Tokrat smo za vse ljubitelje tradicije pripravili slastne božične recepte, pri njihovi pripravi pa ne pozabite uporabiti eko in čim bolj lokalnih sestavin ter zdrave mere pri uživanju, seveda.

Novoletni okraski

Božični običaji od a do ž

Božič je najlepši družinski praznik. Je tradicionalni praznik v cerkvenem koledarju in ga v protestantskih in katoliških državah praznujejo na isti dan. Z dvotedenskim zamikom ga praznujejo tudi v pravoslavnih cerkvah, kjer še vedno uporabljajo julijanski koledar in tako praznujejo božič s 6. na 7. januar.

Bistvo krščanskega božiča je praznovanje rojstva Jezusa Kristusa. Listanje po Svetem pismu nas seznani, da sta se visoko noseča Marija in Jožef odpravila v Betlehem, kjer pa nista mogla dobiti prenočišča, zato sta se zatekla v hlev, kjer je Marija povila malega fantiča. Ker nista imela postelje za novorojenca, ga je Marija položila v jasli. Kot spomin na ta dogodek verni kristjani po vsem svetu postavljajo jaslice. Jaslice se postavljajo po domovih, v cerkvah, samostanih … V novejšem času pa smo priča tudi čudovitim živim jaslicam v Postojnski jami.

Adventni venček

Božični okraski

Navada okraševanja božičnega drevesca in pošiljanje božičnih voščilnic izvirata šele iz 19. stoletja, torej imata le malo skupnega s krščanstvom. V novejšem času se tako pri nas kot po svetu uveljavlja druga, »skomercializirana« oblika praznovanja božiča. Ta oblika praznovanja izvira iz Amerike in ga imenujemo ameriški božič . Glavna osebnost ameriškega božiča je Božiček, oblečen v rdeče oblačilo, ima tudi belo brado in veliko vrečo z darili. Je pa ta praznik zelo komercialno-potrošniško usmerjen z nakupovanjem velike količine daril, z veliko božično jelko, katere veje se šibijo pod težo okraskov, pod njo pa je veliko dragocenih daril. Otroci Božičku pišejo pisma, kjer prosijo za različna darila, ki jih seveda starši tudi kupijo! Ljudje se obdarujejo vsepovprek, pišejo veliko voščilnic in nakupijo ogromno hrane.

Božično drevo

Božično drevo

Božično drevesce simbolizira drevo življenja. Drevo, ki so ga naši predniki prinašali v hišo, je bilo zimzeleno, brez slehernih okraskov, svečk ali lučk. Na začetku so smrečico postavili na plotove, na vrtove. Šele pozneje so jih začeli postavljati ali obešati v svojem domu. Mnogo pozneje so drevesce začeli krasiti z majhnimi rdečimi jabolki, z orehi in lešniki, zavitimi v zlati ali srebrni papir, čez čas so obešali še sladkorčke in doma pečeno pecivo. Z dostopnostjo pisanega papirja so smrečico ovili s pisanimi trakovi. Šele mnogo pozneje so si privoščili svečke, danes pa imamo prečudovite lučke!

Božični dan je dan, na katerega se po izročilu ljudje naj ne lotijo nobenega dela, in po starem pregovoru velja, da morajo na ta dan vse žive stvari počivati. Kot se za družinski praznik spodobi, je zbrana vsa družina na prazničnem kosilu. Miza se kar šibi pod dobrotami, kot so božični kruh, potice … Šele naslednji dan po božiču je namenjen obiskom sorodnikov, prijateljev in znancev.

Jedi v postnem času

Babičini makovi rezanci

Babičini makovi rezanci

Sestavine: 300–350 g rezancev, 250–300 g mletega maka, 100 g sladkorja, 1 žlička mletega cimeta, 2 žlički vanilin sladkorja, 200 ml mleka, 100 g masla, 1000 g jabolk, 100 g rozin, 1–2 žlici ruma, 4–4 žlic marelične marmelade, trdi sneg 3 beljakov

Priprava: rezance skuhamo po navodilu proizvajalca, jih odcedimo, dodamo mleti mak, cimet, sladkor in vanilin sladkor ter dobro premešamo. Mleko zavremo in dodamo maslo. Olupljenim jabolkom dodamo 2–3 žlice vode in rozine ter jih do mehkega skuhamo. Na koncu primešamo še rum.

Vzamemo pekač iz jenskega stekla, polovico makovega testa damo v pekač, ga premažemo z jabolčno maso, pokrijemo z drugo polovico testa ter prelijemo s pripravljenim mlekom. Pekač nato postavimo v pečico, ogreto na 160 stopinj Celzija, in pečemo 10–12 minut. Nato testo vzamemo iz pečice, ga premažemo z 2 žlicama marelične marmelade, iz beljakov naredimo trdi sneg, mu primešamo preostali 2 žlici marmelade in s to zmesjo pokrijemo/premažemo rezance. Rezance nato damo v pečico in pri 190–200 stopinjah Celzija pečemo 10 minut. Postrežemo z jabolčnim kompotom.

Sadna musaka

Sadna musaka

Sestavine: 1000 g jabolk, 1000 g hrušk, 1000 g suhih sliv, 500 g skute, 500 ml kisle smetane, 150 g sladkorja, 6 jajc, 450 g mletih orehov, 300 ml mleka, 1–2 žlici ruma, 80 g masla

Priprava: jabolka in hruške zrežemo na kolobarje. Skuto pretlačimo, dodamo polovico sladkorja, 2–3 jajca in 2 žlici kisle smetane. Mlete orehe poparimo z vrelim mlekom, dodamo drugi del sladkorja in maslo. V naoljen pekač naložimo kolobarje jabolk in jih premažemo s polovico skutnega nadeva, nato sledi plast suhih sliv, katere premažemo z orehovim nadevom. Orehe prekrijemo z drugo polovico skutnega nadeva in prekrijemo z narezanimi hruškami. Po vrhu prelijemo z mešanico preostalih jajc in kisle smetane. Pečemo 40–45 minut pri 190–200 stopinjah Celzija.

Nasvet: priporočam, da so vsa živila iz ekološke pridelave!

Božične potice in druge dobrote

Manjše orehove/makove potice

Orehova potica

Sestavine za testo: 1000 g moke, 400–500 g masla, 50 g kvasa, 80 g sladkorja, naribana lupina ene neškropljene limone, 4–5 jajc, 200 ml kisle smetane, malo soli, 100 ml mlačnega mleka

Priprava: moko damo v skledo, v sredo naredimo jamico, vanjo zdrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja, nadrobimo kvas, prelijemo z mlačnim mlekom, malo pomešamo in pustimo, da kvas vzhaja. Nato iz omenjenih sestavin zamesimo gladko testo in ga pustimo vzhajati 35–45 minut. Nato ga razdelimo na 6 enakih delov, jih razvaljamo v tanke pravokotnike in premažemo z nadevom.

Orehov nadev: 400 g orehov, 160 g sladkorja, 50 g sladkih drobtin (zdrobimo kekse, otroške piškote …), 200 ml vrelega mleka, ½ naribane limonine lupine (neškropljena limona), 1–2 žlici marelične marmelade na vsako testo, 2–3 žlice ruma, mleti cimet po okusu, suho sadje – rozine po želji

Makov nadev: vzamemo 400 g sveže mletega maka, preostale sestavine in postopek so enaki kot pri orehovem nadevu.

Razvaljano testo premažemo z nadevom, testo zvijemo, damo v pripravljen model in pustimo vzhajati uro in pol. Potičke nato premažemo z jajčnim rumenjakom in pečemo 25–35 minut pri 190–200 stopinjah Celzija.

Nasvet: nadev naj stoji slabo uro, da se drobtine dobro prepojijo!

Pehtranova potica

Pehtranova potica

Sestavine: 600 g moke, ščep soli, 4 rumenjaki, 3 žlice sladkorja, 1–2 žlici ruma, 60 g masla, 35 g kvasa, 1 vanilin sladkor, 300–350 ml mlačnega mleka, naribana lupina bio limone

Priprava: iz omenjenih sestavin zamesimo fino, gladko testo in ga pustimo vzhajati na toplem. V tem času si pripravimo nadev:

  • 160 g masla 185 g drobtin, 220 ml kisle smetane, sneg 4 beljakov, 125 g sladkorja, svež pehtran po želji

Vzhajano testo lahko razdelimo na dva dela ali pa naredimo le eno veliko potico! Maslo in sladkor dobro spenimo, dodamo drobtine in na koncu primešamo sneg beljakov. S to maso premažemo razvaljano testo in po nadevu potresemo pehtran, testo zvijemo, damo v pomaščen model in pustimo vzhajati eno uro. Premažemo z rumenjakom in spečemo.

Testo/potico lahko pripravimo tudi z orehovim nadevom:

  • 400 g mletih orehov, 150 g sladkorja, 200 ml sladke smetane, 2 žlici ruma, 1 manjše jabolko, po ½ žličke mletega cimeta in mlete črne kave. Vse sestavine dobro zmešamo, maso namažemo na razvaljano testo in po nadevu naribamo jabolko, testo zvijemo … Postopek je enak kot pri pehtranovem nadevu.

Božični kuglof

Božični kuglof

Sestavine: 100 g masla ali mehke margarine, 160 g sladkorja v prahu, 3 jajca, 150 g moke, 1 pecilni prašek, 50 g zmletih orehov, 50 g zdrobljenih orehov, ščep soli in mletega cimeta, 100 ml mleka, 1 vanilin sladkor

Za kremo: 200 ml mleka, 100 g sladkorja, ½ vaniljevega pudinga, 120 g masla ali mehke margarine, 30 g mletih popraženih orehov, 1 žlica ruma

Za preliv: 130 g bele čokolade, 50 g temne čokolade, 10 polovičk orehovih jedrc

Priprava: spenimo jajca, maslo/margarino in sladkor v prahu. Praškaste sestavine med sabo pomešamo in dodamo jajčni masi. Dodamo tudi mleko, dobro premešamo in maso damo v pomaščen model za kuglof. V pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, nato maso pečemo 45 minut. Pečeno damo iz modla in popolnoma ohladimo.

Iz pudinga, sladkorja in mleka skuhamo gosto kremo in jo ohladimo. Dobro spenimo maslo/margarino, dodamo pripravljene orehe in rum. Ohlajeni kuglof prerežemo na tri plasti in vsako premažemo s to kremo. Plasti zložimo drugo vrh druge.

V vodni kopeli raztopimo obe čokoladi. Kuglof oblijemo najprej z belo, nato pa še s temno čokolado, da dobimo lepo marmorirano površino. Okrasimo s polovičkami orehovih jedrc.

Mandljeve kroglice

Mandljeve kroglice

Sestavine: 160 g mehkega masla, 290 g sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 jajce, 1 rumenjak, 1 žlica naribane lupine eko in bio limone, 340 g moke, ščep soli, 220 g marcipana, 80 g olupljenih mandljev, 3–4 žlice sladkorja v prahu

Priprava: maslo, sladkor in vanilin sladkor dobro spenimo, dodamo jajce in rumenjak ter naribano limonino lupino, premešamo in primešamo moko s soljo. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Iz mase oblikujemo kroglice, vanje vtisnemo vdolbinico in jih zložimo na papir za peko v pekaču. Marcipan razdelimo na enake koščke, oblikujemo kroglice in jih vtisnemo v vdolbino večjih kroglic. Na sredino vsake kroglice vtisnemo še mandelj in kroglice pečemo 15 minut. Ohlajene posujemo s sladkorjem v prahu.

Božična orehova torta

Sestavine: 160 g masla, 70 g raztopljene temne čokolade, 7 jajc, 160 g sladkorja, 1 vanilin sladkor, 60 g moke, 170 g mletih orehov, ½ pecilnega praška, 2 žlici marelične marmelade

Priprava: maslo dobro spenimo, dodamo raztopljeno čokolado, rumenjake, sladkor in vanilin sladkor ter vse skupaj dobro spenimo, da dobimo gladko maso. Nato dodamo orehe, počasi primešamo moko s pecilnim praškom in trdi sneg beljakov. Maso damo v model za torte, spečemo in ohladimo. Ohlajeno torto prerežemo na pol in jo premažemo z marelično marmelado, nato pa premažemo/oblijemo z naslednjo kremo:

– 80 g temne čokolade, 110 ml sladke smetane, 30 g sladkorja, 1 jajce, 1 žlica kakava v prahu, 20 ml pomarančnega likerja

Čokolado nad vodno kopeljo raztopimo in ohladimo. Beljak stepemo v trdi sneg, rumenjak s sladkorjem pa spenimo, dodamo kakav v prahu in liker. Sladko smetano stolčemo. Jajčni masi dodamo stopljeno čokolado, tolčeno sladko smetano in na koncu še sneg beljaka, premešamo in s to maso premažemo/oblijemo torto.