Spomladi lahko na travniku in vrtu nabiramo prelepe, užitne cvetlice, ki pa niso primerne zgolj za okras in popestritev prostorov. Jedilne rože lahko s svojim aromatičnim okusom in vonjem popestrijo raznorazne jedi in napitke. Uporabljamo jih še za okrasitev krožnika, izboljšanje okusov, nekatere pa lahko uporabljamo celo kot začimbe – predvsem cvetove česna, rožmarina, limone, vijolice …

Užitne pomladne cvetlice uporaba

Še nekaj idej, kako lahko s svežimi rožicami popestrimo naš vsakdanji jedilnik, smo našli pri Melissi Breyer, soavtorici uspešnice True Food: Eight Simple Steps to a Healthier You.

Cvetlični kis

Potrebujemo dva lončka vinskega kisa in polovico lončka cvetnih lističev, ki jih dodamo kisu, in v temnem, hladnem prostoru pustimo stati približno en teden. Nato tekočino precedimo in kis uporabimo v solatah, omakah, …

Cvetlični med

Za izdelavo cvetličnega medu potrebujemo lonček cvetnih lističev (sivka, rožmarin, vrtnica ali druge rože) in 450 g medu. Cvetne lističe zavijemo v blago ali damo v čajno vrečko in dodamo medu. Vse skupaj pustimo stati v svetlem, sončnem prostoru približno en teden ali, po želji, še dlje za bolj intenziven okus. Zatem odstranimo vrečko oziroma blago s cvetnimi lističi.

Cvetlični sladkor

Za ta recept potrebujemo dve skodelici kristalnega sladkorja in eno skodelico narezanih cvetnih lističev, ki jih samo zmešamo s sladkorjem in pustimo stati približno en teden. V tem času bo sladkor vsrkal okus in vlago cvetnih lističev, sami lističi pa bodo zmesi dali lepo barvo in teksturo. Zmes lahko uporabimo za okrasitev različnih sladic in koktajlov.

Cvetlični sirup

Skupaj zavremo skodelico vode, tri skodelice sladkorja in skodelico cvetnih lističev. Zmes ohladimo in pustimo v hladilniku stati približno dva tedna. Primerna je za mešanje z vodo, uporabljamo pa jo tudi kot nadev za palačinke in vaflje ter druge sladke jedi.

Cvetlični čaj

Cvetne lističe lahko tudi posušimo in jih uporabimo za čaj, saj dajejo napitkom čudovito aromo in okus.

Cvetlično maslo

Potrebujemo pol skodelice cvetnih lističev, ki jih vmešamo v pol skodelice zmehčanega masla. Pripravek ohladimo, narežemo na manjše koščke in uporabljamo za pripravo sladkih ali slanih jedi.

Preberite tudi: Travniške rastline in živali – kralji in kraljice travnikov