Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.

Težave s spanjem pri otrocih: 5 korakov do kakovostnejšega spanca

Kako lahko kot starši poskrbite, da bo motenj spanja pri vašem otroku čim manj?

Bulgurjeva solata z zelenjavo (tabbouleh)

Recept za odlično bulgurjevo solato z zelenjavo (tabbouleh).

Izkušnja skorajšnje smrti – več kot samo halucinacija

Opisi izkušnje skorajšnje smrti so malodane univerzalni, saj so si med sabo zelo podobni, ne glede na kulturno okolje in druge okoliščine.

Večina ljudi misli, da se prehranjuje precej bolj zdravo, kot se v resnici

Ali menite, da je vaša prehrana zdrava? Verjetnost za to, da se motite, je precejšnja, vsaj če sklepamo po novi raziskavi.

Blazina, ki diha – nov izum za pomoč pri anksioznosti

Blazino so razvili raziskovalci z univerze v Bristolu. Osnovni cilj je bila izdelava splošno dostopne naprave za pomoč pri anksioznosti, ki jo bo mogoče uporabiti kadar koli in kjer koli.
Ekologija & okoljeVodna kremacija: bodo tudi pogrebi kmalu bolj »eko«?

Vodna kremacija: bodo tudi pogrebi kmalu bolj »eko«?

MORDA VAS ZANIMA

Tudi ko gre za vprašanje zadnjega slovesa, mnogi razmišljajo o okolju bolj prijaznih alternativah. Eden najnovejših trendov je tako vodna kremacija, ki postaja vse bolj razširjena in priljubljena predvsem v Združenih državah Amerike. Kalifornija je tako pred nedavnim postala že 15. zvezna država, kjer so odobrili izvajanje vodne kremacije, katere glavna prednost v primerjavi s klasično upepelitvijo naj bi bila predvsem ta, da postopek predstavlja manjšo obremenitev za okolje.

Bistveno nižji ogljični odtis v primerjavi s klasično upepelitvijo

- Oglas -

Kremacija in žara

Za kaj sploh gre pri t. i. vodni kremaciji? Postopek, ki je znan tudi pod imenom bio oziroma eko kremacija ali kremacija brez ognja, je pravzaprav alkalna hidroliza. Truplo pokojnika se položi na podstavek, ki se ga nato potisne v veliko napravo, podobno pečici. Notranjost se nato napolni s segreto vodo in kalijevim hidroksidom. Ta mešanica pospeši proces naravne biološke razgradnje telesa. Vse, kar na koncu ostane, so tako le še kosti. Pri nekaterih ljudeh pa na primer še srčni spodbujevalniki, zobne zalivke ipd.

Trajanje postopka je različno, od 2 pa tudi do 12 ur. Kosti se lahko nato posušijo, predelajo v prah in raztrosijo ali pokopljejo kot pri klasični kremaciji. Vse organske snovi pa pri vodni kremaciji izginejo. Tako kot pri klasični kremaciji tudi tu ni več nikakršnih ostankov DNK. Tisto, kar postopek bistveno razlikuje od običajne upepelitve, pa je, da je ogljični odtis pri vodni kremaciji praktično zanemarljiv.

Gre za trend, ki bo že kmalu postal vseprisoten?

Pri klasični upepelitvi se v ozračje sprosti kar nekaj ogljikovega dioksida, poleg tega pa na primer tudi živega srebra iz zobnih zalivk, kar pri vodni kremaciji ni več težava. Pri pokopu pa potrebujemo krsto in zemljo, obenem pa je pogosto potrebna tudi uporaba formaldehida. To so tudi glavni razlogi, zaradi katerih je vodna kremacija deležna povečanega zanimanja. Ogljični odtis sicer tudi tu ni minimalen, saj je še vedno treba segreti vodo, ki se nato uporabi pri kremaciji. Vendar pa kljub temu ta postopek v seštevku pomeni veliko razbremenitev za okolje.

- Oglas -

Zagovorniki vodne kremacije izpostavljajo, da se je tudi upepelitev zdela mnogim še pred nekaj desetletji povsem nepredstavljiva. Danes pa upepelitev prevladuje v primerjavi s klasičnim pokopom. Tako je mogoče računati tudi na to, da bo morda že kmalu njeno mesto prevzela vodna kremacija. Še posebej ker obstajajo tudi varne in higienske rešitve za ravnanje z odpadno vodo, ki ostane po postopku, kar dokazujejo v mestih oziroma državah, kjer se vodna kremacija že izvaja. Pomembna odlika postopka pa je med drugim tudi ta, da cena ni bistveno višja kot pri klasični upepelitvi. Zdi se torej, da trendi tudi pri pogrebih kažejo v bolj okolju prijazno smer …

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×