Kaj je tisto, kar si v naravi lahko najprej položite na rano? Kako ublažiti bolečino in otekanje zaradi pikov? Kateri sirup se zelo obnese pri kašlju? Verjetno odgovora ni treba posebej poudariti, saj je trpotec med Slovenci res zelo dobro poznana in pogosto uporabljena zdravilna rastlina. Nič čudnega, saj ga lahko najdemo vsepovsod – pa naj bo to na suhih primorskih travnikih ali na gorskih zelenicah. Skoraj ni poti, kjer ga ne bi našli, in včasih se res zdi, da je kot naš mali angel varuh, ki je pripravljen ponuditi pomoč na vsakem koraku.
Njegova že dolgo znana zdravilna moč
Zdravilnost vseh vrst trpotca (predvsem suličastega, širokolistnega in velikega) so opevali že pred tisočletji. Prvi obsežnejši zapisi o njem segajo celo v obdobje nekaj let pred našim štetjem. Znani zdravnik Kuenzle je na začetku prejšnjega stoletja zapisal: »Nobena druga zel ne čisti tako kakor trpotec pljuč, krvi in želodca; torej je priporočljiv vsem, ki imajo slabo kri, malo krvi, slaba pljuča, slab glas, so blede kože, imajo vse leto različne izpuščaje in lišaje, venomer kašljajo, so hripavi in ostanejo suhi kakor koza, tudi če bi jih postavil v maslo.«
Tovrstno delovanje so v današnjem času potrdile tudi raziskave. Ugotovili so, da zaradi čreslovin, ki jih vsebuje, deluje kot adstringens (zmanjšuje permeabilnost površine sluznice ali kože in tako zmanjšuje vnetno reakcijo ter ščiti pred zunanjimi vplivi), njegove sluzi pa vas ščitijo pred vnetji. Zaradi številnih snovi, ki jih vsebuje, tako emulzina, invertina, labecina, sluzina, vitamina C, cinka, kalijevih soli, kremenčeve kisline itd., je trpotec v prvi vrsti zdravilna rastlina zoper bolezni dihal, zlasti pri zasluzenosti. Odlično se izkaže pri kašlju, oslovskem kašlju, pljučni astmi, bronhitisu ipd.
S svežim sokom trpotca nad črevesne težave
Zelo pogosto se priporoča tudi zdravljenje s svežim sokom iz celotne cvetoče rastline (tudi korenine). Uporablja se lahko za pomladno čiščenje, predvsem pa pri želodčnih in črevesnih težavah, saj spodbuja presnovo ter odvaja škodljive snovi iz tkiv. Priporoča se pri kroničnih katarjih, prebavnih motnjah, črevesnih zajedavcih in krvavitvah. Stisnjeni sok v enakem delu zmešamo s toplo vodo in pijemo vsaj štirikrat (lahko tudi večkrat) na dan po eno jedilno žlico. Kneipp je tovrstno jemanje soka priporočal tudi tistim, ki imajo kronične kožne težave.
Trpotec za rane
Kadar polagamo sveže liste trpotca na rane, moramo najprej paziti, da so listi čisti in jih potem dobro zmečkati, da se iz njih začuti sveži sok, ter takšne dati na rano. Liste potem lahko menjamo vsake pol ure. Če dvomite o njegovi učinkovitosti, potem bo najbolje, da ga kar preizkusite. Mojega moža je pičila čebela. Pa si je dejal: »No, da preizkusimo sedaj to moč trpotca.« Takoj je zmečkal list suličastega trpotca in ga dal na mesto vboda. Ko je začutil, da list postaja topel, ga je zamenjal – sprva je bilo to vsakih 10 minut, potem pa vedno kasneje. Kljub temu, da je bil vbod tik pod očesom, je ostal povsem brez otekline. Da je zares prišlo do pika, je pričala le rahla rdečica okoli mesta vboda. Ob takšnih primerih postanem do vseh teh rastlinic okrog nas še bolj spoštljiva.

Pripravite sirup za otroke
Bliža se jesen in z njo povezane težave. Spet bodo otroci kašljali brez konca, spet jim bomo brisali nosove in merili temperaturo. Zakaj jim ne bi pripravili učinkovitega sirupa iz trpotca? V septembru so trpotčevi listi še zelo lepi in pogosti ter jih prav zlahka naberemo. Sirup iz trpotca lahko pripravite na več načinov. Z medom ga pripravite tako, da v kozarec do polovice narežete trpotčeve liste. Priporočam, da uporabite napol suhe liste, saj imajo sveži veliko vode in se lahko pripravek skisa. Kozarec nato do polnega prelijete z medom – mi v ta namen najraje uporabimo gozdni med. Kozarec dobro zaprete in postavite na vidno mesto, morda na kuhinjski pult, in ga potem vsak dan vsaj enkrat obrnete (zelišča bodo namreč vedno znova priplavala na vrh).
Druga možnost je, da iz trpotca pripravimo zelo močan čaj – z vrelo vodo prelijemo vsaj 2-krat toliko zelišč, kot jih običajno damo za čaj, in pustimo stati do pol ure. To potem precedimo in na majhnem ognju v tem raztopimo sladkor. Če želimo bolj obstojen sirup, damo 1 kg sladkorja na liter čaja. Sicer lahko uporabimo tudi manj sladkorja, vendar vsaj pol kilograma na liter čaja. Potem pa je tu še priprava sirupa po tradicionalnem postopku z zakopavanjem kozarca. Jesenski čas za pripravo tovrstnega sirupa ni več primeren, saj mora kozarec ostati zakopan 3 mesece.
Nabiranje trpotca
Listi so še posebej sedaj v jesenskem času na primernih rastiščih zelo lepi. Kar hitro jih lahko naberemo za domačo uporabo. Ampak večji izziv je, kako jih lepo posušiti. Če želimo ohraniti lepe in zdravilne liste, potem jih moramo hitro posušiti, to pa je v tem času lahko kar težava. Če zunanje temperature niso več visoke, si pomagajte s sušilniki, radiatorji ali raznimi pečmi. Svetujem, da sušite cele liste, saj po rezanju še raje počrnijo.
Trpotec v kuhinji
Zakaj ne bi tako koristnih lastnosti trpotca uporabili čim bolj pogosto kar v domači kuhinji? Mlade trpotčeve liste lahko dodajamo solatam, jih narežemo na jedi ali pa iz njih pripravljamo »zmešančke« oziroma smoothije. Uporaben je predvsem svež in velja dodati, da so mehki le mladi listi. V tem svetu res nikoli nismo sami. Če se le malo povežemo z naravo, lahko vidimo prijatelje na vsakem koraku.