Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.

Podrgnite česen po stopalih … in v ustih boste že kmalu začutili znan okus!

Ali ste vedeli, da lahko okušamo tudi s stopali? Če mislite, da gre za nekakšno čudno šalo, se lahko o resničnosti te trditve precej hitro prepričate sami.
Ekologija & okoljeVodna kremacija: bodo tudi pogrebi kmalu bolj »eko«?

Vodna kremacija: bodo tudi pogrebi kmalu bolj »eko«?

MORDA VAS ZANIMA

Tudi ko gre za vprašanje zadnjega slovesa, mnogi razmišljajo o okolju bolj prijaznih alternativah. Eden najnovejših trendov je tako vodna kremacija, ki postaja vse bolj razširjena in priljubljena predvsem v Združenih državah Amerike. Kalifornija je tako pred nedavnim postala že 15. zvezna država, kjer so odobrili izvajanje vodne kremacije, katere glavna prednost v primerjavi s klasično upepelitvijo naj bi bila predvsem ta, da postopek predstavlja manjšo obremenitev za okolje.

Bistveno nižji ogljični odtis v primerjavi s klasično upepelitvijo

- Oglas -

Kremacija in žara

Za kaj sploh gre pri t. i. vodni kremaciji? Postopek, ki je znan tudi pod imenom bio oziroma eko kremacija ali kremacija brez ognja, je pravzaprav alkalna hidroliza. Truplo pokojnika se položi na podstavek, ki se ga nato potisne v veliko napravo, podobno pečici. Notranjost se nato napolni s segreto vodo in kalijevim hidroksidom. Ta mešanica pospeši proces naravne biološke razgradnje telesa. Vse, kar na koncu ostane, so tako le še kosti. Pri nekaterih ljudeh pa na primer še srčni spodbujevalniki, zobne zalivke ipd.

Trajanje postopka je različno, od 2 pa tudi do 12 ur. Kosti se lahko nato posušijo, predelajo v prah in raztrosijo ali pokopljejo kot pri klasični kremaciji. Vse organske snovi pa pri vodni kremaciji izginejo. Tako kot pri klasični kremaciji tudi tu ni več nikakršnih ostankov DNK. Tisto, kar postopek bistveno razlikuje od običajne upepelitve, pa je, da je ogljični odtis pri vodni kremaciji praktično zanemarljiv.

Gre za trend, ki bo že kmalu postal vseprisoten?

Pri klasični upepelitvi se v ozračje sprosti kar nekaj ogljikovega dioksida, poleg tega pa na primer tudi živega srebra iz zobnih zalivk, kar pri vodni kremaciji ni več težava. Pri pokopu pa potrebujemo krsto in zemljo, obenem pa je pogosto potrebna tudi uporaba formaldehida. To so tudi glavni razlogi, zaradi katerih je vodna kremacija deležna povečanega zanimanja. Ogljični odtis sicer tudi tu ni minimalen, saj je še vedno treba segreti vodo, ki se nato uporabi pri kremaciji. Vendar pa kljub temu ta postopek v seštevku pomeni veliko razbremenitev za okolje.

- Oglas -

Zagovorniki vodne kremacije izpostavljajo, da se je tudi upepelitev zdela mnogim še pred nekaj desetletji povsem nepredstavljiva. Danes pa upepelitev prevladuje v primerjavi s klasičnim pokopom. Tako je mogoče računati tudi na to, da bo morda že kmalu njeno mesto prevzela vodna kremacija. Še posebej ker obstajajo tudi varne in higienske rešitve za ravnanje z odpadno vodo, ki ostane po postopku, kar dokazujejo v mestih oziroma državah, kjer se vodna kremacija že izvaja. Pomembna odlika postopka pa je med drugim tudi ta, da cena ni bistveno višja kot pri klasični upepelitvi. Zdi se torej, da trendi tudi pri pogrebih kažejo v bolj okolju prijazno smer …

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×