0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaTežave s spanjem pri otrocih: 5 korakov do kakovostnejšega spanca

Težave s spanjem pri otrocih: 5 korakov do kakovostnejšega spanca

MORDA VAS ZANIMA

Težave s spanjem običajno povezujemo z odraslo dobo, ko je spanec pogosto moten zaradi najrazličnejših skrbi. Toda čeprav se na prvi pogled zdi, da je obdobje otroštva bistveno bolj brezskrbno, posledično pa bi moral biti spanec otrok zelo dober, so težave s spanjem v resnici zelo razširjene tudi med najmlajšimi. Tovrstne težave so lahko še posebej izrazite v različnih prehodnih obdobjih, na primer po koncu počitnic.

- Oglas -

Kako lahko kot starši poskrbite, da bo motenj spanja pri vašem otroku čim manj?

1. Ustaljena večerna rutina

Otroci potrebujejo večerno rutino še precej bolj kot odrasli. To namreč poskrbi za občutek varnosti, zato se otroci zvečer lažje umirijo. Ustaljena večerna rutina telesu sporoča, da se približuje čas za spanje, zato bo čas med odhodom v posteljo in trenutkom, ko otrok dejansko zaspi, bistveno krajši, kot bi bil, če bi bili večeri povsem kaotični. Seveda to ne pomeni, da je potrebna zelo kompleksna rutina. Zadostuje že nekaj osnovnih aktivnosti, pri čemer je pomembno, da ostaja zaporedje teh aktivnosti ustaljeno. Obenem pa je smiselno, da določite čas, ko se izklopijo vse elektronske naprave.

2. Ne varčujte pri otroških vzmetnicah in odejah

Drži, da so lahko kakovostne otroške vzmetnice precej drage, vendar to zagotovo ni nekaj, pri čemer bi bilo smiselno varčevati. Kakovost otrokovega spanca je namreč močno odvisna prav od kakovosti vzmetnice, ki je v obdobju pospešenega razvoja še posebej pomembna. Poskrbite torej, da bo imel otrok na voljo vzmetnico, ki bo telesu zagotavljala ustrezno podporo, obenem pa pazite, da vzmetnica ne bo vsebovala potencialno nevarnih snovi. Najboljša izbira so t. i. hipoalergene vzmetnice, ki zmanjšajo možnost za otežen spanec zaradi alergijskih odzivov. Posebno pozornost pa je smiselno posvetiti tudi izbiri odej in posteljnine. Otroku mora biti med spanjem toplo, vendar ne prevroče.

- Oglas -

3. Aktiven dan – umirjena noč

Pogosto imajo največ težav s spanjem tisti otroci, ki se skorajda ne gibajo. Čeprav so zvečer morda izmučeni zaradi šolskih obveznosti in prostočasnih dejavnosti, to ni tista prijetna izmučenost, ki je posledica telesne aktivnosti. Gibanje otroku pomaga pri tem, da zvečer skorajda zdrsne v spanec. Če ima vaš otrok težave s spanjem, je torej vsekakor pametno, da poskušate na urniku rezervirati več časa za telesno aktivnost. Posebej koristno je seveda gibanje na svežem zraku.

4. Ne podcenjujte otroških skrbi in strahov

Dlje časa trajajoče težave s spanjem so lahko znak, da otroka mučijo skrbi in strahovi, ki jih zadržuje zase. Eden od najpomembnejših ukrepov pri tovrstnih težavah je tako odkrit pogovor z otrokom. Če se vam otrok izpove, pazite, da njegovih težav ne boste odpravili z levo roko. Čeprav se vam zdijo razlogi za otrokovo stisko precej nepomembni, morate upoštevati, da je svet otrok pogosto precej drugačen od sveta odraslih. Poskrbite torej, da bo otrok resnično slišan in upoštevan, ter poskušajte poiskati rešitev za njegovo težave, brez podcenjevanja in izjav, kot je »saj bo minilo«. Če so otrokovi strahovi povezani s samim spanjem oziroma z nočjo, pa je smiselna uporaba različnih predmetov, ki pomagajo pri premagovanju stiske. Otroku lahko na primer priskrbite nočno lučko ali posebno plišasto igračo. Zelo blagodejen vpliv pa imajo lahko tudi t. i. obtežene odeje, ki poskrbijo za to, da je otrok manj nemiren, posledično pa lažje zaspi.

5. Omejitev količine sladkorja

Pri odraslih, ki se spopadajo s težavami s spanjem, običajno najprej pomislimo na kofein. Otroci seveda ne pijejo kave in podobnih napitkov s kofeinom, vendar v telo pogosto vnašajo večjo količino druge snovi, ki je prav tako znana kot »blago poživilo«. V mislih imamo seveda beli sladkor. Če ima otrok težave s spanjem, morate biti še posebej pozorni na to, da čez dan ne bo zaužil preveč sladkorja, še toliko pomembnejše pa je omejevanje sladkorja v večernih urah. »Čokolino« za večerjo tako zagotovo ni najboljša ideja.

.

NAJNOVEJŠE