Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.
Zdravje & prehranaVirusi naj bi bili bolj prizanesljivi do žensk kot do moških

Virusi naj bi bili bolj prizanesljivi do žensk kot do moških

MORDA VAS ZANIMA

Ste imeli že kdaj občutek, da ženske v povprečju precej lažje prenašajo gripo od moških? Sodeč po raziskavi, objavljeni pred kratkim, to ni naključje, ampak naj bi se v ozadju skrivala znanstvena razlaga. Razvoj virusov naj bi namreč potekal tako, da so postali sčasoma precej bolj prizanesljivi do žensk kot do moških. Za viruse so ženske precej bolj dragocene gostiteljice, saj obstaja več možnosti za prenos na otroke, zato jim prizanesejo z intenzivnostjo simptomov.

- Oglas -

virusi

Ženskam prizaneseno, ker lažje prenesejo viruse na otroke

Raziskava, ki se je ukvarjala s preučevanjem vpliva virusov na moške in ženske, je potekala na londonski univerzi, vodila pa sta jo Vincent Jansen in Francisco Úbeda. Ugotovitev, da se moški in ženske različno odzivajo na virusne okužbe, sicer ni nekaj novega, nova pa je razlaga te razlike. Virusi naj bi namreč težili k temu, da se prenesejo z matere na otroka, na primer med dojenjem ali celo med porodom. Na podlagi matematičnih modelov sta Jansen in Úbeda postavila tezo, da je razlika povezana z naravno selekcijo pri virusih. Precej več možnosti za preživetje naj bi imeli tisti virusi, katerih negativen vpliv je manjši, kadar naletijo na žensko gostiteljico. To namreč poveča njihovo možnost za prenos. Pred tem se je različno odzivanje moških in žensk na viruse povezovalo predvsem z razlikami v imunskem sistemu pri različnih spolih. Znanstvenika pa menita, da je treba pravi razlog iskati v tem, da preživijo tisti organizmi, ki so se zmožni prilagoditve. Naravna selekcija naj bi tako pri virusih potekala zelo podobno kot pri živalih.

Nadaljnje raziskave imajo lahko pomemben vpliv na prihodnost medicine

Pri moških, ki jih napadajo virusi, naj bi obstajalo tudi precej večje tveganje, da pride do resnejše bolezni, na primer tuberkuloze ali celo raka. Naslednje, kar želita Jansen in Úbeda raziskati, je, kako virusi ločujejo med moškimi in ženskimi gostitelji. Domnevata sicer, da naj bi bila zmožnost razlikovanja pri virusih povezana z različnimi vrstami in količinami hormonov v ženskem ter moškem telesu. Če bo znanstvenikom uspelo najti odgovor na to vprašanje, bi bile lahko informacije izjemno dragocene za prihodnost medicine. S tem ko bi pretentali viruse, da gre za žensko, ne za moškega, bi bil lahko njihov negativen vpliv precej manjši, posledično pa bi se zmanjšala tudi nevarnost za hujše zdravstvene zaplete.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×