0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

DomovRubrikeArhiv OglasovGospa, vi pa ste res dobro videti! Dihate kisik pod tlakom?

Gospa, vi pa ste res dobro videti! Dihate kisik pod tlakom?

Vsi vemo, kako je kisik pomemben za življenje. Vdih in izdih, ki ju lahko opazujemo, je le del procesa, ki se zgodi v telesu, ko kisik napolni naša pljuča. Najbolj pomemben del tega procesa pa je očem neviden, saj se zgodi znotraj našega telesa. Krvožilni sistem po telesu prenaša kisik do celic ter tkiv in če je pretok neustrezen, se poškodujejo tkiva, sproži se proces prehitrega staranja, tanjšajo se lasje, peša nam spomin. Telo je ob pomanjkanju kisika bolj dovzetno za okužbe in poškodbe. Sodoben način življenja pa vse samo še pospešuje. Vendar obstaja rešitev – to je dihanje kisika pod tlakom!

Terapija s kisikom v hiperbaročni komori

V zadnjih petdesetih letih se je znanje razmahnilo. Njegovi temelji segajo že v 16. stoletje, ko so ugotavljali, da imajo, npr. potapljači, ki vdihujejo kisik pod tlakom, manj obolenj oz. da se nekatera njihova bolezenska stanja izboljšajo.

Saša Einsiedler
Saša Einsiedler: »Po težji bolezni je moj imunski sistem slabši, kisik mi pomaga vzdrževati zdravje. Opažam, da imam manj vnetja mehurja in več energije.«

Tako danes poznamo vdihavanje čistega kisika v komori z zvišanim tlakom (HBOT), ki ima številne koristi – hitrejša je regeneracija celic in tkiv, saj dobijo več hranil, hkrati pa se odpadne snovi hitreje izločijo iz njih, kar dokazano krepi imunski sistem in poveča njegovo odzivnost ter sposobnost regeneracije. Znanstveniki so že dokazali, da celica z manj kisika postane rakava, njegovo pomanjkanje pa je razlog za veliko bolezenskih stanj. Karmen Knez Stanič, ki že nekaj let deluje kot terapevtka, pravi, da bi moralo čim več ljudi spoznati blagodejne učinke te naravne metode: »S kisikom dobimo 90 odstotkov dnevne energije, samo 10 odstotkov ga predstavlja hrana in drugo, izredno pomemben je pri mnogih telesnih procesih. Do zmanjšanja njegove koncentracije lahko pride zaradi več dejavnikov – naporov, genetike, sodobnega načina življenja, kajenja, postopnega pešanja pljuč, bolezenskih stanj. Pomanjkanje kisika oslabi imunski sistem. Tudi v UKC Ljubljana ljudem pomagajo s kisikovo komoro z višjim tlakom.«

HBOT lajša vrsto zdravstvenih težav, pospešuje celjenje ran in zlomov, skrajšuje čas okrevanja po operacijah in poškodbah, odpravlja napetost in bolečine v mišicah ter sklepih, deluje protivnetno, lajša težave revmatizma, artritisa, migrene, pospešuje obnovo možganskih celic po kapi, regenerira živce. Je mednarodno priznana podporna terapija pri avtoimunskih boleznih, kot sta fibromialgija in multipla skleroza.

Učinki kisikove terapije pa so tudi lepotni – manj imamo celulita, koža je lepa in napeta, več je kolagena, manj je aken, hitreje se obnavlja, zmanjšamo lahko videz brazgotin. Pri eni terapiji telo porabi par sto kalorij in tako pomaga tudi pri hujšanju.

Zvezdana Mlakar
Zvezdana Mlakar: »Meni, v mojih najlepših letih, pomaga vzdrževati kondicijo, da lahko premikam gore!«

Kakšen je postopek vdihovanja kisika pod tlakom?

Uporabnik gre v posebno komoro, ki se zapre s stekleno loputo. V njej ustvari povišan atmosferski tlak. Pri tem uporabnik prek maske vdihuje skoraj 100 % kisik. Prek interfona se lahko pogovarja s terapevtom, s kontrolnimi gumbi pa lahko kadar koli tudi od znotraj, ne le od zunaj, spusti zrak iz komore in jo odpre.

Pred terapijo je potreben temeljit pogovor s terapevtom, saj za terapijo s kisikom v hiperbarični komori niso primerni ljudje s poškodbami ušes, pljuč, z zamašenimi sinusi ter imetniki t. i. pacemakerjev ter bolniki s kemoterapijo. Pri bolezenskih stanjih pa je potrebno mnenje zdravnika.

Ko se postopek ustvarjanja tlaka začne, uporabniki občutijo podobno kot pri vzletanju letala, ko je treba izenačiti tlak v ušesih. Ko je določen tlak dosežen, pa izenačevanje ni več potrebno, zato uporabnik lahko zaspi, bere, posluša glasbo, predavanje …

Vlasta Nussdorfer
Vlasta Nussdorfer: »Na terapijo sem prišla, ker sem prejela darilni bon. Počutila sem se izjemno že po prvi terapiji, zato zdaj redno prihajam, saj vem, da s tem skrbim za svoj imunski sistem.«

Športniki in tisti, ki so preboleli  covid-19

Ljudje, ki redno prihajajo v komoro, imajo manj prehladnih in gripoznih obolenj oz. bolezenskih znakov, povezanih z obolenji. Kisik je namreč razkužilo in pobija škodljive bakterije. Veliko uspeha lahko dosežejo tisti, ki so preboleli covid ali pljučnico, saj zaradi šibkih pljuč kisik ne pride do mišic oz. tkiv.

Posebej priporočljiva je terapija s kisikom za športnike. Znano je, da tenisač Novak Đoković ne gre nikamor brez nje, tudi Ema Kozin, svetovna prvakinja v boksu, jo redno uporablja. Kisik spodbuja odvajanje mlečne kisline, po športnih aktivnostih je manj mišičnih krčev, poškodbe se hitreje celijo, sklepi in mišice so prožnejši, več je kolagena.

Ema Kozin
Ema Kozin: »Terapija s kisikom mi res izjemno pomaga pri vzdržljivosti, imam več energije, modrice od udarcev pa zbledijo že po eni terapiji.«

S terapijo dosežena raven kisika se ohrani več ur ali tudi kakšen dan, zato jo je smiselno ponavljati. Število terapij je odvisno od našega stanja in izboljšanja. Podobno je kot pri telovadbi – dovajanje kisika mora biti redno, da je telo ves čas prehranjeno. Spremembe se, če vztrajamo, pokažejo razmeroma hitro.

V Hiperbarični center VIVAO2 redno prihajajo mnogi znani športniki, kulturniki, managerji ter ljudje, ki želijo poskrbeti za svoje zdravje, med njimi tudi igralka Zvezdana Mlakar, nekdanja varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, svetovna boksarska prvakinja Ema Kozin, pa mentorica za osebni razvoj Saša Einsiedler in mnogi drugi.

Za več informacij lahko pokličete terapevtko Karmen Knez Stanič v Hiperbarični center VIVAO2, ki je na Peričevi ulici v Ljubljani. Številka je 041 334 813. Lahko pa ji tudo pišete na [email protected] ali poiščete več informacij na https://vivao2.si/

Naročnik oglasa: Heliopolis d.o.o.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -