fbpx
Domov Zdravje & prehrana Vitamin B1 - rešitev za manj pikov komarjev?

Vitamin B1 – rešitev za manj pikov komarjev?

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Ste vedli, da nam lahko vitamin B1 pomaga pri težavah kot so komarji? Zaradi komarjev, ki prenašajo nevarne bolezni, vsako leto umre ogromno ljudi. Čeprav v naših krajih ni večje nevarnosti, da bi nam lahko piki komarja resneje škodili, pa so vseeno izjemno neprijetni. Tako predvsem v poletnih mesecih, ko so komarji praktično povsod, mnogi ljudje iščejo učinkovite možnosti, kako se zaščititi pred piki komarjev. Številni si pri tem pomagajo z naravnimi alternativami. Nekatere med njimi so dobro znane, spet za druge pa ve zelo majhen odstotek ljudi. Tako se redki zavedajo, da si je mogoče pri zaščiti pred komarji pomagati tudi s povečanim vnosom vitamina B1, imenovanega tudi tiamin.

Vitamin B1

Zakaj je vredno dati priložnost naravni zaščiti?

Komarje privlačijo snovi in vonjave, ki jih izloča naše telo (med dihanjem, znojenjem ipd.). Tako lahko človeški vonj zaznajo s precejšnje razdalje, tudi do 45 metrov. Še posebej velika verjetnost obstaja, da vas piči samička komarja. Te namreč potrebujejo precej železa in beljakovin, da lahko ležejo jajčeca. Repelenti, ki so na voljo v trgovinah, so sicer lahko zelo učinkovita zaščita pred komarji, vendar pa večinoma vsebujejo DEET (N,N-dietil-meta-toluamid) – snov, ki lahko med drugim povzroči težave z živčnim sistemom. Uporaba tovrstnih repelentov je še posebej problematična pri otrocih, saj njihova koža zelo hitro absorbira snovi iz okolja. Tako je vsekakor smiselno, da poskušate tudi z naravno zaščito oziroma s kombinacijo več različnih naravnih metod.

Kakšne učinke ima vitamin B1?

Vitamin B1 je topen v vodi. Kadar zaužijemo večje količine od tistih, ki jih naše telo potrebuje, se izloči z urinom ali z znojem. Pri tem pa začne telo oddajati vonj, ki ga sicer sami ne zaznamo, vendar je za komarje skorajda neznosen. To je torej razlog, zaradi katerega je povečan vnos vitamina B1 odlična naravna metoda za odganjanje komarjev. Pomagate si lahko z jemanjem prehranskih dopolnil, po želji pa lahko prehranska dopolnila tudi zmešate s kremo ali z losjonom in nato mešanico nanesete na kožo. Tako dobite učinkovit naravni repelent. Koristilo pa bo tudi, da v obdobju, ko obstaja povečana možnost za pike komarjev, uživate več živil, bogatih z vitaminom B1. Verjetno eden najboljših virov vitamina B1 je pivski kvas, precej tega vitamina pa med drugim vsebujejo tudi živila, kot so ovseni kosmiči, krompir, stročnice, rjavi riž, šparglji in česen.

- Oglas -

Najnovejše

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.

5 nasvetov za več REM-spanja

REM-spanje naj bi bilo med drugim zelo pomembno za utrjevanje spominov. Pomanjkanje tega tipa spanja naj bi imelo tako zelo negativen vpliv na učenje oziroma pomnjenje.

Šolanje na daljavo zmanjšuje anksioznost med najstniki

Pouk oziroma šolanje na daljavo je nekaj, s čimer so se v zadnjih mesecih srečali številni šolarji po vsem svetu.

5 »čustvenih stanj« imunskega sistema

Močan imunski sistem bo letošnjo zimo še pomembnejši kot v preteklih letih. Prav zaradi pojava novega koronavirusa so začeli mnogi posvečati precej več pozornosti krepitvi imunskega sistema kot običajno.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×