Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Ekologija & okoljeKončno brez plastike za enkratno uporabo

Končno brez plastike za enkratno uporabo

MORDA VAS ZANIMA

Evropska unija (EU) je v sredo, 27. marca, sprejela nov zakon, ki prepoveduje prodajo plastike za enkratno uporabo od leta 2021 naprej. Evropski poslanci so prav tako izrazili zaskrbljenost nad onesnaževanjem planeta s plastičnimi proizvodi in pozvali k spremembam. Predlog so sprejeli z večino (560) glasov za, 35 se jih je izreklo proti predlogu, 28 pa se jih je glasovanja vzdržalo.

Onesnaževalec plača

- Oglas -

Prepoved vključuje odpravo plastičnega jedilnega pribora za enkratno uporabo, krožnikov, slamic, vatiranih palčk, palčk za balone, biorazgradljive plastike, posod za hrano in steklenih polistirenov – vse to v roku dveh let. Poleg tega nov predlog določa, da naj bi leta 2025 vsaka proizvedena plastenka vsebovala najmanj četrtino recikliranega materiala, do leta 2030 pa naj bi reciklirani material predstavljal 30 odstotkov sestavin vsake plastenke. Za države članice bodo po novem veljali strožji standardi načela „onesnaževalec plača“. Od največjih onesnaževalcev okolja se bo po novem predlogu zahtevalo, da krijejo stroške ravnanja s plastičnimi odpadki, prav tako pa bodo mogli plačati tudi škodo, ki jo bodo prizadeli ljudem in okolju.

Na črni listi so tudi proizvajalci ribiške opreme

Ukrepi zajemajo tudi zmanjšanje količine odvrženih cigaretnih filtrov za polovico do leta 2025 in za 80 odstotkov do leta 2030, saj lahko en sam cigaretni ogorek onesnaži od 500 do 1000 litrov vode. Ukrepali bodo tudi v primeru izgubljene plastične ribiške opreme – do leta 2025 jo bodo proizvajalci morali reciklirati najmanj 15 odstotkov. Ribiška oprema sicer predstavlja kar 27 odstotkov odpadkov, najdenih na plažah.

Prihaja še ambicioznejša direktiva

»Sprejeli smo najbolj ambiciozno zakonodajo proti plastiki za enkratno uporabo. Zdaj je na nas, da vztrajamo do konca pri pogajanjih s Svetom EU, ki naj bi se začela že novembra. Današnje glasovanje utira pot prihajajoči in ambiciozni direktivi. Ta je nujna za zavarovanje morskega okolja in zmanjšanje stroškov okoljske škode, nastale zaradi plastičnega onesnaženja v Evropi, ki naj bi do leta 2030 znašala kar 22 milijard evrov,« je povedala evroposlanka Frédérique Ries.

Več kot 80 odpadkov v morju je plastičnih

Razgradnja plastičnih odpadkov v naravi namreč traja tudi do 1000 let, svetovna proizvodnja plastike pa se je od leta 1960 do zdaj povečala kar za dvajsetkrat in bi se, v takšnem tempu, do leta 2036 še podvojila. Po podatkih Evropske komisije je več kot 80 odstotkov odpadkov v morju plastičnih, najdemo pa jih praktično povsod – celo v Arktičnem oceanu. Znanstveniki so odkrili, da je vsak delfin in kit vsaj enkrat v svojem življenju zaužil plastiko.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×