Revija Bodi eko, februar 2022

Pred vami je prva letošnja številka revije Bodi eko. V njen boste našli kup nasvetov in receptov, s katerimi si boste lahko na naraven način izboljšali svoje zdravje in počutje.

Zakaj je tako težko videti dobro v sočloveku?

Prehitro obsojanje je zelo razširjena težava. Tako sočloveku hitro pripišemo slabe namene, precej težje pa v drugih ljudeh ugledamo dobro – tudi ko gre za naše bližnje.

Uporaba tehnologije za prepoznavo obraza pri razdeljevanju šolskih kosil

Vodstvo teh šole se je odločilo, da pri razdeljevanju šolskih kosil uvede metodo, ki temelji na prepoznavanju obrazov.

Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.
Zdravje & prehranaVitamin B1 - rešitev za manj pikov komarjev?

Vitamin B1 – rešitev za manj pikov komarjev?

MORDA VAS ZANIMA

Ste vedli, da nam lahko vitamin B1 pomaga pri težavah kot so komarji? Zaradi komarjev, ki prenašajo nevarne bolezni, vsako leto umre ogromno ljudi. Čeprav v naših krajih ni večje nevarnosti, da bi nam lahko piki komarja resneje škodili, pa so vseeno izjemno neprijetni. Tako predvsem v poletnih mesecih, ko so komarji praktično povsod, mnogi ljudje iščejo učinkovite možnosti, kako se zaščititi pred piki komarjev. Številni si pri tem pomagajo z naravnimi alternativami. Nekatere med njimi so dobro znane, spet za druge pa ve zelo majhen odstotek ljudi. Tako se redki zavedajo, da si je mogoče pri zaščiti pred komarji pomagati tudi s povečanim vnosom vitamina B1, imenovanega tudi tiamin.

- Oglas -

Vitamin B1

Zakaj je vredno dati priložnost naravni zaščiti?

Komarje privlačijo snovi in vonjave, ki jih izloča naše telo (med dihanjem, znojenjem ipd.). Tako lahko človeški vonj zaznajo s precejšnje razdalje, tudi do 45 metrov. Še posebej velika verjetnost obstaja, da vas piči samička komarja. Te namreč potrebujejo precej železa in beljakovin, da lahko ležejo jajčeca. Repelenti, ki so na voljo v trgovinah, so sicer lahko zelo učinkovita zaščita pred komarji, vendar pa večinoma vsebujejo DEET (N,N-dietil-meta-toluamid) – snov, ki lahko med drugim povzroči težave z živčnim sistemom. Uporaba tovrstnih repelentov je še posebej problematična pri otrocih, saj njihova koža zelo hitro absorbira snovi iz okolja. Tako je vsekakor smiselno, da poskušate tudi z naravno zaščito oziroma s kombinacijo več različnih naravnih metod.

Kakšne učinke ima vitamin B1?

Vitamin B1 je topen v vodi. Kadar zaužijemo večje količine od tistih, ki jih naše telo potrebuje, se izloči z urinom ali z znojem. Pri tem pa začne telo oddajati vonj, ki ga sicer sami ne zaznamo, vendar je za komarje skorajda neznosen. To je torej razlog, zaradi katerega je povečan vnos vitamina B1 odlična naravna metoda za odganjanje komarjev. Pomagate si lahko z jemanjem prehranskih dopolnil, po želji pa lahko prehranska dopolnila tudi zmešate s kremo ali z losjonom in nato mešanico nanesete na kožo. Tako dobite učinkovit naravni repelent. Koristilo pa bo tudi, da v obdobju, ko obstaja povečana možnost za pike komarjev, uživate več živil, bogatih z vitaminom B1. Verjetno eden najboljših virov vitamina B1 je pivski kvas, precej tega vitamina pa med drugim vsebujejo tudi živila, kot so ovseni kosmiči, krompir, stročnice, rjavi riž, šparglji in česen.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×