0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeChicago se potaplja

Chicago se potaplja

MORDA VAS ZANIMA

Chicago se vsako stoletje potopi od 10 do 20 centimetrov globlje, so izračunali znanstveniki iz inštitucije National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

- Oglas -

Vsako leto se potopi vsaj za milimeter globlje

Izračuni kažejo, da se Chicago potaplja s podobno hitrostjo kot Benetke, na letni ravni pa to predstavlja približno dober millimeter. »To je sicer počasen, a vztrajen proces, ki mu pravimo tudi izostatična prilagoditev ledenikov,« pravi Daniel Roman, eden izmed znanstvenikov, sodelujočih v raziskavi. Razlog za potapljanje je topljenje ledenikov pred 10 tisoč leti, ki je določena področja, ki so bila pod letom, nenadoma privzdignilo. Vendar pa se ta fenomen ne pojavlja le v Chicagu, temveč povsod po Severni Ameriki in tudi drugod po svetu. 

Proces si lahko predstavljamo kot tubo barve, ki jo stisnemo na sredini. Pritisk, ki v tem primeru predstavlja Zemljino skorjo, potisne barvo, v tem primeru Zemljin plašč, na obe strani. To povzroči, da se področja na obeh straneh, kjer tubo držimo, napihnejo. Vendar po tem, ko tube ne tiščimo več, barva počasi odteka nazaj proti sredini. Ker je bil v tem primeru Chicago na robu, se zdaj, ko pritiska ni več, počasi spušča nazaj.

Težave s kanalizacijo in vodovodom ter dvig gladine vode v Velikih jezerih

Kaj torej potapljanje pomeni za drugo največje mesto v Združenih državah Amerike (ZDA)? Znanstveniki menijo, da bi lahko povzročilo probleme s kanalizacijo in vodovodom, največjo težavo pa predstavlja dvig gladine vode v Velikih jezerih. Jezero Michigan, del skupine Velikih jezer, se na severnem delu dviguje, na južnem pa potaplja, podobno je tudi pri drugih jezerih – na enem delu se dvigujejo, na drugem pa potapljajo. Vse to gibanje pa bo, po mnenju znanstvenikov, vplivalo tudi na reke, ki se izlivajo v jezera in posledično na prebivalce v bližini voda.

- Oglas -

S topljenjem ledenikov pa se trenutno dvigujejo še deli Aljaske, Rusije, Islandije in Švedske, dodajajo znanstveniki in pojasnjujejo, da bi te spremembe lahko pripomogle tudi k večji aktivnosti vulkanov in večji potresni dejavnosti po svetu.

.

NAJNOVEJŠE