0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMožni razlogi za prekomerno izpadanje las

Možni razlogi za prekomerno izpadanje las

MORDA VAS ZANIMA

Izpadanje las je seveda nekaj povsem običajnega – vsakodnevno nam izpade kar precej las, v povprečju med 50 in 100, ne da bi temu posvečali preveč pozornosti. Vendar pa lahko nastane težava, če začnemo kar naenkrat opažati, da dnevno izgubimo precej več las kot običajno. Da pa bi lahko uspešno odpravili težave s prekomernim izpadanjem las, je seveda dobro, da najprej poiščemo razlog, zaradi katerega so se te težave sploh pojavile. Za prekomerno izpadanje las sicer obstaja precej možnih vzrokov – od precej nenevarnih in hitro odpravljivih do resnejših. Predstavljamo vam le nekaj izmed možnih razlogov, ki sodijo med najpogostejše.

- Oglas -

Izpadanje las

Pomanjkanje beljakovin v prehrani

Previsok vnos beljakovin v telo lahko privede do precejšnjih težav – pogosto so pri tem najbolj obremenjene naše ledvice. Vendar pa je lahko po drugi strani problematičen tudi zelo nizek delež beljakovin. Ena izmed možnih posledic, ko v naši prehrani primanjkuje kakovostnih virov beljakovin, je lahko tudi prekomerno izpadanje las.

Slabokrvnost – pomanjkanje železa

Težave z izpadanjem las pa so lahko povezane tudi s pomanjkanjem določenih mikrohranil. V večini primerov je to železo. Zaradi pomanjkanja železa oziroma slabokrvnosti je oskrba naših celic s kisikom precej slabša, zato se lahko pojavijo tudi simptomi, ko sta na primer povečana utrujenost in občutek šibkosti.

- Oglas -

Pretirano stresno življenje

Stres je verjetno danes nekaj, s čimer se vsaj občasno srečujemo vsi. Vendar pa so za nekatere ljudi te situacije tako pogoste, da lahko govorimo o kroničnih težavah s stresom, kar ima številne negativne vplive na naše zdravje in počutje. Ena izmed pogostih težav pri ljudeh, ki so pod hudim stresom, je lahko prav prekomerno izpadanje las. Da bi lahko uspešno odpravili omenjeni simptom, se moramo torej lotiti odprave samega vzroka – poskrbeti za več časa, namenjenega sprostitvi, in omejiti izpostavljenost dejavnikom, zaradi katerih prihaja do stresa.

Poporodne spremembe

Včasih se ženske s prekomernim izpadanjem las spopadejo tudi neposredno po porodu. Običajno sicer nosečnice opažajo, da postanejo med samo nosečnostjo njihovi lasje precej lepši. Vendar pa zaradi hitre spremembe ravni hormonov v telesu po porodu pogosto trpijo tudi lasje. Gre skorajda za nekakšno »odplačevanje dolga« – po porodu pravzaprav izgubite še tiste lase, ki bi jih morali že med nosečnostjo. Na srečo ta težava večinoma mine sama od sebe, zato potrebujete le malce potrpežljivosti.  Če pa tudi čez čas ni videti, da bi se stanje umirjalo, pa o prekomernem izpadanju las vsekakor obvestite tudi zdravnico oziroma ginekologinjo.

Težave s ščitnico

Prekomerno izpadanje las je lahko tudi precej tipičen simptom nepravilnega delovanja ščitnice. Simptom se pojavi predvsem v primerih, ko ščitnica ne izloča dovolj hormonov. Govorimo o t. i. hipotirodizmu, ki zahteva ustrezno ukrepanje oziroma zdravljenje. Drugi znaki premalo delujoče ščitnice so na primer še povečana utrujenost, naglo poviševanje telesne teže in pogosto mrazenje.

Uvajanje novega zdravila

V nekaterih primerih je lahko prekomerno izpadanje las tudi stranski simptom določenih zdravil. Če se je težava pojavila skorajda vzporedno z uvajanjem novega zdravila, o tem vsekakor čim prej obvestite zdravnika. Morda gre za simptom, ki bo najverjetneje kmalu izginil, včasih pa je potrebna tudi prilagoditev odmerka ali celo menjava zdravila.

Prehod med letnimi časi

Pri nekaterih ljudeh prekomerno izpadanje las ni povezano s posebno boleznijo ali motnjo, ampak gre bolj ali manj za stalno »sezonsko težavo«. Povečano izpadanje las tako zaznajo predvsem med prehodi iz enega v drug letni čas. Deloma lahko sicer stanje omilite, če boste v tem obdobju posvetili nekoliko več časa negi las – na primer z nanosom bogatih hranilnih mask, ki jih lahko izdelate tudi sami.

.

NAJNOVEJŠE