Ekologija & OkoljeNamesto z letalom se lahko mladi letos na potovanje odpravijo z vlakom

Namesto z letalom se lahko mladi letos na potovanje odpravijo z vlakom

MORDA VAS ZANIMA

Organizacija CIPRA International mladim ponuja cenovno ugoden in poučen izlet po alpskih državah. Na dolgo pot po osmih državah se bodo odpravili kar z vlakom.

CIPRA si prizadeva za trajnostni razvoj in ohranjanje narave

- Oglas -

Mednarodna komisija za varstvo Alp (CIPRA) šteje več kot sto članskih organizacij s celotnega območja Alp in ima svoja predstavništva v vseh alpskih državah. Poglavitne naloge CIPRE so prizadevanje za trajnostni razvoj gorskih območij, ohranjanje naravne in kulturne dediščine ter gorske krajine ter uveljavitev Alpske konvencije kot krovnega dokumenta trajnostnega razvoja v Alpah.

Tudi Slovenci širijo idejo o varovanju gorskih območij

Na slovenski članski organizaciji, CIPRA Slovenija, pišejo, da so njihove naloge še vplivati na oblikovanje lokalnih, regionalnih ter državne prostorske politike v gorskem svetu, spodbujati alpski prostor k prehodu na nizkoogljično družbo, vzpostaviti sinergije med deležniki razvoja v slovenskem gorskem svetu, zgraditi zaupanje in si ustvariti ime osrednje okoljevarstvene organizacije za gorstva v Sloveniji, ter širiti idejo varovanja gorskih območij na Dinarsko gorstvo.

Z vlakom po osmih alpskih državah

V okviru projekta Youth Alpine Interrail, ki ga organizira CIPRA International, so tudi letos omogočili mladim navdušencem nad alpskim svetom ugodno potovanje z vlakom po osmih alpskih državah. Mladi med 16. in 27. letom se lahko na izlet prijavijo do 7. aprila, alpska vozovnica Youth Alpine Interrail pa bo zanje na voljo po ceni od 50 evrov naprej. Na potovanje se bodo mladi lahko odpravili 7. junija iz mesta Feldkirch v Avstriji. Tam se bodo najprej spoznali in začrtali cilje potovanja, ki bodo med drugim vključevali tudi razprave o negativnih vplivih podnebnih sprememb in preštevanje čebel.

Tudi na dopustu moramo biti okoljsko ozaveščeni

CIPRA International pa je organizirala tudi fotografski natečaj ter natečaj za najboljše kratke zgodbe. Kot pišejo na svoji uradni spletni strani, si želijo, da bi mladi uvideli, da je tudi na potovanja potrebno gledati trajnostno in iz okoljsko ozaveščenega vidika. Opozarjajo, da je predvsem letalski promet velik onesnaževalec okolja, ki vsako leto v zrak spusti ogromne količine CO₂. Projekt so podprle tudi države podpisnice Alpske konvencije, finančno pa ga podpirajo še Švicarski zvezni urad za prostorsko načrtovanje (ARE), fundacija RHW, Avstrijsko zvezno ministrstvo za trajnost in turizem, Lihtenštajnski urad za okolje ter Nemško zvezno ministrstvo za okolje, varstvo narave in jedrsko varnost.

Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×