0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVirusi naj bi bili bolj prizanesljivi do žensk kot do moških

Virusi naj bi bili bolj prizanesljivi do žensk kot do moških

MORDA VAS ZANIMA

Ste imeli že kdaj občutek, da ženske v povprečju precej lažje prenašajo gripo od moških? Sodeč po raziskavi, objavljeni pred kratkim, to ni naključje, ampak naj bi se v ozadju skrivala znanstvena razlaga. Razvoj virusov naj bi namreč potekal tako, da so postali sčasoma precej bolj prizanesljivi do žensk kot do moških. Za viruse so ženske precej bolj dragocene gostiteljice, saj obstaja več možnosti za prenos na otroke, zato jim prizanesejo z intenzivnostjo simptomov.

- Oglas -

virusi

Ženskam prizaneseno, ker lažje prenesejo viruse na otroke

Raziskava, ki se je ukvarjala s preučevanjem vpliva virusov na moške in ženske, je potekala na londonski univerzi, vodila pa sta jo Vincent Jansen in Francisco Úbeda. Ugotovitev, da se moški in ženske različno odzivajo na virusne okužbe, sicer ni nekaj novega, nova pa je razlaga te razlike. Virusi naj bi namreč težili k temu, da se prenesejo z matere na otroka, na primer med dojenjem ali celo med porodom. Na podlagi matematičnih modelov sta Jansen in Úbeda postavila tezo, da je razlika povezana z naravno selekcijo pri virusih. Precej več možnosti za preživetje naj bi imeli tisti virusi, katerih negativen vpliv je manjši, kadar naletijo na žensko gostiteljico. To namreč poveča njihovo možnost za prenos. Pred tem se je različno odzivanje moških in žensk na viruse povezovalo predvsem z razlikami v imunskem sistemu pri različnih spolih. Znanstvenika pa menita, da je treba pravi razlog iskati v tem, da preživijo tisti organizmi, ki so se zmožni prilagoditve. Naravna selekcija naj bi tako pri virusih potekala zelo podobno kot pri živalih.

Nadaljnje raziskave imajo lahko pomemben vpliv na prihodnost medicine

Pri moških, ki jih napadajo virusi, naj bi obstajalo tudi precej večje tveganje, da pride do resnejše bolezni, na primer tuberkuloze ali celo raka. Naslednje, kar želita Jansen in Úbeda raziskati, je, kako virusi ločujejo med moškimi in ženskimi gostitelji. Domnevata sicer, da naj bi bila zmožnost razlikovanja pri virusih povezana z različnimi vrstami in količinami hormonov v ženskem ter moškem telesu. Če bo znanstvenikom uspelo najti odgovor na to vprašanje, bi bile lahko informacije izjemno dragocene za prihodnost medicine. S tem ko bi pretentali viruse, da gre za žensko, ne za moškega, bi bil lahko njihov negativen vpliv precej manjši, posledično pa bi se zmanjšala tudi nevarnost za hujše zdravstvene zaplete.

.

NAJNOVEJŠE