Zdravje & prehranaV telesu je imel toliko maščobe, da se je kri obarvala belo

V telesu je imel toliko maščobe, da se je kri obarvala belo

MORDA VAS ZANIMA

Poročilo o nenavadnem primeru, ki so mu bili zdravniki priča v Nemčiji, namiguje, da »puščanje krvi« morda vendarle ni popolnoma preživet postopek, ki nima mesta v sodobni medicini. V preteklosti pri tem seveda ni šlo za znanstveno uporabo. Puščanje krvi, za kar so se nemalokrat uporabljale celo pijavke, pa je večkrat povzročilo več škode kot koristi. Vendar pa se zdi, da vendarle obstajajo izjemni primeri, ko je lahko sodobna oblika tega postopka edina rešitev. Prav »puščanje krvi« je namreč rešilo 39-letnega moškega, čigar kri je vsebovala toliko trigliceridov, da je postala mlečno bele barve …

Klasični pristop ni deloval

- Oglas -

Pri moškem je šlo za ekstremni primer t. i. hipertrigliceridemije. Gre za pojav, za katerega je značilna nevarno povišana raven trigliceridov v krvi, kar predstavlja povečano tveganje za zaplete, povezane s srcem in ožiljem. Hipertrigliceridemija je pogosto povezana z diabetesom in metaboličnim sindromom. Tipičen ukrep, za katerega se zdravniki odločijo v tovrstnih primerih, je postopek, imenovan terapevtska plazmafereza. Pri tem postopku je plazma – tekoči del krvi –  najprej ločena od krvnih celic.

Odstranjena plazma se nato nadomesti, v nekaterih primerih pa je ustrezno obdelana in nato ponovno vrnjena v telo. Ta postopek se med drugim uporablja pri različnih avtoimunskih bolezni, pri anemiji srpastih celic in pri določenih oblikah nevropatije. Pri 39-letniku, ki je bil sprejet v bolnišnico v Kölnu, so zdravniki sprva poskusili s plazmaferezo – in to ne le enkrat, ampak dvakrat. Vendar pa je pri obeh poskusih kri moškega zamašila napravo, saj je bila preprosto pregosta in preveč nasičena z maščobami.

Na koncu pomagala moderna različica »puščanja krvi«

Kot sta navedla avtorja poročila, dr. Philipp Koehler in dr. Matthias Kochanek, nihče od zdravnikov, ki so bili prisotni, še ni videl česa podobnega v vsej svoji karieri. Ker se bolnik ni odzival na klasično terapijo, je bilo seveda treba najti drugačno rešitev. Pogost zaplet pri močno povišani ravni trigliceridov je namreč pankreatitis, vnetje trebušne slinavke, ki je lahko usodno. Pri bolniku, ki so ga obravnavali, pa je bilo že mogoče zaznati povečano količino encimov trebušne slinavke, kar je pogost simptom pankreatitisa.  Za povrh pa je nastopila diabetična ketoacidoza, ki je seveda prav tako izjemno nevaren zaplet.

Na podlagi vsega tega so se zdravniki odločili, da je smiselno poskusiti s »puščanjem krvi«, saj so videli v tem edino možnost, da iz telesa moškega odstranijo presežek maščobe oziroma trigliceridov. Pri tem ni šlo za »običajno povišanje«. Pri zdravem človeku naj bi bila količina trigliceridov nižja od 150 miligramov na deciliter krvi, vrednost 500 miligramov na deciliter je mogoče razumeti kot zelo visoko, meritvi pa so razkrile, da je bilo v decilitru krvi moškega v povprečju kar približno 18.000 miligramov trigliceridov. Na koncu so tako zdravniki iz njegovega telesa odstranili 2 litra krvi, ki so jo nadomestili s koncentratom rdečih krvničk, plazmo in solno raztopino. Ta metoda je na srečo delovala in moški, ki je bil pred tem praktično popolnoma neodziven, je uspešno ukrepal. Kljub številnim zapletom pa ni prišlo do resnejših posledic.

Kaj je bilo krivo za tako hud zaplet?

- Oglas -

Zdravniki menijo, da je šlo pri primeru za kombinacijo različnih vzrokov. Moški je bil namreč sladkorni bolnik, v preteklosti je imel težave z žolčnimi kamni in z vnetjem žolčnika, poleg tega pa je kasneje priznal, da ni redno jemal zdravil, namenjenih uravnavanju krvnega sladkorja. Za povrh pa je imel tudi povišano telesno težo. A čeprav je šlo resnično za skrajni primer, povišana raven trigliceridov še zdaleč ni redka, v veliki meri pa je povezana z nezdravimi vsakodnevnimi navadami, predvsem z neustrezno prehrano in nezadostno količino gibanja.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×