Živali6 nasvetov, da bo vaša mačka srečnejša

6 nasvetov, da bo vaša mačka srečnejša

MORDA VAS ZANIMA

Pravijo, da so naši štirinožni ljubljenčki naši najboljši prijatelji. Če spadate med srečneže s pasjim ali mačjim prijateljem, potem veste, da nam živali resnično lahko polepšajo življenje. Naš hišni ljubljenček nas osrečuje in prav je, da mu ljubezen in skrb vrnemo v največji možni meri. Tokrat bomo pod drobnogled vzeli mačke. Naše mačje prijatelje in prijateljice lahko opišemo z mnogimi pridevniki; lahko so samosvoje, trmaste, iznajdljive, preračunljive, zvite in pametne. Mačke so tudi izjemno ljubezniva, zvesta, skrbna in samostojna bitja, ki nas lahko vsak dan osrečujejo. Kako pa lahko mi osrečimo njih?

Nasveti za mačke

Kakovostna hrana

- Oglas -

Pomembno je, da mački zagotovimo zdravo, uravnoteženo in kakovostno hrano. Le-ta je običajno dražja od druge hrane, vendar zadostuje za dlje časa, saj je bolj hranljiva. Pomembno je, da mački zagotovimo dovolj hranil, da bo zdrava in vesela. Poskrbite tudi za tako imenovano mokro hrano, s katero bo mačka v telo vnesla vsaj nekaj tekočine. To je običajno hrana z omakami ali v obliki paštet in se nahaja v vrečkicah in konzervah. Z zdravo prehrano boste poskrbeli za zdravje in dobro počutje svojega hišnega ljubljenčka in s tem zmanjšali tveganje za nastanek obolenj in bolezni.

Gibanje

Mački je treba zagotoviti dovolj gibanja, še posebno, če je mačka izključno notranja in ne gre nikoli izven svojega doma. Notranje mačke se pogosto lahko polenijo, zaradi premalo gibanja pa se lahko pojavi marsikatera bolezen. Mačko lahko h gibanju spodbudimo z igro.

Igra

Mačke so po naravi plenilci, vendar svojega nagona znotraj svojega doma ne morejo potešiti. Pomembno je, da se z mačko veliko igramo in ji zagotovimo tudi dovolj igrač. Pogosto so precej preprosti predmeti zanimivejši od marsikatere kupljene igrače. Mačke rade lovijo kotaleče se žogice in premikajoče se vrvice. Vzemite si čas za igro, s tem boste mački popestrili dan in poskrbeli za njeno kondicijo.

Srečna mačka crkljanje

Ljubezen

Mačke so sposobne globoke ljubezni in navezanosti in prav je, da jim to vračamo. Mačko spustite k sebi in jo ‘crkljajte’, vendar le, če tako sama želi. Tako kot ljudje imajo tudi mačke različne karakterje in pomembno je, da upoštevamo tudi njihove želje. Nekateri mački so pravi razvajenci in obožujejo božanje in čohanje, spet drugim dotik človeka ni najbolj ljub. Upoštevajte voljo svojega mačka in mu nudite toliko bližine, kolikor jo potrebuje.

Voda

- Oglas -

Poskrbite, da ima mačka na zalogi vedno dovolj sveže vode in da veliko pije. Dehidracija pri mački lahko povzroči kar nekaj bolezni, med drugim tudi vnetje sečil, ki je pri mačkah pogosto in nevarno.

Čisto stranišče

Mačka je izjemno čista žival, ki sama poskrbi za svojo higieno. Mačka se dobro počuti le v čistem okolju. Pomembno je, da mačje stranišče redno čistite, s tem pa ne boste poskrbeli le za dobro počutje svoje mačke temveč tudi za čistočo v svojem domu.

Zavetje

Mačke zlahka najdejo svoje lastno zavetje. Pred tujci, nevihtami in glasnimi poki v času praznikov se zlahka skrijejo pod posteljo, za pohištvo ali kamorkoli, kjer se počuti varneje. Mački pustite, da ima zavetje, ki si ga je izbrala in kjer se počuti varno. Dovolite ji, da ima svoj mir in prostor, ki ga potrebuje.

Poskrbite za kastracijo in sterilizacijo. V zavetiščih je vse prepolno brezdomnih muck. Če menite, da ne bi zmogli ali želeli poskrbeti za nove mačje mladičke, je vaša dolžnost, da mačko kastrirate oz. sterilizirate in s tem zmanjšate število brezdomnih mačjih mladičev.

Preberite tudi: Ali so briketi res primerna hrana za mačke?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×