Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.
Dom & energijaUporabni triki, s katerimi podaljšate obstojnost sadja in zelenjave

Uporabni triki, s katerimi podaljšate obstojnost sadja in zelenjave

MORDA VAS ZANIMA

Morda se vam zdi, da shranjevanje živil ni ravno zahtevno opravilo. V osnovi je jasno, katera živila sodijo v hladilnik, katera v zamrzovalnika, katera v omarice in katera v klet. Pa ste prepričani, da zares veste vse, kar je mogoče vedeti o shranjevanju živil, predvsem sadja in zelenjave? Pogosto se izkaže, da delajo mnogi začetniške napake, kar skrajša rok uporabnosti teh živil …

- Oglas -

Shranjevanje sadja in zelenjave

Paradižnik se ne znajde najbolje v hladilniku

Velikokrat vidimo paradižnik v hladilnikih, vendar to ni najboljše mesto za hrambo. Paradižnik, ki je bil predolgo v hladilniku, postane zdrizast in neokusen, tudi če v osnovi ni bil takšen. Načeloma velja, da paradižnik ne bi smel biti v hladilniku dlje kot približno dva ali tri dni. Izjema je seveda polovica že prerezanega paradižnika. V tem primeru lahko hladilnik pomaga pri preprečevanju nakopičenja bakterij na površini.

Jabolka in pomaranče hranite posebej

Določene vrste sadja niso najboljša družba. To velja še posebej za pomaranče in jabolka. Če jih boste hranili skupaj, bo namreč njihova življenjska doba krajša, kot bi bila sicer. Poleg tega pa pazite, da pomaranč v hladilniku nikoli ne hranite v plastični vrečki, ampak takšni, ki prepušča zrak.

Ločite šop banane

Problem pri šopih banan je, da vse dozorijo hkrati. Če veste, da običajno ne pojeste toliko banan v relativno kratkem časovnem obdobju, šop ob nakupu raje ločite. Nekaj banan pustite na pultu, druge pa položite v hladilnik, da malce upočasnite proces dozorevanja.

Ne mešajte krompirja in čebule

- Oglas -

V mnogih jedeh sta lahko krompir in čebula izvrstna kombinacija. Žal pa to ne velja tudi za shranjevanje. Čebula lahko namreč povzroči, da krompir precej hitro zgnije. Po drugi strani pa ne bo narobe, če boste na istem mestu shranjevali čebulo in česen.

Kumare naj bodo vedno ločene

Kumare veljajo za zelo občutljivo živilo, ki lahko postane hitro neužitno, kadar je v družbi drugih vrst sadja in zelenjave. Poleg tega pa nekateri poznavalci menijo, da kumare niti ne sodijo v hladilnik, ampak jih je bolje shranjevati na pultu.

Sveža zelišča položite v kozarček z vodo

Do svežih zelišč naj bi se obnašali podobno kot do cvetlic. Najprej jih dobro osušite, nato pa pecelj vtaknite v kozarček z vodo, ki ga nato položite v hladilnik. Tako bo obstojnost zelišč najdaljša. Izjema je le bazilika, ki ji bolj ustrezajo sobne temperature, še vedno pa je dobro, da jo daste v vodo, ki jo seveda tudi redno menjajte. Večina zelišč lahko tako ohrani teksturo in aromo tudi do dva tedna.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×