Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
Dom & energijaUporabljajte naravne osvežilce zraka

Uporabljajte naravne osvežilce zraka

MORDA VAS ZANIMA

Osvežilci zraka ne odstranijo neprijetnih vonjav, le prikrijejo jih. Tako neprijetni vonji še vedno ostanejo v prostoru, osvežilec zraka pa je treba kmalu spet uporabiti, saj njegov učinek po določenem času zbledi.

- Oglas -

Za večino kemikalij, ki jih vsebujejo običajni osvežilci zraka, ne obstaja dovolj verodostojnih podatkov, kakšen je dejansko njihov učinek na naše zdravje. Toksini, ki jih najpogosteje najdemo v osvežilcih zraka, so naftalen, fenol, krezol, diklorobenzen in ksilen. Kemikalije, ki se nahajajo v osvežilcih zraka, povezujejo z nastankom rakavih obolenj, nevroloških poškodb, vplivale pa naj bi tudi na zmanjšano plodnost. Nekatere sintetične spojine v osvežilcih zraka lahko izzovejo tudi astmatični napad in močno otežijo dihanje ljudem s kroničnimi boleznimi dihal. Pinen in limonen sta dve pogosti kemikaliji, ki ju najdemo predvsem v električnih osvežilcih zraka. Obe omenjeni kemikaliji hitro reagirata z ozonom. Tako nastane formaldehid in kopica podobnih kemikalij, ki vplivajo na težave z dihanjem.

Eterično olje
Eterično olje nam lepo odišavi prostor brez škodljivih kemikalij.

Zaradi vseh naštetih razlogov se izogibajte uporabi običajnih osvežilcev zraka v zaprtih prostorih, saj tako močno vplivate na kakovost zraka, ki ga dihate. Čeprav si želite z uporabo osvežilca zrak doma očistiti, pa njegovo kakovost le še poslabšate in si tako ne delate prav nobene usluge. Namesto uporabe nevarnih osvežilcev zraka, ki so polni različnih kemikalij, lahko morda poskusite z naslednjimi naravnimi metodami, s katerimi boste osvežili zrak v svojem prostoru:

  • Pri čiščenju in osveževanju zraka uporabljajte naravne minerali, kot sta soda bikarbona in boraks.
  • Določite, od kod prihaja neprijeten vonj in ga eliminirajte takoj, ko je mogoče. Nekateri vonji nastanejo zaradi mikrobioloških reakcij, zato vam priporočamo, da potencialne izvore neprijetnega vonja, kot so koši za smeti, kompostniki in drugo, poškropite s 3 % raztopino vodikovega peroksida.
  • Čim bolj pogosto zračite prostore – tako bo zrak ves čas krožil. Če vas neprijetne vonjave kljub temu še vedno motijo, lahko poskusite s čistilcem zraka z aktivno filtracijo.
  • Če želite nekoliko odišaviti zrak v notranjih prostorih, poskusite z naravnimi eteričnimi olji, kot sta olji sivke ali mentola. Nekaj kapljic eteričnega olja nanesite na žarnico ali pa jih nakapajte v posodo z vodo, ki jo postavite na radiator. Prav tako lahko v vodi zavrete posušene dišavnice in si na ta način pričarate prijeten naravni vonj.
  • Osvežilec zraka pa si lahko iz naravnih eteričnih olj izdelate kar sami.

Naravni osvežilec zraka

Obstaja veliko zabavnih in preprostih načinov, kako lahko svoj dom odeti v prijetne vonjave. Doma izdelani osvežilci zraka so poceni, poleg tega pa zraka v svojem domu ne boste onesnaževali z uporabo različnih umetnih vonjev. Tukaj smo pripravili dve ideji:

  • Uporabite naravna eterična olja. Bodite pozorni, da je eterično olje, ki ga uporabljate, zares popolnoma naravno. Naj vam damo le nekaj idej, katero izbrati: citronka, evkaliptus, geranija, sivka, mentol, vrtnica, sandalovina, rožmarin, vanilja, čajevec, limona in timijan. Nekaj kapljic eteričnega olja kapnite v posodo z vodo in pustite, da vonj zavzame prostor.
  • Naredite naravni osvežilec zraka v razpršilu. Če želite na hitro odišaviti prostor, lahko naredite svoj lastni osvežilec zraka v razpršilu. Za vsakega pol litra vode uporabite od 30 do 40 kapljic naravnega eteričnega olja. Vse sestavine zlijte v razpršilko in poškropite po prostoru. Naravna eterična olja poleg čudovitega vonja odlikuje tudi naravno antibakterijsko delovanje. Osvežilec zraka pred vsako uporabo dobro pretresite.

Še več receptov za naravne osvežilce zraka najdete tukaj.

- Oglas -

 

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×