veliko časa

Narava sicer ima določene obrambne mehanizme. Primer – zaradi čezmernega ribolova rastlinojedih rib opažamo večjo poraščenost morskega dna z algami in morsko travo, kar posledično povzroči povečanje števila drugih rastlinojedcev, kot so na primer morski ježki. S časom vsak ekosistem vzpostavi nazaj ravnovesje med plenilci in plenom ter organizmi, ki za rast potrebujejo isto hrano. Vprašanje pa je, v kolikšnem času.

Koralni greben tesno povezan z drugimi ekosistemi

Zdravje, številčnost in raznolikost organizmov, ki sestavljajo koralni greben, so neposredno povezani z okoliškimi kopenskimi in morskimi ekosistemi, kot so gozdovi mangrov in plasti morske trave. Njihova vloga v življenju koralnega grebena je ključnega pomena za dolgoročno zdravje rastlin in živali, ki tam živijo. Poleg tega pa lahko na zdravje koralnega grebena vplivajo tudi vse reke, potoki, odpadne vode in skratka vse, kar na koncu pristane v morju. Pridelovanje koral oziroma podvodno vrtnarjenje je proces, pri katerem strokovnjaki dele koral vzamejo iz lokalnih koralnih grebenov, jih vzgojijo v kontroliranem okolju, nato pa vrnejo nazaj na greben. Po desetletjih znanstvenih projektov se je ta metoda izkazala za najbolj učinkovito in najmanj škodljivo za okolje.

- Oglas -

Korale lahko tako zrastejo do petdesetkrat hitreje

Kako pa sploh izgleda koralna »kmetija«? Znanstveniki pravijo, da je zelo podobna podvodnemu vrtu, kjer različne vrste koral rastejo v vodnih nasadih pod sončno svetlobo in s stalnim dotokom morske vode. Pridelovalci korale skrbno razmnožujejo in vzgajajo čim več sadik. Odrasle rastline nato potapljači posadijo na opustošenem grebenu in s tem v morje vračajo življenje.

Za razliko od projektov, ki temeljijo na oceanih, lahko kmetije na kopnem uporabljajo različne tehnike, ki omogočajo hitrejšo rast raznolikih koral. Korale s pomočjo mikrofragmentiranja (deljenja koral na manjše delce) tako zrastejo kar petdesetkrat hitreje kot v naravi.

Preberite tudi: Ogroženi koralni grebeni po svetu

.

NAJNOVEJŠE