0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaKlasične napake pri spomladanskem čiščenju

Klasične napake pri spomladanskem čiščenju

MORDA VAS ZANIMA

Vsako pomlad se nas večina odloči za generalno čiščenje stanovanja, a včasih ob tem naredimo več škode kot koristi. Kaj delamo narobe?

- Oglas -

Prah samo premikamo po prostoru

Kihanje, astma in alergije – vse to so možne posledice prahu, ki je lahko tudi strupen. Raziskovalci iz Univerze Georga Washingtona so v vzorcih prahu našli zaskrbljujoče sledi kemikalij v prahu, ki lahko delujejo kot hormonski motilci, sprožilci astme ali celo raka. Kako se temu izogniti? Prah moramo brisati redno, temeljito in od zgoraj navzdol. Začnemo pri visokih policah in se spuščamo proti nižjim. Pomagamo si lahko tudi s sesalcem s HEPA filtrom.

Uporabljamo preveč dišeča čistila

Nekatera čistila sicer omamno dišijo po citrusih in cvetlicah, a je to v večini primerov le posledica izjemno strupenih kemikalij, ki jih proizvajalci dodajo čistilu. Najdemo jih v osvežilcih zraka, dezodorantih, detergentih za pranje perila, sredstvih za razkuževanje rok, nekaterih eteričnih oljih, dišečih svečah, razpršilih za dezinfekcijo in detergentih za pomivanje posode.

»Splošne zdravstvene težave zaradi izpostavljenosti dišavnim čistilnim sredstvom vključujejo migrene, napade astme, težave z dihanjem, omotico, napade, slabost, vodene oči in kožne izpuščaje,” opozarjajo strokovnjaki.

- Oglas -

Uporabljamo premočna čistila

Med izjemno zmogljiva in močna čistila sodijo predvsem razmaščevalci, čistila za odtok, čistila za WC školjko in čistila za pečice. »Nekateri izdelki za čiščenje so jedki, kar pomeni, da imajo zelo visok ali zelo nizek pH,” pravi predstavnik ameriške komisije za varnost potrošniških izdelkov (USCPSC) Nychelle Fleming. Poleg nevarnosti zastrupitve je tudi čiščenje z njimi škodljivo, ker tako močna čistila dražijo kožo. Zato se raje izognite izdelkom, ki uporabljajo sestavine žveplove kisline in natrijevega hidroksida.

Belilo mešamo z amonijakom

Mešanje belila in amonijaka lahko povzroči nastanek hlapov kloramina, ki je strupen za ljudi in lahko močno prizadene dihala. Zato je bolj smiselno, v skrajni sili, poseči po kisikovem belilu.

Med čiščenjem ne zračimo prostorov

Študije so pokazale, da med čiščenjem naša pljuča trpijo, zato moramo med opravili prostore nujno zračiti. Odprite okna in vrata, odeje, jogije in preproge pa nesite na balkon, saj sončna svetloba z UV žarki ubija bakterije, ki se na blagu nabirajo. 

Ne menjavamo gobic za čiščenje

Med čiščenjem ne smemo uporabljati iste gobice za več različnih opravil, saj na tak način samo prenašamo bakterije s pohištva na pohištvo. Pri tem si lahko pomagamo z gobicami različnih barv, da jih ne zamešamo med sabo.

- Oglas -

Najprej počistimo najbolj umazane stvari

Da se izognemo raznašanju bakterij, si moramo zadati pravilen vrstni red čiščenja. Najprej moramo očistiti najmanj umazane stvari in počasi napredovati do tistih najbolj umazanih.

Ne počakamo, da začne čistilo učinkovati

Ko čistilo nanesemo, moramo nujno počakati nekaj minut, da začne učinkovati in uspešno pobije vse bakterije. Čistilo torej najprej nanesemo na najbolj umazane površine in medtem ko čakamo, da začne učinkovati, pobrišemo manj umazane površine.

Ne pustimo, da nam pomaga narava

Včasih se lahko v celoti izognemo klasičnim čistilnim proizvodom in si pri čiščenju pomagamo zgolj s kisom, sodo bikarbono, vrelo vodo, limono in naravno svetlobo.

Preverite tudi: Izjemno učinkovita in preprosta naravna čistila za kuhinjo

.

NAJNOVEJŠE