Kokosovo mleko, kokosovo olje, kokosova voda, kokosova moka, kokosov jogurt – kokosova norija osvaja trgovine z zdravo prehrano. Vendar le malokateri od kokosovih navdušencev pozna kokosov kis. Če je do zdaj veljalo, da je za naše zdravje najboljši jabolčni kis, se mu zdaj ob bok postavlja kokosov kis, ki je postal nova zvezda superživil.


Kokosov kis

Kokosov kis je odličen za zdravje črevesja

Kokos postaja vedno bolj priljubljeno zdravo živilo zaradi številnih razlogov. Tako kot jabolčni kis in druga fermentirana živila je tudi kokosov kis odličen za zdravje črevesja, saj vsebuje veliko prebiotikov in probiotikov, deluje protibakterijsko, preprečuje zaprtost in pomaga pri izgubi telesne teže. Za razliko od jabolčnega kisa ni tako kislega okusa, ima prijeten vonj in je praktično brez kalorij. Vsebuje tudi veliko antioksidantov, pomaga v boju z gubami, aknami in sončnimi opeklinami, uravnava hormonsko ravnovesje in krvni sladkor ter hidrira telo.

Bogat vir vitaminov in mineralov

Kokosov kis je odličen vir vitaminov in mineralov. Še posebej veliko ima kalija, vitamina C, fosforja, magnezija, vitaminov B-kompleksa in 9 esencialnih aminokislin. Kalij je pomemben za uravnavanje elektrolitov, nadzor visokega krvnega pritiska in presnavljanje sladkorja. Raziskave so pokazale, da je kalij tudi ključno hranilo za dobro zdravje črevesja in boljši spanec. Vitamin C ali askorbinska kislina je antioksidant, ki je potreben za presnovne procese v telesu, vključno z rastjo tkiva in funkcijo nadledvične žleze. Fosfor skupaj s kalcijem gradi trdne kosti in omogoča izkoriščanje drugih hranil. Magnezij je pomemben pri živčnem in mišičnem delovanju in je bistven pri vseh večjih bioloških procesih v telesu. Aminokisline pa so gradniki beljakovin in mišičnih tkiv ter igrajo pomembno vlogo pri zagotavljanju kisika v krvi in ohranjanju zdravja imunskega sistema.

Kokosov kis uporaba

Kokosov kis nas varuje tudi pred okužbami

Kot drugi naravni kisi ima tudi kokosov kis protibakterijske in protimikrobne lastnosti, kar pomaga v boju z boleznimi in okužbami. Čeprav je kisel, namreč zmanjšuje zakisanost telesa, kar je zelo pomembno, saj predstavlja kislo okolje pravo gojišče bolezni.


Živila, kot so meso, kava, alkohol in mlečni izdelki, močno zakisajo telo, medtem ko kis, listnata zelenjava, limone, korenasta in križasta zelenjava, kumare, avokado in zelena delujejo bazično. Če torej vaša prehrana temelji na kislih živilih, je dobro razmisliti o uporabi kokosovega kisa za vzpostavitev ravnovesja v telesu.

Pridobivanje kokosovega kisa

Kokosov kis za razliko od drugih kokosovih živil ni narejen iz sadeža, temveč iz soka kokosovih cvetov. Na drevo namestijo krpo za lovljenje soka. Le-tega nato naravno fermentirajo od 45 do 60 dni brez segrevanja in filtriranja. Ko je kis fermentiran, ga ustekleničijo, da ohrani čim več encimov, hranil in mineralov. Medtem ko se v zahodnih državah najpogosteje uporablja jabolčni kis, kokosov kis prevladuje v azijski kuhinji, od koder tudi izvira. Postopoma pa s svojimi pozitivnimi učinki osvaja tudi preostali svet.

Uporaba kokosovega kisa

Kokosov kis je manj pekoč kot jabolčni kis, vendar ima še vedno okus po kisu. Zato ga lahko uporabljate na popolnoma enak način kot jabolčni kis, pa naj bo to kot solatni preliv ali sredstvo za razstrupljanje. Pravzaprav ga lahko dodate vsaki jedi, ki v receptu zahteva kislo sestavino. Uporablja se tudi kot marinada za mehčanje mesa, pripravo lepljivega riža za azijske jedi in osvetlitev želiranih sladic. Lahko ga uživate pred obrokom, kar bo izboljšalo vašo prebavo. Najbolje je od 1 do 2 žlici kisa razredčiti v kozarcu vode in popiti. Neposredno pitje kokosovega kisa lahko namreč poškoduje zobno sklenino.

Salsa omaka

Salsa omaka

Osnovne sestavine:


  • 1 pločevinka polnomastnega kokosovega mleka
  • 1 rdeča paprika, očiščena in sesekljana na koščke
  • 2 žlici jedilnega kvasa
  • 2 žlici tapiokine moke
  • 1 žlička agar agarja
  • 1 ½ žličke kokosovega kisa
  • ščep soli

Dodatki:

  • 1 žlička olivnega olja
  • ½ zelene paprike, očiščene in sesekljane na koščke
  • ½ sesekljane rdeče čebule
  • 1 čili jalapeno (po želji)
  • 1 sesekljan strok česna

Priprava:

Za sirno omako dajte vse osnovne sestavine v multipraktik ali mešalnik ter dobro premešajte. Nato prelijte v kozico in postavite na štedilnik. Na srednjem ognju kuhajte do vretja, nato zmanjšajte temperaturo in ob nenehnem mešanju kuhajte še 5 minut. Postavite v hladilnik za 1 do 2 uri, da se sestavine dobro povežejo.

Za dokončanje omake na olju popražite zeleno papriko in sesekljano čebulo. Nato dodajte še čili in česen. Pokuhajte do mehkega.


Pred postrežbo vzemite osnovno omako iz hladilnika in jo pogrejte na štedilniku. Dodajte prepraženo zelenjavo in dobro premešajte.

Salsa omako lahko postrežete k mesu, tortiljam ali tortilja čipsu.

Kokosove palačinke s praženimi gobami

Palačinke z gobami

Sestavine za nadev:

  • ½ žlice olivnega olja
  • 1 velika šalotka
  • 300 g gob
  • 3 stroki česna
  • ½ žličke timijana
  • ½ žličke prekajene paprike
  • 3 žlice kokosovega mleka
  • 1 žlička kokosovega kisa
  • sol in poper

 Sestavine za palačinke:


  • ½ skodelice kokosovega mleka
  • ¾ skodelice mineralne vode
  • ½ skodelice čičerkine moke
  • 1 žlica tapiokine moke
  • ščep soli

Priprava:

Za pripravo nadeva sesekljajte šalotko in česen, gobe narežite na lističe. Na olivnem olju prepražite šalotko, nato dodajte gobe in pokrijte. Kuhajte 5 minut, nato odkrijte in odkrito kuhajte še par minut, da nekaj vode izpari. Dodajte česen ter kuhajte še nekaj minut.

Gobam dodajte timijan, mleto papriko in poberite 2–3 žlice kokosove kreme z vrha pločevinke kokosovega mleka. Dodajte v ponev, da se raztopi. Na koncu dodajte še kokosov kis ter začinite po okusu. Dobro premešajte in kuhajte na majhnem ognju, medtem pa se lotite priprave palačink.

V posodo prelijte preostalo kokosovo mleko ter dobro premešajte. Nato odmerite ½ skodelice in prelijte v drugo posodo, v katero dodate še ¾ skodelice mineralne vode. Dobro premešajte, dodajte čičerkino in tapiokino moko ter sol po okusu. Premešajte v gladko zmes.


Ponev dobro segrejte in jo namastite. V vročo ponev zlijte tanko plast zmesi in jo enakomerno razporedite, da nastane lepa, tanka palačinka. Popecite z obeh strani. Iz mase bi morali dobiti 4–5 palačink.

Palačinke obložite z nadevom in prepognite. Postrezite še vroče.

Preberite tudi: Kokosova voda je odličen naravni izotonik

VEČ VSEBIN: