Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.

Prepiri med partnerjema so lahko koristni

Prepiri so lahko koristni za okrepitev vezi med partnerjema – če seveda niso povezani z nespoštljivostjo in nasilnim obnašanjem.

Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.
Ekologija & okoljeChicago se potaplja

Chicago se potaplja

MORDA VAS ZANIMA

Chicago se vsako stoletje potopi od 10 do 20 centimetrov globlje, so izračunali znanstveniki iz inštitucije National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Vsako leto se potopi vsaj za milimeter globlje

- Oglas -

Izračuni kažejo, da se Chicago potaplja s podobno hitrostjo kot Benetke, na letni ravni pa to predstavlja približno dober millimeter. »To je sicer počasen, a vztrajen proces, ki mu pravimo tudi izostatična prilagoditev ledenikov,« pravi Daniel Roman, eden izmed znanstvenikov, sodelujočih v raziskavi. Razlog za potapljanje je topljenje ledenikov pred 10 tisoč leti, ki je določena področja, ki so bila pod letom, nenadoma privzdignilo. Vendar pa se ta fenomen ne pojavlja le v Chicagu, temveč povsod po Severni Ameriki in tudi drugod po svetu. 

Proces si lahko predstavljamo kot tubo barve, ki jo stisnemo na sredini. Pritisk, ki v tem primeru predstavlja Zemljino skorjo, potisne barvo, v tem primeru Zemljin plašč, na obe strani. To povzroči, da se področja na obeh straneh, kjer tubo držimo, napihnejo. Vendar po tem, ko tube ne tiščimo več, barva počasi odteka nazaj proti sredini. Ker je bil v tem primeru Chicago na robu, se zdaj, ko pritiska ni več, počasi spušča nazaj.

Težave s kanalizacijo in vodovodom ter dvig gladine vode v Velikih jezerih

Kaj torej potapljanje pomeni za drugo največje mesto v Združenih državah Amerike (ZDA)? Znanstveniki menijo, da bi lahko povzročilo probleme s kanalizacijo in vodovodom, največjo težavo pa predstavlja dvig gladine vode v Velikih jezerih. Jezero Michigan, del skupine Velikih jezer, se na severnem delu dviguje, na južnem pa potaplja, podobno je tudi pri drugih jezerih – na enem delu se dvigujejo, na drugem pa potapljajo. Vse to gibanje pa bo, po mnenju znanstvenikov, vplivalo tudi na reke, ki se izlivajo v jezera in posledično na prebivalce v bližini voda.

S topljenjem ledenikov pa se trenutno dvigujejo še deli Aljaske, Rusije, Islandije in Švedske, dodajajo znanstveniki in pojasnjujejo, da bi te spremembe lahko pripomogle tudi k večji aktivnosti vulkanov in večji potresni dejavnosti po svetu.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×