0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaŽivila, ki ne sodijo v hladilnik

Živila, ki ne sodijo v hladilnik

MORDA VAS ZANIMA

Hladilnik je zagotovo eden izmed najpomembnejših izumov, ki nam omogoča podaljševanje roka obstojnosti številnih živil, obenem pa poskrbi za prijetno hladne napitke. Vendar pa kljub temu obstajajo živila, ki jih ni najpametneje shranjevati v hladilniku, čeprav mnogi to še vedno počnejo. Če ta živila shranimo v hladilnik, ob njihovem zaužitju ne bo prišlo do zdravstvenih težav ali česa podobnega.

- Oglas -

Kljub temu pa s tem živila izgubijo precejšen del značilnega okusa, njihov vonj lahko postane neprijeten, drugačna pa postanejo tudi na otip. V nadaljevanju preverite, ali katera izmed naslednjih živil tudi sami (še vedno) postavljate v hladilnik.

Živila, ki ne spadajo v hladilnik

Paradižnik

Solata, pripravljena iz paradižnika, ki ste ga pred tem shranjevali v hladilniku, bo zelo verjetno kašasta in ne tako okusna, kot bi bila sicer. (Pre)nizke temperature lahko namreč spremenijo lastnosti paradižnika. Tako ga je bolje shranjevati nekje, kjer je sicer hladno, a ne prehladno.

- Oglas -

Čebula

Podobno kot paradižnik postane tudi čebula nekako zdrizasta, če jo predolgo shranjujemo v hladilniku. Na njej pa se lahko seveda razvije tudi plesen. Če boste v hladilnik položili že prerezano čebulo, pa se bodo njenega vonja zelo verjetno navzela tudi druga živila, čeprav boste čebulo morda zaščitili s plastično folijo.

Krompir

Obstaja precej primernejših mest za shranjevanje krompirja, kot je hladilnik. Zaradi nizke temperature lahko pride do razgradnje škroba v krompirju. Rezultat bo sladkast in kašast krompir, ki ga boste težko »rešili«, ne glede na to, kako ste ga nameravali pripraviti.

Banane

Vprašanje, ali je banane primerno shranjevati v hladilniku ali ne, je nekoliko bolj kočljivo. Odgovor je odvisen predvsem od tega, kako zrele oziroma nezrele banane radi jeste. Danes so v trgovinah pogosto na voljo banane, ki so vse prej kot zrele. Če boste takšne banane položili v hladilnik, se bo proces dozorevanja močno upočasnil. Po drugi strani pa lahko banani, ki je že skoraj prezrela, še malce podaljšate rok uporabe, če jo položite v hladilnik. Še boljša ideja pa je, da takšne banane olupite, narežete na koščke in jih postavite v zamrzovalnik. Tako jih boste lahko kadar koli uporabili v smutiju ali pa si iz njih pripravili okusen bananin sladoled iz ene same sestavine.

Česen

Tudi česen in hladilnik nista najboljša prijatelja. Običajno je rok uporabnosti česna, ki ga shranjujemo v hladilniku, precej krajši, saj hitro pride v stik z vlago. Tako se notranjost spremeni, čeprav je morda navzven česen videti še povsem v redu.

- Oglas -

Avokado

V trgovinah je težko najti tudi avokado, ki bi bil primerno zrel. Običajno je avokado še precej trd in ni najbolj primeren za takojšnje zaužitje. Takšen avokado je najbolje nekaj dni pustiti na pultu, da se malce zmehča in da se razvije njegov značilen okus.

Kruh

Še eno izmed živil, ki ne sodijo ravno v hladilnik, je kruh. Morda se vam zdi, da boste s tem preprečili, da se kruh pokvari prehitro, vendar je običajno kruh, ki ga shranjujemo v hladilniku, vse prej kot okusen, obenem pa ni niti najbolj prijeten za žvečenje. V isto kategorijo kot kruh seveda sodijo tudi pekovski izdelki.

Sveža zelišča oziroma začimbe

Priporočamo vam, da tudi svežih zelišč ne shranjujete v hladilniku. V stiku z vlago bodo postala uvela, izgubila pa se bo tudi njihov značilen okus in vonj. Če ne gre drugače, vam svetujemo, da sveže začimbe najprej shranite v nepredušno zaprto posodico, šele nato pa jih položite v hladilnik.

.

NAJNOVEJŠE