0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ZgodbeUroš Brezavšček: rodil se je s hemofilijo, danes pa ljudem pomaga, da...

Uroš Brezavšček: rodil se je s hemofilijo, danes pa ljudem pomaga, da se povežejo s srcem

MORDA VAS ZANIMA

Uroša Brezavščka je bolezen zaznamovala že v rani mladosti. Zaradi vseh preizkušenj se je že kot osnovnošolec začel spraševati o pomenu življenja, kar ga je vodilo na pot spoznavanja sebe. Obenem pa ga je zanimalo tudi tehnika, zaradi česar je pridobil izobrazbo univ. dipl. ing. strojništva in se za nekaj let zaposlil v avtomobilski industriji. Dve hujši poškodbi in pešanje zdravja sta ga opozorili na to, kar je že čutil, a si ni želel priznati: da ni na pravem mestu in da lahko človeštvu bolje služi drugje. Zbral je pogum, dal odpoved, stopil v neznano in zdaj na podlagi svojih izkušenj in raziskav v inštitutu HeartMath ljudem pomaga stopiti v svojo moč, doseči svoje sanje in se povezati s svojim srcem.

- Oglas -

Fizična bolečina je bila njegov učitelj

Kot sam pravi, je bila fizična bolečina njegov največji učitelj in je zaslužna za vse najpomembnejše korake, ki jih je naredil v življenju. Bolečina, ki ga tare, je posledica hemofilije in krvavitev v sklepe. Opazil je, da je prisotna samo takrat, ko ni v ravnovesju s samim seboj. Bolezen je sprejel kot neverjetno darilo, ki ga je prebudilo iz sna, v katerem živi večina človeštva. »Bolezen nam omogoča eksponentno rast ali pa vlogo žrtve. Na nas je, kako jo bomo sprejeli. Zdravila nikoli ne morejo pozdraviti bolezni, samo zakrijejo simptome. Edino zdravilo je, da gremo vase in najdemo pravi vzrok, kajti fizično telo je zgolj ogledalo naše notranjosti,« pojasnjuje naš sogovornik, ki se je naučil zaupati svoji intuicij, pogumno zaplavati s tokom svojega življenja in početi to, kar ga v resnici izpolnjuje in v čemer res uživa. Meni, da s tem, da se ljudje znamo prilagoditi in postati dobri v skoraj vsem, kar počnemo, ne delamo usluge niti svetu, še manj pa sebi. Verjame, da te življenje podpre takrat, ko si upaš biti to, kar si. »Če nismo srečni, to dolgoročno vodi v pojav zdravstvenih težav. Nesrečnost pa je povezana s tem, da zatiramo same sebe – ker to ni sprejemljivo, se ne spodobi, se ne prodaja, itd. Naše naravno stanje je zdravje in telo, če mu to omogočimo, teži k temu. Moje mnenje je, da so vsi drugi vzroki samo posledica tega, da nismo v ravnovesju s tem, kar v resnici smo.«

Koraki v neznano

Da se je rešil iz primeža bolezni in bolečine, je prešel na presno prehrano, se začel več gibati, zamenjal krog ljudi, pustil službo, stopil v neznano, začel zaupati in slediti svoji intuiciji, se pričel redno povezovati s svojim srcem, postal certificiran HeartMath mentor in začel delati to. v čemer res uživa – pomagati ljudem pri preobrazbi svojega življenja. Metoda ga je pritegnila, ker gre za z znanostjo podprt pristop, ki, kot sam pravi, ne zahteva, da vanj zaupamo, ampak lahko vse izmerimo. Meni, da ljudje še vedno podcenjujejo stres in se ne zavedajo mnogih preoblek, v katerih ta nastopa. Sam je doživel spontane krvavitve zaradi žalosti! »Posledice stresa se nalagajo, naj se tega zavedamo ali ne, in nekega dne, ko telo ne zmore več, se pojavijo bolj ali manj hude zdravstvene težave. Pri HeartMathu so npr. naredili študijo, kjer so 6 ur opazovali vpliv čustev na imunski sistem. Rezultati so bili presenetljivi, imunski sistem je v tem času samo zaradi 5 minut jeze ostal oslabljen, samo 5 minut ljubezni pa je doseglo nasproten učinek. Obstaja pa tudi študija, ki pravi, da je že 60–80 % obiskov pri splošnem zdravniku posledica stresa.«

Srce
Resnica je, da gre komunikacija, ki poteka med možgani in srcem, večinoma iz smeri od srca v možgane, in ne samo to, srce vpliva na kognitivne in čustvene sposobnosti možganov. Stres npr. povzroči, da srce pošilja v možgane signal, ki dobesedno onemogoča razmišljanje. To pa je krivo, da v stresnih situacijah ljudje »zmrznejo«.

Povezava med srcem in možgani

Splošno prepričanje, da srce samo posluša ukaze iz možganov, je zmotno. »Resnica je, da gre komunikacija, ki poteka med možgani in srcem, večinoma iz smeri srca v možgane, in ne samo to, srce vpliva na kognitivne in čustvene sposobnosti možganov. Stres npr. povzroči, da srce pošilja v možgane signal, ki dobesedno onemogoča razmišljanje. To pa je krivo, da v stresnih situacijah ljudje »zmrznejo«.

- Oglas -

Elektromagnetno polje, ki so ga prvi izmerili ravno pri HeartMathu, je toroidne oblike in ga za zdaj znanost zmore izmeriti do približno 1 m okoli telesa. Magnetno polje srca po jakosti 100-krat presega možgansko. Amplituda električnega polja, ki ga oddaja srce, pa je od električne aktivnosti, ki jo generirajo možgani, večja za 60-krat. Ker se vse celice v našem telesu, po domače rečeno, marinirajo v tem polju, prek njega neprestano dobivajo informacije, ki hočeš nočeš vplivajo na njihovo delovanje. Ker pa polje sega preko telesa, nevede komuniciramo z okolico, pa najsi bodo to ljudje, živali ali pa rastline. Skrivnosti med nami ni.«

Tehnike, s katerimi vplivamo na fiziologijo našega telesa in dosežemo stanje t.i. koherence, ki je optimalno stanje delovanja našega telesa, so na inštitutu razvili s pomočjo znanosti in z mislijo na praktičnost. Rezultat so enostavne tehnike, ki jih lahko ljudje izvajajo z odprtimi očmi kjer koli in kadar koli, temeljijo pa na dihanju in uporabi občutkov.

 HeartMath se uporablja skorajda povsod, v bolnišnicah, pri zdravnikih in zdravstvenih delavcih, v podjetjih, multinacionalkah, šolah in na univerzah, pri neprofitnih in vladnih organizacijah, v policiji in pri gasilcih, v kaznilnicah, pri profesionalnih atletih in v olimpijskih ekipah, v vojski in posebnih enotah ter seveda v družinah in pri posameznikih. Obstaja veliko analiz učinkovitosti, ena najzanimivejših pa je obravnavala skoraj 7000 zaposlenih pri multinacionalkah, ki so poročali tako o kratkoročnih kot dolgoročnih vplivih uporabe tehnik in tehnologije HeartMath na njihova življenja.

Izmerljiva stopnja koherence

Uroš Brezavšček te tehnike izvaja že več kot pol leta in ko je v stiski, mu pridejo kar same na pamet. Opazil je, da kar naenkrat zaznava okolico povsem drugače, povsod vidi primerjave med naravo in ljudmi, poln je kreativnih zamisli, veliko laže mu je zaupati… »Samo 5 minut dnevnega izvajanja tehnik je malo, a ima lahko velik vpliv na naše življenje. Prednost teh tehnik je, da je pri drugih protistresnih tehnikah treba zamenjati okolje, medtem ko se tehnike HeartMath izvajajo z odprtimi očmi kadar koli in kjerkoli, ne da bi kdo sploh vedel za to, razliko pa občutimo tako mi kot naša okolica. Spremembe, ki jih s pomočjo tehnik dosežemo v našem telesu, lahko tudi izmerimo z napravami za biofeedback, ki merijo srčni utrip in nam prek tega podajajo na edini verodostojen način stopnjo stresa oziroma koherence, v kateri je naše telo. Spremembe, ki se zgodijo v našem telesu, lahko ob uporabi tehnologije sproti spremljamo tudi na svojem pametnem mobitelu ali pa računalniku.«

Spremembe, ki jih s pomočjo tehnik dosežemo v našem telesu, lahko tudi izmerimo z napravam za biofeedback, ki merijo srčni utrip in nam prek tega podajajo na edini verodostojen način stopnjo stresa oziroma koherence, v kateri je naše telo.

Samo redna vadba pripelje do rezultatov

Ljudje, ki gredo skozi program HeartMath mentoriranja, izvedo, kaj je trdoživost, kako nanjo in na našo učinkovitost vpliva stres, naučijo se prepoznavati situacije, ki energijsko izčrpavajo in polnijo, spoznajo, kako čustva vplivajo na vaše telo, se poučijo o možnih strategijah za samoizgradnjo in vzdrževanje trdoživosti, izvedo, kako v svojih telesih ustvariti koherenco, kako jasneje razmišljati in sprejemati boljše odločitve in učinkoviteje komunicirati, in se naučijo šest tehnik za doseganje polnejšega življenja.

- Oglas -

»Ker smo danes vsi pod vplivom stresa, bi to iskreno svetoval vsem ljudem. Vendar pa ostajam realen in vem, da je to namenjeno zgolj tistim, ki so si na dan pripravljeni vzeti 5 minut. Samo z redno vadbo namreč ustvarimo navado, kar nas zagotovljeno pripelje do rezultatov. Pristop HeartMath bi svetoval tudi vsem, ki potrebujejo v življenju še nekaj več, pa najsi bo to na športni poti, pri ustvarjalnosti in v komunikaciji,« sklene naš sogovornik.

Tehnika za doseganje nižje stopnje koherence

Z naslednjo tehniko vplivamo na živčni sistem in služi za doseganje nižje stopnje koherence, za višjo stopnjo koherence pa so druge tehnike: »Osredotočite svojo pozornost na območje srce in začnite dihati v to območje. Naj bodo dihi daljši in globlji kot po navadi. Poskušajte s 5-sekundnim vdihom in 5-sekundnim izdihom. Če imate težave čutiti območje srca, nanj položite roko, to vam bo pomagalo občutiti ta del telesa in dihati vanj. Tehniko za začetek izvajajte z zaprtimi očmi, potem pa začnite vaditi z odprtimi očmi, kajti cilj je, da lahko to delate kjer koli in kadar koli se znajdete v stresni situaciji oziroma ko bi se radi pomirili. Naj vas preprostost ne zavede, kajti vpliv na telo je velik in izmerljiv s pomočjo tehnologije za biofeedback. Priporočeno je, da tako dihate vsaj 5 minut dnevno, še boljše pa je večkrat. Zapomnite si, samo 5 minut koherence pozitivno vpliva na vaš imunski sistem.

Preberite tudi: Minka Gantar: »Kaj pa, če bi na prvo mesto začeli postavljati sebe?«

.

NAJNOVEJŠE