Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.

Podrgnite česen po stopalih … in v ustih boste že kmalu začutili znan okus!

Ali ste vedeli, da lahko okušamo tudi s stopali? Če mislite, da gre za nekakšno čudno šalo, se lahko o resničnosti te trditve precej hitro prepričate sami.
Zdravje & prehranaPomladne jedi lahko popestrimo z užitnim cvetjem

Pomladne jedi lahko popestrimo z užitnim cvetjem

MORDA VAS ZANIMA

Spomladi lahko na travniku in vrtu nabiramo prelepe, užitne cvetlice, ki pa niso primerne zgolj za okras in popestritev prostorov. Jedilne rože lahko s svojim aromatičnim okusom in vonjem popestrijo raznorazne jedi in napitke. Uporabljamo jih še za okrasitev krožnika, izboljšanje okusov, nekatere pa lahko uporabljamo celo kot začimbe – predvsem cvetove česna, rožmarina, limone, vijolice …

- Oglas -

Še nekaj idej, kako lahko s svežimi rožicami popestrimo naš vsakdanji jedilnik, smo našli pri Melissi Breyer, soavtorici uspešnice True Food: Eight Simple Steps to a Healthier You.

Cvetlični kis

Potrebujemo dva lončka vinskega kisa in polovico lončka cvetnih lističev, ki jih dodamo kisu, in v temnem, hladnem prostoru pustimo stati približno en teden. Nato tekočino precedimo in kis uporabimo v solatah, omakah, …

Cvetlični med

Za izdelavo cvetličnega medu potrebujemo lonček cvetnih lističev (sivka, rožmarin, vrtnica ali druge rože) in 450 g medu. Cvetne lističe zavijemo v blago ali damo v čajno vrečko in dodamo medu. Vse skupaj pustimo stati v svetlem, sončnem prostoru približno en teden ali, po želji, še dlje za bolj intenziven okus. Zatem odstranimo vrečko oziroma blago s cvetnimi lističi.

Cvetlični sladkor

Za ta recept potrebujemo dve skodelici kristalnega sladkorja in eno skodelico narezanih cvetnih lističev, ki jih samo zmešamo s sladkorjem in pustimo stati približno en teden. V tem času bo sladkor vsrkal okus in vlago cvetnih lističev, sami lističi pa bodo zmesi dali lepo barvo in teksturo. Zmes lahko uporabimo za okrasitev različnih sladic in koktajlov.

Cvetlični sirup

- Oglas -

Skupaj zavremo skodelico vode, tri skodelice sladkorja in skodelico cvetnih lističev. Zmes ohladimo in pustimo v hladilniku stati približno dva tedna. Primerna je za mešanje z vodo, uporabljamo pa jo tudi kot nadev za palačinke in vaflje ter druge sladke jedi.

Cvetlični čaj

Cvetne lističe lahko tudi posušimo in jih uporabimo za čaj, saj dajejo napitkom čudovito aromo in okus.

Cvetlično maslo

Potrebujemo pol skodelice cvetnih lističev, ki jih vmešamo v pol skodelice zmehčanega masla. Pripravek ohladimo, narežemo na manjše koščke in uporabljamo za pripravo sladkih ali slanih jedi.

Preberite tudi: Travniške rastline in živali – kralji in kraljice travnikov

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×