Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.

Težave s spanjem pri otrocih: 5 korakov do kakovostnejšega spanca

Kako lahko kot starši poskrbite, da bo motenj spanja pri vašem otroku čim manj?

Bulgurjeva solata z zelenjavo (tabbouleh)

Recept za odlično bulgurjevo solato z zelenjavo (tabbouleh).

Izkušnja skorajšnje smrti – več kot samo halucinacija

Opisi izkušnje skorajšnje smrti so malodane univerzalni, saj so si med sabo zelo podobni, ne glede na kulturno okolje in druge okoliščine.

Večina ljudi misli, da se prehranjuje precej bolj zdravo, kot se v resnici

Ali menite, da je vaša prehrana zdrava? Verjetnost za to, da se motite, je precejšnja, vsaj če sklepamo po novi raziskavi.

Blazina, ki diha – nov izum za pomoč pri anksioznosti

Blazino so razvili raziskovalci z univerze v Bristolu. Osnovni cilj je bila izdelava splošno dostopne naprave za pomoč pri anksioznosti, ki jo bo mogoče uporabiti kadar koli in kjer koli.
Ekologija & okoljeOgroženi koralni grebeni po svetu

Ogroženi koralni grebeni po svetu

MORDA VAS ZANIMA

Koralne grebene poleg globalnega segrevanja in naraščanja temperature morij vedno bolj ogrožajo tudi gore plastike – koralni grebeni v azijsko-tihomorski regiji so pokopani pod več kot 11 milijardami kosov odpadne plastike. Koralnim grebenom okoljevarstveniki zato ne napovedujejo svetle prihodnosti, svet pa je do zdaj izgubil že več kot petino koralnih grebenov.

- Oglas -

Plastika na koralnih grebenih

Koralni grebeni bi lahko izginili v prihodnjih dvajsetih do štiridesetih letih

Koralne grebene v zadnjem času najbolj ogrožata globalno segrevanje in naraščajoča temperatura morij, potem ko so že utrpeli škodo zaradi onesnaženja in škodljivih metod ribištva. Svet je izgubil okoli 19 odstotkov koralnih grebenov v zadnjih 20 letih. Če se bodo sedanji izpusti ogljikovega dioksida nadaljevali, bodo mnogi koralni grebeni izginili v prihodnjih od 20 do 40 letih, so zapisali pri Mednarodni zvezi za ohranitev narave, kjer so poudarili pomen tega, da se bistveno zmanjšajo izpusti ogljikovega dioksida.

Plastična grožnja koralnim grebenom

Zdravje že tako občutljivega ekosistema pa zdaj resno ogroža tudi odpadna plastika. Koralni grebeni v azijsko-tihomorski regiji so namreč pokopani pod več kot 11 milijardami kosov plastičnih odpadkov, so ugotovili znanstveniki v eni izmed novih raziskav. Kar tretjina vseh grebenov je onesnažena s plastiko, najhuje je v Indoneziji.  Plastika je pogubna za morske živali, saj je idealna za kolonizacijo škodljivih mikroorganizmov. Plastično onesnaženje v oceanih pripomore k širjenju kolonij mikrobov na koralnih grebenih, to pa lahko še pospeši proces koralnega beljenja. Ta pojav po mnenju strokovnjakov sicer povzročajo rekordno visoke temperature, ki so posledice globalnega segrevanja, a zdaj so ugotovili, da so koralno beljenje odkrili le pri štirih odstotkih koralnih grebenov, ki niso onesnaženi s plastiko, pri onesnaženih grebenih pa znaša ta delež kar 89 odstotkov. Če koralni grebeni pridejo v stik s plastiko to za več kot 20-krat poveča možnost pojava koralnega beljenja. Pojasnili so, da še ne poznajo natančnega mehanizma, ampak, da je plastika idealna za kolonizacijo mikroskopskih organizmov, ki lahko povzročijo bolezen, če pridejo v stik s koralami.

Reševanje koralnih grebenov po svetu

Ta mesec  je sicer avstralska vlada vzpostavila dva milijona avstralskih dolarjev (1,3 milijona evrov) vreden sklad, namenjen financiranju iskanja rešitev za ogroženi Veliki koralni greben. Ciljna skupina so predvsem znanstveniki, pa tudi inovatorji, podjetniki in industrija. Kot so pojasnili, so ukrepi lahko usmerjeni v karkoli, kar bo ohranilo greben. Po lani objavljeni študiji Fundacije Velikega koralnega grebena je ta vreden  36 milijard evrov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×