Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaVeliko Slovencev se z alkoholom sreča že pred 13. letom starosti

Veliko Slovencev se z alkoholom sreča že pred 13. letom starosti

MORDA VAS ZANIMA

Slovenci se očitno še vedno premalo zavedamo nevarnosti, ki so povezane z alkoholom, saj alkoholne pijače mnogi prvič zaužijejo prezgodaj, že v otroških letih. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je že četrtič izvedel raziskavo Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju (HBSC, 2014) in pokazalo se je, da je skoraj polovica mladostnikov, starih 11, 13 in 15 let, že poskusila oziroma pila alkoholne pijače.

- Oglas -

Najstniki in alkohol

Nekateri pijejo vsak teden

Delež mladostnikov, ki pijejo alkoholne pijače vsak enkrat na teden, se je med letoma 2002 in 2014 sicer zmanjšal, prav tako je vse manj tistih, ki so bili v življenju opiti vsaj dvakrat. A do znižanja je prišlo le pri fantih, ne pa pri dekletih. Večina 15-letnikov je alkoholne pijače že poskusila oziroma jih pila, pri čemer jih je bila skoraj tretjina opitih vsaj dvakrat. Vsaj enkrat na teden pa alkoholne pijače pije vsak sedmi 15-letnik, je še pokazala raziskava, ki sicer poteka pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije.

Alkohol je v mladih letih še posebej nevaren

Kar 40 odstotkov 15-letnikov je alkohol prvič pila pri starosti 13 let ali manj, kar je po mnenju dr. Maje Zorko z NIJZ skrb vzbujajoče. Težav zaradi alkohola je namreč tudi v odrasli dobi več pri tistih, ki so začeli piti alkohol pri nižji starosti. Mladostniki so zaradi bioloških in vedenjskih sprememb še posebej ranljiva skupina, pa opozarja dr. Barbara Lovrečič z NIJZ: »Splošno znano je, da so mladostniki bolj nagnjeni k tveganemu početju, pritisk vrstnikov v družbi, ki je permisivna do opijanja v javnosti in ga celo spodbuja, ustvarja razmere za zgodnje prve stike z alkoholom in pogostejše opijanje med mladostniki. Otroško in mladostniško obdobje sta ključna za razvijanje in prevzem vedenjskih vzorcev, vključno s tistimi, ki se nanašajo na življenjski slog in vzorce pitja alkohola. Premalo se tudi zavedamo, da je alkohol toksičen in rakotvoren. Možgani otrok in mladostnikov so še vedno v procesu dozorevanja in kot taki so za učinke alkohola še posebej ranljivi, sicer pa se mladostniki na učinke alkohola tudi drugače odzivajo kot odrasli.« Tudi mag. Mercedes Lovrenčič (NIJZ) pravi, da so možgani otrok in mladostnikov poleg takojšnjih učinkov alkohola izpostavljeni tudi dolgoročnim učinkom, zlasti v primerih, ko gre za ponavljajoče opijanje in pogosto pitje alkohola, kar se lahko kaže tako v spremenjeni zgradbi kot delovanju možganov, prizadeti pa je prikrajšan zaradi slabšega spomina, slabše pozornosti, spremenjenega vidno prostorskega zaznavanje ter slabše sposobnosti učenja.

Starši in okolica, pozor

In kako mladostnike opozoriti na nevarnosti pitja alkohola? Starši jim morajo biti dober zgled, poleg njih pa seveda tudi drugi odrasli, vrstniki in celotna družba ter njihov odnos do alkohola. Če bodo odrasli tolerantni do alkohola, bodo tudi mladostniki morda pili več. Pomembna so torej jasna pravila v družini, spremljanje mladostnika, zanimanje za njegove aktivnosti ter dajanje občutka varnosti, pa tudi ustrezna komunikacija mladostnika s starši, občutek pripadnosti družini in šolski skupnosti ter skupno načrtovanje prostega časa.

Prejšnji članekTelo je naš tempelj
Naslednji članekVedno več je dementnih ljudi

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×