0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNajboljša zdravilna zelišča za bolezni dihal

Najboljša zdravilna zelišča za bolezni dihal

MORDA VAS ZANIMA

Holistični pristop k zdravju je posebno primeren prav pri boleznih dihal. Če za težave v prsnem košu iščemo vzrok samo v infekciji, onesnaženemu okolju ali boleznih srca, s tem ugotavljamo le en vidik problema; potrebno pa je upoštevati tudi čustvene in umske dejavnike. V kitajski medicini so pljuča povezana z žalostjo in značilno je, da izgubi ljubljene osebe ali drugi vrsti žalovanja pogosto sledijo težave v prsnem košu in da smo bolj dovzetni za prsne infekcije, kadar smo potrti, morda če nam ni všeč služba ali če smo nesrečni doma. Z zelišči teh prikritih težav ne bomo vedno rešili, vendar lahko pomaga, če pljuča okrepimo z zelišči, kot sta veliki oman ali pomladanski jeglič, ki učinkujeta tudi na živčni sistem.

- Oglas -

Dihanje in sam vzdih imata v vzhodnjaških medicinskih sistemih precej večji pomen kot v mehanističnem zahodnem modelu. V ajurvedski medicini, na primer, dihanje obravnavajo kot življenjsko silo, kontrola dihanja pa je pomembna umetnost joge. Tudi v kitajski medicini enačijo vdih s či (življenjsko energijo), ki uravnava njegov pretok; bolezni dihalnih organov pa po njihovem ne le poškodujejo življenjsko energijo, ampak so tudi znak oslabljenega či ali neravnovesja. Široka izbira zeliščnih zdravil za bolezni dihal lahko odpravi simptome in vzpostavi notranje ravnovesje in s tem omaje osnovni vzrok stanja.

Kašelj

Kašelj je mišični krč, ki nastopi kot reakcija na dražljaj ali oviro v bronhijih (dihalnih poteh od grla do pljuč). Kašljanje pogosto nastopi v zvezi z infekcijami, kot sta prehlad in gripa, včasih pa je povezano z živčno napetostjo in nima bolezenskega vzroka. Ključna simptoma:

  • Ob kašljanju lahko nastane sluz, ki se spreminja vse od prozorno vodenega izpljunka do gostega rumeno-zelenega gnoja.
  • Kašelj je lahko tudi izredno suh in dražeč.

Ob dolgotrajnem kašlju brez znanega vzroka je potrebno poiskati zdravniško pomoč.

- Oglas -

Najbolj učinkovita zelišča pri kašlju so navadni slez (Althaea officinalis) – cvetovi, listi in korenina, izop (Hyssopus officinalis) – nadzemni deli in eterično olje, sang baj pi ali bela murva (Morus alba) – skorja korenine, koromač (Foeniculum officinale) – eterično olje in semena in ameriška češnja (Prunus serotina) – lubje.

Navadni slez blaži in lajša kašelj ter mehča vnete dihalne sluznice. Uporabljamo ga tako, da vzamemo poparek, tinkturo ali 5 ml sirupa, pripravljenega iz listov ali cvetja. Lahko ga mešamo z zelišči proti katarju, na primer z bršljanasto grenkuljico, ali pa mu dodamo zelišča, ki olajšujejo izkašljevanje, kot sta skorja bele murve ali črna meta.

Izop ogreva, blaži krčevit kašelj ter je dober za redko vodeno sluz in bronhialni kašelj. Jemljemo ga kot poparek ali tinkturo ali pa zmešamo 5 ml eteričnega olja z 20 ml navadnega olja in natiramo prsi. Izop je dobro ujema s krepilnimi zelišči, kot sta veliki oman in črna meta. Za kronično bolezen pa uporabimo 2 dela izopa in 1 del ostalih zelišč.

Slez
Eden izmed najbolj učinkovitih zelišč pri kašlju je tudi navadni slez.

Sang baj pi ali skorja korenine bele murve hladi in umirja, preprečuje kašljanje (antitutsik) in je dobra za »vroča« stanja. Uporabljamo jo v obliki izvlečka ali tinkture. Mešamo jo z zelišči, ki mehčajo in ohlajajo, na primer z listjem navadnega sleza ali suličastim trpotcem, ob infekcijah pa še s timijanom.

Koromač sprošča in umirja, deluje razkužilno, je sredstvo proti vetrovom ter je dober za dražeč suh kašelj in bronhialne infekcije. Trikrat na dan uporabimo 1‒-2 ml tinkture. Lahko pa 10 kapljic eteričnega olja koromača raztopimo v 25 ml navadnega olja in s tem natiramo prsi. Olju za natiranje prsnega koša lahko dodamo še 10 ml evkaliptovega olja. Za dražeč kašelj koromač zmešamo z 1‒2 ml lajneža ali strupene ločike (Lactus virosa), pri infekcijah pa z 2‒3 ml timijanove ali izopove tinkture.

- Oglas -

Ameriška češnja ustavlja kašljanje in je koristna za dražeč ali nervozen kašelj. Jemljemo jo kot poparek ali tinkturo v 2-mililitrskih odmerkih. Kombiniramo jo z adstringensi, kot je lučnik, krepčili, kot je veliki oman, v resnih primerih pa še z lajnežem ali strupeno ločiko (Lactuca virosa), ki zavira kašelj. Ameriška češnja lahko povzroča dremavost ter ni primerna za akutne infekcije.

Katar

Katar je obilno izločanje iz membran v dihalnem sistemu in je lahko bodisi »hladen« z obilnim vodenim izločanjem ali »vroč« z gostim rumenim izločkom. »Hladen« katar je pogosto povezan s preveliko količino sladkih jedi in počasnim presnovnim sistemom. »Vroč« katar je včasih v zvezi z nervozno osebnostjo in je lahko dolgotrajen. Ključni simptomi katarja so: po prehladu še teče iz nosa, dražeč kašelj, vnete nosne membrane in sinusna bolečina »vročega« tipa. Najboljša zelišča, ki pomagajo pri katarju so božja strešica (Gnaphthalium uliginosum) – nadzemni deli, gosji petoprstnik (Potentilla anserina) – nadzemni deli, črni bezeg (Sambucus nigra) – cvetovi in zlata rozga (Solidago virgaurea) – nadzemni deli.

Božja strešica deluje protivnetno in krepi dihalni sistem. Jemljemo jo kot poparek ali tinkturo. Mešamo jo lahko z zelišči proti katarju, na primer z bezgovim cvetjem, cang er dzijem (Xanthium sibiricum) ali zlato rozgo, tako da zmešamo 2 dela božje strešice z 1 delom drugih zelišč.

Gosji petoprstnik zmanjšuje izločanje sluzi, je adstringens, lajša katar in ohlaja »vroča« kataralna stanja. Uporabljamo ga kot poparek ali tinkturo. Kombiniramo gaz zelišči proti katarju, ki hladijo in mehčajo, kot je suličasti trpotec, ali takšnimi, ki delujejo protibakterijsko, na primer česnom.

Črni bezeg zmanjšuje katar, zdravi vnetja in blaži kašelj. Koristen je za katar v zgornjem dihalnem predelu, ki nastane zaradi prehlada in senenega nahoda. Jemljemo ga kot poparek ali tinkturo. Za močnejši učinek ga lahko zmešamo z zelišči, ki sušijo in pomagajo pri strjevanju krvi, kot so navadni rman, bršljanasta grenkuljica, zlata rozga, navadni repik in kačja dresen. Uporabimo 3 dele cvetov črnega bezga na 1 del drugih zelišč.

Zlata rozga suši in zmanjšuje katar, pomaga pri strjevanju krvi in deluje protivnetno na sluznice. Uporabljamo jo kot poparek ali tinkturo. Kombiniramo jo lahko z drugimi zelišči proti katarju, kot so božja strešica ali barski griževec (Gnaphalium uliginosum) ali šin ji (Magnolia lilliflora), lahko pa tudi z zelišči, ki blažijo, kakršen je na primer suličasti trpotec.

Gosji petoprstnik
Gosji petoprstnik zmanjšuje izločanje sluzi, in lajša katar.

Sinuzitis

Sinuzitis je vnetje ali infekcija obnosnih votlin v lobanji. Pogosto sledi prehladu, lahko pa je povezana s problemi z zobmi, kot je granulom. Sinuzitis pogosto dobijo napeti ljudje, ki ne kažejo svojih čustev in neradi ali težko jokajo. Ključni simptomi sinuzitisa so:

  • bolečine v področju sinusov,
  • glavoboli, ki so lahko hudi,
  • sinusi, občutljivi na dotik in
  • izliv iz nosa, pogosto pomešan s krvjo.

Najboljše zdravilne rastline, ki pomagajo pri sinuzitisu so bršljanasta grenkuljica (Glechoma hedaracea) – listi, hidrastis ali kanadski zlati koren (Hydrastis canadensis) – korenika, voščena mirta (Myrica cerifera) – lubje in cang er dzi (Xanthium sibiricum) – plod.

Bršljanasta grenkuljica zdravi katar in zaustavlja krvavitev (adstringens) ter je primerna za suh katar v sinusih in bronhijih. Jemljemo jo kot poparek ali tinkturo. Uporabimo jo lahko skupaj z drugimi zelišči proti katarju, kot sta bezgovo cvetje ali suličasti trpotec. Vzamemo 2 dela bršljanaste grenkuljice in 1 del ostalih zelišč. Vedeti moramo še, da je bršljanasta grenkuljica neprimerna za nosečnice in ljudi z visokim krvnim tlakom.

Hidrastis ali kanadski zlati koren močno ohlaja in zaustavlja krvavitve (adstringens) ter deluje proti katarju. Uporabljamo ga tako, da vzamemo eno ali dve 200-mililitrski kapsuli hidrastisa v prahu ali 1 ml tinkture na dan. Kapsulam s hidrastisom dodajajo tudi smetliko v prahu. Pomembno je, da vemo, da hidrastisa ne smemo uporabljati v »vročem« stanju.

Voščena mirta ogreva in pomaga pri strjevanju (adstringens) ter spodbuja krvni obtok. Uporabljamo jo tako, da njuhamo prašek ali dodamo 5 ml tinkture na njeni osnovi v 20 ml mazila v obliki emulzije in uporabimo za masažo sinusov. Če v mazilo dodamo 2‒3 kapljice evkaliptovega olja, deluje razkužilno in zavira krčevit kašelj (antispastik). Vedeti moramo še, da veliki odmerki voščene mirte lahko povzročijo drastičen padec sladkorja v krvi.

Cang er dzi ogreva, zdravi katar ter pomaga pri sinusnih glavobolih in alergijskem vnetju nosne sluznice. Uporabljamo ga kot izvleček ali tinkturo. Običajno ga uporabljamo v mešanici 10‒15 drugih zelišč, da sprožimo posebno učinkovanje. Za sinuzitis mu dodajamo zelišča, kot so šin ji (Magnolia liliflora), ljan čjao (Forsythia suspensa) ali skorjo bele murve.

Bršljanasta grenkuljica
Bršljanasta grenkuljica zdravi katar.

Bronhitis

Bronhitis je vnetje bronhijev. Vzrok je lahko infekcija. Kronični bronhitis se pogosto poslabša zaradi navadnega prehlada ali zaradi kajenja in onesnaženosti okolja. Vsa spodaj navedena zelišča za bronhitis so primerna tudi za astmo. Ključni simptomi bronhitisa pa so:

  • kašelj, s katerim se izloča obilica sluzi, pogosto v obliki gnoja;
  • povišana telesna temperatura ter
  • bolečine v prsih in zasoplost pri kroničnem bronhitisu.

Najbolj učinkovite zdravilne rastline pri bronhitisu so veliki oman (Inula helenium) – korenina, črna meta (Marrubium vulgare) – nadzemni deli, pomladanski jeglič (Primula veris) – korenina in vrtni timijan ali materina dušica (Thymus vulgaris) – nadzemni deli in eterično olje.

Veliki oman krepi in obnavlja pljuča ter lajša izkašljevanje, ogreva in je dober za oslabljena pljuča in trdovraten kašelj. Uporabljamo ga kot poparek, tinkturo ali sirup in ližemo bombone črne mete (ki so naprodaj). Veliki oman uporabimo samostojno ali pa mu dodamo 10 ml soka iz njivske preslice, da pozdravimo škodo na pljučih. Druga zelišča, ki obnavljajo pljuča in mu jih lahko dodamo, so izop, črna meta in navadni komarček.

Črna meta pomirja krčevito kašljanje (antispastik), lajša in blaži kašelj, zmanjšuje napetost v bronhijih ter zmanjšuje napetost nosne sluznice. Uporabljamo jo kot izvleček, tinkturo ali sirup. Lahko jo mešamo z drugimi krepčili, kot sta veliki oman in izop, ali z zelišči, ki ogrevajo in blažijo kašelj, kakršna je angelika. Na 2 dela črne mete dodamo 1 del drugih zelišč.

Pomladanski jeglič aktivno blaži kašelj, pomaga odluščiti zastarano strjeno sluz in zmanjšuje trdovraten, suh kašelj. Uporabljamo ga kot izvleček, tinkturo ali sirup. Lahko ga mešamo z močnimi zelišči za lajšanje kašlja, kot je rdeči koren ali čašica (Sanguinaria canadensis), in zelišči, ki blažilno mehčajo, kakršna sta suličasti trpotec ali sladič. Na dva dela pomladanskega jegliča dodamo 1 del drugih zelišč. Vedeti moramo še to, da med nosečnostjo niso dovoljeni veliki odmerki pomladanskega jeglča ter da ga ne smemo jemati hkrati z warfarinom.

Vrtni timijan ali materina dušica deluje razkužilno in lajša kašljanje ter je primeren za gosto sluz ob infekcijah in suh težek kašelj. Uporabljamo ga kot poparek, tinkturo ali sirup. Za natiranje prsi pa zmešamo 10 kapljic eteričnega olja timijana v 20 ml mandljevega olja. Natiranje prsi lahko obogatimo še s 5 kapljicami eteričnega olja izopa ali poprove mete. Vrtnemu timijanu lahko dodajamo tudi zelišča, ki blažijo kašelj, recimo skorjo bele murve, ali zdravilna zelišča za poškodovana pljuča, kot je njivska preslica. Vedeti moramo še to, da med nosečnostjo ne smemo jemati terapevtskih odmerkov vrtnega timijana.

Evkalipt
Evkalipt

Astma

Bolnik dobi napad krčenja bronhijev (bronhospazem), začne sopsti in ne more dihati. Astmo lahko spremljajo drugi znaki alergije, na primer seneni nahod ali izpuščaj, in je lahko dedna. Kitajska medicina astmo povezuje tudi s šibko energijo ledvic in napako v pravilnem kroženju energije či. Primerno je lahko zdravljenje z zelišči, ki krepijo ledvice, kakršno je gui dži (popki kitajskega cimeta).

Vsa zelišča, ki so zgoraj navedena za bronhitis, so primerna tudi za astmo. Ključna simptoma za astmo sta sopenje pri izdihu in velike težave z dihanjem. Težka astma je lahko smrtno nevarna, zato je nujna zdravniška pomoč. Kronični astmatiki se morajo posvetovati z zdravnikom, preden prekinejo klasično zdravljenje.

Najboljše zdravilne rastline za astmo so rimska kamilica (Chamaemelum nobile) – eterično olje in cvetovi, kitajska efedra ali metlinka ali ma huang (Ephedra sinica) – vejice, evkalipt (Eucalyptus globulus) – eterično olje in zdravilna grindelija (Grindelia camporum) – nadzemni deli.

Rimska kamilica deluje proti alergijam, vnetjem in krčem ter je primerna pri alergični vrsti astme. V mazilo za prsi ali v inhalant dodamo eterično olje rimske kamilice. Pri začetnih znakih napada pa inhaliramo iz posode vrele vode, v katero smo namočili 1 žlico cvetov. Rimsko kamilico lahko okrepimo z zgoraj navedenimi zdravilnimi zelišči za notranjo uporabo pri bronhitisu. Vedeti moramo še, da ne smemo povečevati navedenih odmerkov rimske kamilice in da med nosečnostjo ne smemo uporabljati eteričnega olja na njeni osnovi.

Kitajska efedra ali metlinka ali ma huang zmanjšuje napetost v bronhijih in krvnih žilah ter ogreva vsa »hladna« stanja v prsih. V večini držav je njena uporaba dovoljena le na recept. Največji dovoljeni odmerek je 2,5 ml tinkture v razmerju 1 : 4 trikrat na dan. Kitajsko efedro predpisujejo v kombinaciji s poparkom črne mete ali izopa. Pogosto pa ji proti krčevitim napadom dodajajo še mleček (Euphorbia pilulifera) in zdravilno grindelijo. Kitajsko efedro jemljemo v predpisanih količinah. Ta rastlina pa ni primerna za ljudi, ki imajo visok krvni tlak, glavkom ali jemljejo zdravila proti depresiji.

Evkalipt deluje razkužilno, blaži krče in lajša kašelj. Za natiranje prsi zmešamo 1‒2 ml evkaliptovega olja v nevtralno olje. Nekaj kapljic damo na blazino ali robček in inhaliramo. Za povečanje razkužilnih lastnosti evkalipta in olajševanje kašlja dodamo 10‒15 kapljic eteričnega olja vrtnega timijana, poprove mete, navadne melise, koromača ali navadnega komarčka.

Zdravilna grindelija pomirja krčevit kašelj in olajšuje izkašljevanje ter umirja krčevite bronhialne napade (bronhospazme). Uporabljamo jo tako, da pripravimo poparek iz 15 g cvetov, ki jih namočimo v 500 ml vode, in vzamemo do 5 ml na dan v odmerkih po 1‒2 ml. Zdravilno grindelijo lahko kombiniramo z drugimi zelišči proti krčem, kot je mleček (Euphorbia pilulifera) in sicer do 1 ml na odmerek tinkture, ali z zelišči za lajšanje kašlja in okrepitev pljuč, kot sta pomladanski jeglič in veliki oman. Zdravilne grindelije ne jemljemo, če imamo nizek krvni tlak, ker ga znižuje. Veliki odmerki tega zelišča pa lahko vzdražijo ledvice.

.

NAJNOVEJŠE