Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.
Zdravje & prehranaVeliko Slovencev se z alkoholom sreča že pred 13. letom starosti

Veliko Slovencev se z alkoholom sreča že pred 13. letom starosti

MORDA VAS ZANIMA

Slovenci se očitno še vedno premalo zavedamo nevarnosti, ki so povezane z alkoholom, saj alkoholne pijače mnogi prvič zaužijejo prezgodaj, že v otroških letih. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je že četrtič izvedel raziskavo Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju (HBSC, 2014) in pokazalo se je, da je skoraj polovica mladostnikov, starih 11, 13 in 15 let, že poskusila oziroma pila alkoholne pijače.

- Oglas -

Najstniki in alkohol

Nekateri pijejo vsak teden

Delež mladostnikov, ki pijejo alkoholne pijače vsak enkrat na teden, se je med letoma 2002 in 2014 sicer zmanjšal, prav tako je vse manj tistih, ki so bili v življenju opiti vsaj dvakrat. A do znižanja je prišlo le pri fantih, ne pa pri dekletih. Večina 15-letnikov je alkoholne pijače že poskusila oziroma jih pila, pri čemer jih je bila skoraj tretjina opitih vsaj dvakrat. Vsaj enkrat na teden pa alkoholne pijače pije vsak sedmi 15-letnik, je še pokazala raziskava, ki sicer poteka pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije.

Alkohol je v mladih letih še posebej nevaren

Kar 40 odstotkov 15-letnikov je alkohol prvič pila pri starosti 13 let ali manj, kar je po mnenju dr. Maje Zorko z NIJZ skrb vzbujajoče. Težav zaradi alkohola je namreč tudi v odrasli dobi več pri tistih, ki so začeli piti alkohol pri nižji starosti. Mladostniki so zaradi bioloških in vedenjskih sprememb še posebej ranljiva skupina, pa opozarja dr. Barbara Lovrečič z NIJZ: »Splošno znano je, da so mladostniki bolj nagnjeni k tveganemu početju, pritisk vrstnikov v družbi, ki je permisivna do opijanja v javnosti in ga celo spodbuja, ustvarja razmere za zgodnje prve stike z alkoholom in pogostejše opijanje med mladostniki. Otroško in mladostniško obdobje sta ključna za razvijanje in prevzem vedenjskih vzorcev, vključno s tistimi, ki se nanašajo na življenjski slog in vzorce pitja alkohola. Premalo se tudi zavedamo, da je alkohol toksičen in rakotvoren. Možgani otrok in mladostnikov so še vedno v procesu dozorevanja in kot taki so za učinke alkohola še posebej ranljivi, sicer pa se mladostniki na učinke alkohola tudi drugače odzivajo kot odrasli.« Tudi mag. Mercedes Lovrenčič (NIJZ) pravi, da so možgani otrok in mladostnikov poleg takojšnjih učinkov alkohola izpostavljeni tudi dolgoročnim učinkom, zlasti v primerih, ko gre za ponavljajoče opijanje in pogosto pitje alkohola, kar se lahko kaže tako v spremenjeni zgradbi kot delovanju možganov, prizadeti pa je prikrajšan zaradi slabšega spomina, slabše pozornosti, spremenjenega vidno prostorskega zaznavanje ter slabše sposobnosti učenja.

Starši in okolica, pozor

In kako mladostnike opozoriti na nevarnosti pitja alkohola? Starši jim morajo biti dober zgled, poleg njih pa seveda tudi drugi odrasli, vrstniki in celotna družba ter njihov odnos do alkohola. Če bodo odrasli tolerantni do alkohola, bodo tudi mladostniki morda pili več. Pomembna so torej jasna pravila v družini, spremljanje mladostnika, zanimanje za njegove aktivnosti ter dajanje občutka varnosti, pa tudi ustrezna komunikacija mladostnika s starši, občutek pripadnosti družini in šolski skupnosti ter skupno načrtovanje prostega časa.

Prejšnji članekTelo je naš tempelj
Naslednji članekVedno več je dementnih ljudi

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×