Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.
Zdravje & prehranaVirusi naj bi bili bolj prizanesljivi do žensk kot do moških

Virusi naj bi bili bolj prizanesljivi do žensk kot do moških

MORDA VAS ZANIMA

Ste imeli že kdaj občutek, da ženske v povprečju precej lažje prenašajo gripo od moških? Sodeč po raziskavi, objavljeni pred kratkim, to ni naključje, ampak naj bi se v ozadju skrivala znanstvena razlaga. Razvoj virusov naj bi namreč potekal tako, da so postali sčasoma precej bolj prizanesljivi do žensk kot do moških. Za viruse so ženske precej bolj dragocene gostiteljice, saj obstaja več možnosti za prenos na otroke, zato jim prizanesejo z intenzivnostjo simptomov.

- Oglas -

virusi

Ženskam prizaneseno, ker lažje prenesejo viruse na otroke

Raziskava, ki se je ukvarjala s preučevanjem vpliva virusov na moške in ženske, je potekala na londonski univerzi, vodila pa sta jo Vincent Jansen in Francisco Úbeda. Ugotovitev, da se moški in ženske različno odzivajo na virusne okužbe, sicer ni nekaj novega, nova pa je razlaga te razlike. Virusi naj bi namreč težili k temu, da se prenesejo z matere na otroka, na primer med dojenjem ali celo med porodom. Na podlagi matematičnih modelov sta Jansen in Úbeda postavila tezo, da je razlika povezana z naravno selekcijo pri virusih. Precej več možnosti za preživetje naj bi imeli tisti virusi, katerih negativen vpliv je manjši, kadar naletijo na žensko gostiteljico. To namreč poveča njihovo možnost za prenos. Pred tem se je različno odzivanje moških in žensk na viruse povezovalo predvsem z razlikami v imunskem sistemu pri različnih spolih. Znanstvenika pa menita, da je treba pravi razlog iskati v tem, da preživijo tisti organizmi, ki so se zmožni prilagoditve. Naravna selekcija naj bi tako pri virusih potekala zelo podobno kot pri živalih.

Nadaljnje raziskave imajo lahko pomemben vpliv na prihodnost medicine

Pri moških, ki jih napadajo virusi, naj bi obstajalo tudi precej večje tveganje, da pride do resnejše bolezni, na primer tuberkuloze ali celo raka. Naslednje, kar želita Jansen in Úbeda raziskati, je, kako virusi ločujejo med moškimi in ženskimi gostitelji. Domnevata sicer, da naj bi bila zmožnost razlikovanja pri virusih povezana z različnimi vrstami in količinami hormonov v ženskem ter moškem telesu. Če bo znanstvenikom uspelo najti odgovor na to vprašanje, bi bile lahko informacije izjemno dragocene za prihodnost medicine. S tem ko bi pretentali viruse, da gre za žensko, ne za moškega, bi bil lahko njihov negativen vpliv precej manjši, posledično pa bi se zmanjšala tudi nevarnost za hujše zdravstvene zaplete.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×