Tradicionalna Kitajska MedicinaDva tipa prehladov – nasveti za samopomoč

Dva tipa prehladov – nasveti za samopomoč

MORDA VAS ZANIMA

Starodavni kitajski modreci so bili prepričani, da moramo ljudje živeti v harmoniji z naravnimi cikli okolja, v katerem se gibljemo. Letni čas zime nas poziva, da se vse zunanje dejavnosti upočasnijo. Čas zime nas tudi opozarja, da se poglobimo vase, razmislimo o svojem zdravju, obnovimo energijo in ohranjamo svojo notranjo moč. Rumeni cesar pravi: »Modri neguje življenje, ki teče s štirimi letnimi časi, tako da se prilagodi na mraz ali vročino, uskladi veselje in jezo v mirnem stanovanju, z ravnovesjem med jinom in jangom in med tistim, kar je trdo in mehko. Zlo tako ne more doseči modrega človeka, postal bo priča dolgemu življenju.« (Huang Di Nei Džing).

- Oglas -

Ko se oddaljimo od naravnih zakonov in ne upoštevamo preprostih nasvetov, se oddaljimo tudi od svojega srca, duha in fizičnega telesa. Vitalna energija znotraj kanalov, meridijanov začne zastajati ali spreminjati svojo naravno smer. Takšno telo, ki ni v ravnovesju, zlahka zboli. Zlasti v tem hladnem obdobju je velik porast najrazličnejših virusnih, prehladnih in gripoznih obolenj.

Diagnosticiranje in samopomoč pri prehladu (dva tipa prehlada)

V tradicionalni kitajski medicini zdravniki prehladna obolenja delijo v več skupin, tako je tudi zdravljenje zelo individualne narave. Enak virus lahko enemu človeku povzroči drugačne simptome kot drugemu. Na splošno pa se v kitajski medicini prehladi delijo na prehlad tipa veter/vročina ter prehlad tipa veter/mraz, čeprav obstaja še vrsta drugih različic in deljenj.

Prehlad tipa veter/vročina

Kadar nas prizadene tovrstni prehlad, imamo na splošno povišano telesno temperaturo (visoka vročina), tudi vneto grlo, prekomerno potenje, nosni izcedek je rumenkaste barve, usta so izsušena, peče nas grlo, lahko tudi ustna votlina, obloga na jeziku je prav tako rumenkaste barve, konica in stranski del jezika pogosto rdeča, vse skupaj pa spremlja še neprivlačen glavobol. Notranji veter kot patogeni dejavnik je zelo agresiven, njegovo gibanje je hitro in intenzivno. S seboj prenaša po telesu tudi druge škodljive vplive, zato so lahko prisotne tudi bolečine v mišicah, kosteh, sklepih, ki se rade selijo po telesu.
Kaj lahko naredimo? Predvsem je pomembno, da pri tem tipu prehlada pijemo dovolj tekočine, saj se telo zaradi potenja hitro dehidrira.

Čaj iz kitajske krizanteme

Čaj iz cvetov kitajske krizanteme: eliksir mladosti

Tovrstne krizanteme, ki se uporabljajo za čaj, rastejo le v Vzhodni Aziji. K nam so v Evropo prišle nekje v 17. stoletju in so nekoliko drugačne, zato za čaj niso primerne. Po lastnostih so kitajske krizanteme jin zelišče, ki telo prijetno hladijo in pomirjajo. Predvsem se uporabljajo pri izganjanju jetrne vročine iz telesa ter pri vdoru notranjega vetra, zato so še posebej primerne v času prehladnih obolenj in v času zime, ki mu vlada element jin. Čaj iz cvetov krizanteme ima več učinkov, lajša glavobole, pomirja oči in akne, pomaga pri bolečem in vnetem grlu, pri zobobolih in bolečih dlesnih. Prav tako se ga uživa, ko so prisotne težave s krčnimi žilami, pri zadebeljenih arterijskih stenah in pri srčnih boleznih, saj cvetovi uravnavajo cirkulacijo krvi in vodne poti v telesu.

- Oglas -

Redno uživanje čaja znižuje tudi povišan ali visok krvni tlak, zmanjšuje vnetja ter uravnava holesterol. Čaj odlično čisti in razstruplja jetra. Kadar so jetra zakrčena ali toksična težko prenašamo stres in stresne položaje, zato je skodelica čaja iz cvetov kitajske krizanteme več kot primerna in preprosta rešitev. Po tradicionalni kitajski medicini se jetrni meridijan in njegove kolaterale iztekajo v očeh, zato čaj pomirja tudi utrujene, rdeče in napete oči.

Priprava čaja: Vrelo vodo prelijemo čez 3 do 5 posušenih cvetov krizantem (odvisno od velikosti), nato pustimo, da se čaj rahlo ohladi. Še toplega počasi popijemo, krizantem ne odstranimo in jih ne zaužijemo. Ko smo čaj popili čez cvetove, ponovno prelijemo vročo oz. vrelo vodo in pustimo, da se krizanteme namakajo, lahko tudi do 24 ur. Nato čaj pogrejemo in ga ponovno počasi popijemo. Čaj je tudi odličen v kombinaciji z jagodami goji. Poleg cvetov v skodelico dodamo 15 do 20 g jagod goji ter pustimo, da se čaj malo ohladi. Tekočino popijemo ter se posladkamo z jagodami. Cvetove ponovno namočimo in jih popijemo čez nekaj ur.

Proti utrujenim, rdečim in pekočim očem

Pomaga polaganje cvetov krizantem čez oči ter spiranje oči s čajem. Krizanteme niso alergene, zato ni potreben strah, da bi se oči vnele pri uporabi. Odlično je tudi spiranje oči s toplim čajem, da se navlaži sluznica in preide učinek v globino oz. v predel za očmi. Cvetove si položimo na oči za 15 do 20 minut, lahko vsak dan, po potrebi tudi večkrat na dan, še posebej ko čutimo v očeh napetost. Kadar si oči spiramo s čajem lahko to vnesemo tudi v dnevno rutino, vsako jutro ali zvečer pred spanjem spiramo oči približno 2 do 3 minute. Pomembno je le, da si oči spiramo s toplim in ne mrzlim, ohlajenim čajem.

Mraz in prehlad

Prehlad tipa veter/mraz

Pri tovrstnem prehladu nas pogosto spremlja glavobol, trese nas mrzlica, jezik je bled z belkasto oblogo, nosni izcedek je prav tako bel, imamo občutek teže in bolečine v udih, prisotna sta kašelj ter splošna šibkost telesa. Manj teka imamo po pitju tekočin in splošno po uživanju hrane. V nekaterih primerih gre tudi za različne kombinacije simptomov.

Dr. Lu Li pravi, da kadar prehlad spremljajo tudi občutek teže na prsih, slabost ali bruhanje, potem je poleg notranjega vetra, ki s seboj prenaša hlad ali mraz, telo zajel tudi prebitek vlage. Ko je kašelj zelo suh in ga spremlja tudi občutek suhosti ustne votline in jezika, pa pravimo, da je poleg vetra in hladu naseljena v telesu tudi suša/suhost, kot škodljiv vpliv. Če opomnimo, obstaja več škodljivih vplivov, ki so povezani z notranjimi organi.

Jetra so povezana v vetrom, srce z vročino ali ognjem, vranica z vlago, pljuča s sušo ali suhostjo ter ledvice s hladom ali mrazom. Kadar so ti organi šibki, se lahko pojavi porast škodljivih vplivov v telesu, saj organi zaradi šibkosti ne opravljajo svojih fizioloških funkcij v polni meri. V vsakem primeru je pomembno, da pri tovrstnem prehladu spodbudimo potenje in zmanjšamo obroke, saj je treba izgnati toksine iz telesa ter omogočiti imunskemu sistemu, da opravlja svojo funkcijo. V tradicionalni kitajski medicini pravimo, da je človeško telo kot hiša. Vsaka hiša ima okna in vrata, prek katerih dovajamo v hišo svež zrak, svežo energijo, prav tako telo. Prek odprtih treh vrat, to je razstrupljanje prek blata, razstrupljanje prek urina ter prek kože in por, se naše telo lahko najbolje očisti.

Kako na naraven način spodbuditi potenje pri prehladu veter/hlad ali mraz

Treba je skuhati  skodelico močne, črne turške kave brez dodanega sladkorja ali drugih živil. Še vročo kavo po požirkih popijemo ter nato še 3 dcl zelo tople vode. Nato se uležemo v posteljo in pokrijemo s čim več odejami, da se začne proces potenja. V postelji ležimo približno 40 do 60 minut, nato si privoščimo vročo prho in se dobro oblečemo. Nekaj ur počivamo in vmes popijemo čim več tople vode. Ta preprost nasvet ima zelo učinkovite in hitre rezultate. Zaradi močnega potenja se iz telesa izloči veliko toksinov, kar pripomore k hitrejšemu in boljšemu okrevanju, četudi se tistih nekaj ur počutimo nekoliko bolj utrujeni.

- Oglas -

Kadar je v telesu prebitek hladu ali mraza, moramo telesu dovajati energijo jang, oziroma hrano, živila, zelišča, ki so po lastnostih topla in vroča. Vroče zelišče pospešuje cirkulacijo krvi in telesnih tekočin ter tako daje podporo organom, da dosežejo svojo izgubljeno telesno temperaturo in se dvignejo v svojem delovanju.

Čaj iz bele čebulice, ingverja, cimeta in sveže bazilike

Ogreje in krepi telo ter pomirja. Nekaj glavic mlade bele čebulice narežemo na tanke kolobarčke, dodamo malo sveže nastrgane koreninice ingverja, ščepec cimeta ter nekaj sveže bazilike. Vse skupaj postavimo na ogenj v hladno vodo ter pustimo, da voda zavre. Lahko naredimo tudi prevretek in tako pustimo na ognju, da sestavine vrejo še približno 3 minute. Čaj lahko pijemo trikrat dnevno po eno skodelico. Čaj bo prav tako spodbudil potenje, s čimer se bo pospešila cirkulacija krvi, kar bo telesu omogočilo lažje odvajanje škodljivih vplivov iz notranjih organov.

Preventiva pa je vsekakor boljša kot kurativa

Tradicionalna kitajska medicina spodbuja in poučuje ljudi, da se ohranja harmonija in ravnovesje telesa in duha skozi ves čas, ne le takrat, ko nas doleti težava ali bolezen. Preden pride do izbruha bolezni, moramo vedeti, da se v telesu že mnogo prej dogajajo razna zastajanja tekočin in vitalne energije či v meridijanskem omrežju. Da bi se preventivno zaščitili pred prehladi in drugimi virusnimi obolenji, vam podajamo še zelo koristen in preprost nasvet. Seveda pa je uporaben tudi takrat, ko zbolimo sami ali bližnji okoli nas.

Kako očistimo stanovanje virusov in drugih škodljivih vplivov

Zelo preprosta in učinkovita metoda je razkuževanje stanovanja z izhlapevanjem kisa in vode. Na rahel ogenj postavimo 3 dcl kisa ter 3 dcl vode ter pustimo, da tekočina do konca povre. V tem času pustimo vsa vrata v stanovanju odprta. Res je, da vonj ni najprijetnejši, vendar je vredno potrpeti. Kis blagodejno vpliva na dihalne poti, ima antiseptične in antibakterijske učinke, tako je tudi vdihavanje zelo priporočljivo. Nekateri ljudje začnejo zaradi kisa kašljati, vendar to ne pomeni, da je treba postopek razkuževanja prekiniti. Čez čas se bo stanje vsekakor umirilo. Metoda se lahko uporablja večkrat na teden, predvsem pa v času, ko zboli nekdo v skupnem stanovanju, saj boste lahko ubežali prehladu še sami, bolnemu pa priskrbeli hitrejše okrevanje.

Porast vlage v telesu, zasluzenost telesa

Velikokrat imamo ljudje težave zaradi prebitka vlage v telesu, tako se izražajo zdravniki tradicionalne kitajske medicine. V zahodnem svetu vlagi ne posvečajo pozornosti, saj je medicinski aparati tudi ne zaznavajo. Pojav in porast vlage v telesu s seboj prinese nemalo težav in tegob. Nakopičena vlaga prodre do notranjih organov in jim tako onemogoča polno delovanje. Vlaga povzroča tudi zastoje na žilnih poteh kot tudi ovira pretok vitalne energije qi po kanalih, meridijanih. Lahko se oblikuje tudi v trša stanja, zato nastajajo ciste, tudi ledvični ali žolčni kamni ter razni tumorji ali strdki. Bistveno je, da omogočimo telesu, da se vlaga pravilno razpršuje in izloča iz telesa. Če čutimo, da je naše telo zasluzeno, obstaja zelo naraven in preprost način, da jo preženemo:

Pečene pomaranče

Pečene pomaranče ali mandarine proti zasluzenosti in vlagi v telesu

1 do 2 srednje veliki pomaranči (ali 3 do 4 mandarine) operemo v sodi bikarboni. Nato jih cele postavimo v ogreto pečico na 180 stopinj za približno 20 minut. Še tople prerežemo na pol, z žličko postrgamo sredico in jo pojemo. Pomembno je, da se kura s pomarančami izvaja v zaporednih dnevih in pravilnih intervalih. Če na primer jeste pomaranče 2 do 3 zaporedne dni, mora slediti 4 do 5 dni pavze. Ciklus ponovite približno osemkrat.

Pečene pomaranče drugače vplivajo na telo kot sveže, organi jih tudi drugače absorbirajo, zato boste učinek dosegli šele, ko jih boste zaužili pečene. Prav tako so pečene pomaranče primerne za ljudi, ki občutijo cmok v grlu, imajo moker kašelj, veliko nosnega izcedka in na splošno veliko pokašljujejo. Učinek pečenih pomaranč je pri večini ljudeh viden že zelo hitro. Četudi se bo zdelo, da smo se pretirane vlage in sluzi že uspeli znebiti, je vsekakor pomembno, da ciklusa predčasno ne prekinemo. Postopek se lahko ponavlja preventivno večkrat na leto, še posebej pa so redne kure v določenih intervalih pomembne za ljudi, ki kadijo.

NAJNOVEJŠE