Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.

S katerimi rastlinami si lahko pomagamo pri težavah s srcem?

Tokrat bomo govorili o rastlinah, ki ugodno delujejo na zdravje srca in krvožilnega sistema.

To je največja slabost vašega astrološkega znamenja …

Preverite, katera je največja slabost astrološkega znamenja, v katerem ste rojeni, in kako jo lahko premagate.

Bolečine v sklepih: 13 nasvetov za ublažitev težav

Bolečine v sklepih postajajo vse bolj razširjene. V določenih primerih so to zgolj začasne bolečine, vendar pa gre pogosto tudi za tipičen znak resnejših bolezni.

Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.
Ekologija & okoljeKončno brez plastike za enkratno uporabo

Končno brez plastike za enkratno uporabo

MORDA VAS ZANIMA

Evropska unija (EU) je v sredo, 27. marca, sprejela nov zakon, ki prepoveduje prodajo plastike za enkratno uporabo od leta 2021 naprej. Evropski poslanci so prav tako izrazili zaskrbljenost nad onesnaževanjem planeta s plastičnimi proizvodi in pozvali k spremembam. Predlog so sprejeli z večino (560) glasov za, 35 se jih je izreklo proti predlogu, 28 pa se jih je glasovanja vzdržalo.

Onesnaževalec plača

- Oglas -

Prepoved vključuje odpravo plastičnega jedilnega pribora za enkratno uporabo, krožnikov, slamic, vatiranih palčk, palčk za balone, biorazgradljive plastike, posod za hrano in steklenih polistirenov – vse to v roku dveh let. Poleg tega nov predlog določa, da naj bi leta 2025 vsaka proizvedena plastenka vsebovala najmanj četrtino recikliranega materiala, do leta 2030 pa naj bi reciklirani material predstavljal 30 odstotkov sestavin vsake plastenke. Za države članice bodo po novem veljali strožji standardi načela „onesnaževalec plača“. Od največjih onesnaževalcev okolja se bo po novem predlogu zahtevalo, da krijejo stroške ravnanja s plastičnimi odpadki, prav tako pa bodo mogli plačati tudi škodo, ki jo bodo prizadeli ljudem in okolju.

Na črni listi so tudi proizvajalci ribiške opreme

Ukrepi zajemajo tudi zmanjšanje količine odvrženih cigaretnih filtrov za polovico do leta 2025 in za 80 odstotkov do leta 2030, saj lahko en sam cigaretni ogorek onesnaži od 500 do 1000 litrov vode. Ukrepali bodo tudi v primeru izgubljene plastične ribiške opreme – do leta 2025 jo bodo proizvajalci morali reciklirati najmanj 15 odstotkov. Ribiška oprema sicer predstavlja kar 27 odstotkov odpadkov, najdenih na plažah.

Prihaja še ambicioznejša direktiva

»Sprejeli smo najbolj ambiciozno zakonodajo proti plastiki za enkratno uporabo. Zdaj je na nas, da vztrajamo do konca pri pogajanjih s Svetom EU, ki naj bi se začela že novembra. Današnje glasovanje utira pot prihajajoči in ambiciozni direktivi. Ta je nujna za zavarovanje morskega okolja in zmanjšanje stroškov okoljske škode, nastale zaradi plastičnega onesnaženja v Evropi, ki naj bi do leta 2030 znašala kar 22 milijard evrov,« je povedala evroposlanka Frédérique Ries.

Več kot 80 odpadkov v morju je plastičnih

Razgradnja plastičnih odpadkov v naravi namreč traja tudi do 1000 let, svetovna proizvodnja plastike pa se je od leta 1960 do zdaj povečala kar za dvajsetkrat in bi se, v takšnem tempu, do leta 2036 še podvojila. Po podatkih Evropske komisije je več kot 80 odstotkov odpadkov v morju plastičnih, najdemo pa jih praktično povsod – celo v Arktičnem oceanu. Znanstveniki so odkrili, da je vsak delfin in kit vsaj enkrat v svojem življenju zaužil plastiko.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×