Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.

Podrgnite česen po stopalih … in v ustih boste že kmalu začutili znan okus!

Ali ste vedeli, da lahko okušamo tudi s stopali? Če mislite, da gre za nekakšno čudno šalo, se lahko o resničnosti te trditve precej hitro prepričate sami.
Ekologija & okoljeOgroženi koralni grebeni po svetu

Ogroženi koralni grebeni po svetu

MORDA VAS ZANIMA

Koralne grebene poleg globalnega segrevanja in naraščanja temperature morij vedno bolj ogrožajo tudi gore plastike – koralni grebeni v azijsko-tihomorski regiji so pokopani pod več kot 11 milijardami kosov odpadne plastike. Koralnim grebenom okoljevarstveniki zato ne napovedujejo svetle prihodnosti, svet pa je do zdaj izgubil že več kot petino koralnih grebenov.

- Oglas -

Plastika na koralnih grebenih

Koralni grebeni bi lahko izginili v prihodnjih dvajsetih do štiridesetih letih

Koralne grebene v zadnjem času najbolj ogrožata globalno segrevanje in naraščajoča temperatura morij, potem ko so že utrpeli škodo zaradi onesnaženja in škodljivih metod ribištva. Svet je izgubil okoli 19 odstotkov koralnih grebenov v zadnjih 20 letih. Če se bodo sedanji izpusti ogljikovega dioksida nadaljevali, bodo mnogi koralni grebeni izginili v prihodnjih od 20 do 40 letih, so zapisali pri Mednarodni zvezi za ohranitev narave, kjer so poudarili pomen tega, da se bistveno zmanjšajo izpusti ogljikovega dioksida.

Plastična grožnja koralnim grebenom

Zdravje že tako občutljivega ekosistema pa zdaj resno ogroža tudi odpadna plastika. Koralni grebeni v azijsko-tihomorski regiji so namreč pokopani pod več kot 11 milijardami kosov plastičnih odpadkov, so ugotovili znanstveniki v eni izmed novih raziskav. Kar tretjina vseh grebenov je onesnažena s plastiko, najhuje je v Indoneziji.  Plastika je pogubna za morske živali, saj je idealna za kolonizacijo škodljivih mikroorganizmov. Plastično onesnaženje v oceanih pripomore k širjenju kolonij mikrobov na koralnih grebenih, to pa lahko še pospeši proces koralnega beljenja. Ta pojav po mnenju strokovnjakov sicer povzročajo rekordno visoke temperature, ki so posledice globalnega segrevanja, a zdaj so ugotovili, da so koralno beljenje odkrili le pri štirih odstotkih koralnih grebenov, ki niso onesnaženi s plastiko, pri onesnaženih grebenih pa znaša ta delež kar 89 odstotkov. Če koralni grebeni pridejo v stik s plastiko to za več kot 20-krat poveča možnost pojava koralnega beljenja. Pojasnili so, da še ne poznajo natančnega mehanizma, ampak, da je plastika idealna za kolonizacijo mikroskopskih organizmov, ki lahko povzročijo bolezen, če pridejo v stik s koralami.

Reševanje koralnih grebenov po svetu

Ta mesec  je sicer avstralska vlada vzpostavila dva milijona avstralskih dolarjev (1,3 milijona evrov) vreden sklad, namenjen financiranju iskanja rešitev za ogroženi Veliki koralni greben. Ciljna skupina so predvsem znanstveniki, pa tudi inovatorji, podjetniki in industrija. Kot so pojasnili, so ukrepi lahko usmerjeni v karkoli, kar bo ohranilo greben. Po lani objavljeni študiji Fundacije Velikega koralnega grebena je ta vreden  36 milijard evrov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×