0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliPri teh živalih traja nosečnost dlje kot pri človeku!

Pri teh živalih traja nosečnost dlje kot pri človeku!

MORDA VAS ZANIMA

Pri človeku je obdobje razvoja ploda v maternici precej daljše kot pri večini drugih živali. Vendar pa obstajajo tudi živalske vrste, pri katerih traja obdobje nosečnosti še dlje. Bi znali našteti vsaj nekaj izmed teh vrst? V nadaljevanju preverite, ali vam je uspelo …

- Oglas -

Slon

Morske krave

Pri večini rekorderjev gre za kopenske živali, vendar obstaja tudi nekaj izjem, ki živijo v vodi. Tako med vodnimi živalmi zagotovo ne smemo izpustiti morskih krav. Pri tej vrsti vodnih sesalcev namreč traja nosečnost kar 13 mesecev.

Kamele

Kamele veljajo za precej trmaste živali. Čeprav se zdi ta lastnost na prvi pogled negativna, pa samicam zagotovo koristi v obdobju nosečnosti. Ta namreč traja od 13 pa vse do 14 mesecev, v povprečju približno 410 dni. Nekaj zdrave trme v tem primeru zagotovo koristi!

- Oglas -

Žirafa

Žirafe

Nosečnost pri žirafah lahko traja vse do 460 dni. To je povezano tudi z dejstvom, da žirafe rojevajo stoje. Tako mladičke ob rojstvu čaka precejšen padec, zato morajo biti že dovolj močni oziroma razviti, da lahko preživijo. Seveda pa morajo biti žirafji mladiči že ob rojstvu pripravljeni tudi na morebitne plenilce, zato je nadpovprečno dolgo obdobje razvoja še posebej smiselno.

Kiti in delfini

Tako pri kitih kot pri delfinih je nosečnost načeloma daljša kot pri človeku. Konkreten čas trajanja nosečnosti je sicer odvisen od posamezne vrste. Pri delfinih naj bi si rekord lastile orke s približno 17 meseci, pri določenih vrstah kitov pa lahko nosečnost traja tudi do 19 mesecev.

Kit

- Oglas -

Sloni

Absolutni rekorderji med sesalci pa so sloni. Pri njih namreč nosečnost traja kar 2 leti! Ni torej presenetljivo, da sodijo prav sloni med najinteligentnejše živali na svetu, saj se lahko njihovi možgani v maternici dodobra razvijejo.

Rekorderji, ki niso sesalci

Zanimivo je, da lahko nosečnost še dlje kot pri sesalcih traja pri nekaterih drugih razredih živali. Pri planinskem oziroma črnem močeradu je na primer to obdobje dolgo od 2 pa vse do 3 let. Tudi pri morskih psih pa je lahko nosečnost izjemno dolga. Še posebej pri morskem psu orjaku, kjer lahko traja tudi do 3 leta in pol! Seveda pa bi lahko na ta seznam prišteli še precej drugih živali. Ženske, ki imajo občutek, da njihova nosečnost traja že neskončno dolgo, lahko ti podatki verjetno vsaj malce potolažijo …

.

NAJNOVEJŠE