Zdravje & prehranaTEST hormonskega stanja: 6 vprašanj, na katera bi morala odgovoriti vsaka ženska

TEST hormonskega stanja: 6 vprašanj, na katera bi morala odgovoriti vsaka ženska

MORDA VAS ZANIMA

Pri regulaciji najpomembnejših procesov v našem telesu sodeluje vsaj 50 različnih hormonov. Količine teh hormonov v različnih življenjskih obdobjih in v različnih delih meseca ali celo dneva med drugim močno vplivajo na naš apetit, spanje, razpoloženje in plodnost. Med najpomembnejše hormone v našem telesu zagotovo sodijo t. i. spolni hormoni, torej estrogen, progesteron in testosteron.

Hormonske spremembe v odvisnosti od menstruacijskega cikla

- Oglas -

Razmerje med spolnimi hormoni je pri ženskah močno odvisno od menstruacijskega cikla. Običajno pride neposredno po menstruaciji do zvišanja ravni estrogena, čemur nato sledi še povečanje količine testosterona v telesu. Te spremembe, ki potekajo v telesu, se navzven običajno kažejo v obliki povečanja energije in izboljšanja razpoloženja. Opazite lahko tudi, da je vaša koža lepša oziroma manj problematična kot v drugih delih menstruacijskega cikla. Prva polovica menstruacijskega cikla, torej obdobje, ko se počasi približuje ovulacija, pa za mnoge ženske pomeni tudi povečanje libida.

Ovulacija nato prinese povečanje količine progesterona. Za ta del meseca je praviloma značilno, da ste bolj umirjeni kot sicer, obenem pa je vaš spanec globlji oziroma kakovostnejši. Če ne pride do zanositve, se začnejo količine estrogena in progesterona v drugi polovici menstruacijskega cikla počasi zmanjševati.

Vprašanja, na katera morate odgovoriti še danes

Opisane spremembe so seveda povsem normalne. A kljub dejstvu, da se vrednosti spolnih hormonov v ženskem telesu nenehno spreminjajo, lahko govorimo o določenih odstopanjih, ki prinašajo specifične težave. Med najbolj tipične težave pri ženskah sodita nezadostna tvorba progesterona v obdobju ovulacije in t. i. estrogenska dominanca. Pri slednji gre za previsoke vrednosti estrogena v primerjavi s progesteronom. Kot omenjeno, bo za natančno informacijo o tem, ali se zares spopadate z eno izmed teh težav, potreben obisk zdravnika. Za osnovno orientacijo pa so lahko zelo koristni vaši odgovori na naslednjih 6 vprašanj:

 1. RAZPOLOŽENJE: Kakšno je vaše tipično razpoloženje v obdobju, ko se približujete menstruaciji?
 2. RAVEN ENERGIJE: Kako pogosto vam primanjkuje energije? Opažate spremembe tik pred menstruacijo?
 3. KAKOVOST SPANJA: Kako bi opisali svoj spanec?
 4. PRSI/NAPIHNJENOST: Ali tik pred menstruacijo in med samo menstruacijo opažate izrazite spremembe, povezane z vašimi prsmi in napihnjenostjo?
 5. MENSTRUACIJA: Kako bi opisali svojo menstruacijo?
 6. GLAVOBOLI: Kako pogosto vas mučijo glavoboli?
Napihnjenost

Estrogenska dominanca

Poglejmo torej, kaj lahko razkrijejo vaši odgovori na navedena vprašanja. Če so količine estrogena bistveno večje od količin progesterona v telesu, imate najverjetneje naslednje težave:

 1. RAZPOLOŽENJE: Pred menstruacijo opažate občutne spremembe razpoloženja. Običajno to pomeni izmenjavanje povečane občutljivosti oziroma čustvenosti in depresivnih občutkov.
 2. RAVEN ENERGIJE: Nasploh imate precej težav s pomanjkanjem energije. Te so še posebno izrazite zjutraj, ko se le stežka prisilite, da vstanete, ne glede na to, kako dolgo ste spali.
 3. KAKOVOST SPANJA: Zvečer pogosto zelo težko zaspite (ko vam to uspe, praviloma nimate več težav – prebujanje večkrat na noč vam tako običajno ne povzroča preglavic).
 4. PRSI/NAPIHNJENOST: Pred menstruacijo so vaše prsi pogosto zelo občutljive.
 5. MENSTRUACIJA: Z leti postajajo vaše menstruacije vse močnejše.
 6. GLAVOBOLI: Občasno vas tik pred menstruacijo ali med menstruacijo presenetijo migrenski glavoboli.
- Oglas -

Ni sicer nujno, da se pri estrogenski dominanci pojavljajo vsi opisani simptomi. Povečana verjetnost za to težavo obstaja že v primeru, da se vsaj trije odgovori ujemajo z vašimi. Estrogenska dominanca je sicer lahko povezana z različnimi vzroki, med drugim tudi z endometriozo, fibroidi in adenomiozo. Če opažate opisane težave, je torej smiselno, da se čim prej odpravite do zdravnika, ki lahko potrdi ali ovrže diagnozo.

Če se izkaže, da gre zares za estrogensko dominanco, je pomembno, da se poišče vzrok za težavo, na podlagi katerega se lahko nato pripravi načrt smiselnih ukrepov. Eden izmed naravnih ukrepov, ki pogosto vsaj deloma pomagajo pri tovrstnih težavah, je sicer lahko tudi povečan vnos vlaknin. Tako namreč telo lažje razgradi in izloči presežne količine estrogena.

Glavobol

Nizke količine progesterona

Težava pa morda ni to, da vaše telo tvori preveč estrogena, ampak da so ravni progesterona, ki se najbolj intenzivno tvori med ovulacijo, preprosto prenizke. V tem primeru bodo vaše težave nekoliko drugačne:

 1. RAZPOLOŽENJE: Pred menstruacijo pogosto doživljate napade jeze ali anksioznosti.
 2. RAVEN ENERGIJE: Čeprav nasploh nimate izrazitih težav z utrujenostjo, se to spremeni pred menstruacijo, ko se običajno spopadate s hudim pomanjkanjem energije.
 3. KAKOVOST SPANJA: Vaš spanec je zelo rahel, zato imate ponoči nemalokrat težave s pogostim zbujanjem.
 4. PRSI/NAPIHNJENOST: Med menstruacijo imate zelo hude težave z napihnjenostjo. 
 5. MENSTRUACIJA: Vaše menstruacije so običajno kratke, krvavitev pa je zelo rahla.
 6. GLAVOBOLI: Pred menstruacijo vas večkrat mučijo glavoboli, vendar težava običajno mine, ko nastopi menstruacija.

Podobno kot pri estrogenski dominanci tudi tu ni nujno, da se prepoznate v vseh šestih odgovorih. Možnost, da vaše telo ne tvori dovolj progesterona, obstaja predvsem pri tistih ženskah, ki odgovorijo podobno na najmanj tri vprašanja.

Zmanjševanje količine progesterona, ki nastaja med ovulacijo, je lahko sicer med drugim povezano s t. i. perimenopavzo, torej z obdobjem neposredno pred nastopom menopavze, ko se rodna doba pri ženski počasi zaključuje. To obdobje – in z njim povezani simptomi – lahko včasih traja tudi več let. Še eden izmed možnih razlogov za zelo nizko raven progesterona pa je t. i. defekt lutealne faze. Sproščanje progesterona je namreč naloga strukture, imenovane corpus luteum oziroma rumeno telesce.

Razpoloženje

Normalna hormonska slika

Za konec poglejmo še, kakšna bi morala biti večina vaših odgovorov, če je stanje spolnih hormonov v vašem telesu relativno uravnoteženo oziroma brez večjih odstopanj:

 1. RAZPOLOŽENJE: Ne opažate večjih odstopanj, povezanih z razpoloženjem, ne glede na del menstruacijskega cikla.
 2. RAVEN ENERGIJE: Večinoma nimate posebnih težav z utrujenostjo. 
 3. KAKOVOST SPANJA: Vaš spanec je brez večjih posebnosti. Zvečer precej zlahka zaspite, ponoči pa se le redko zbudite.
 4. PRSI/NAPIHNJENOST: Med menstruacijskim ciklom ne opažate večjih sprememb, povezanih s prsmi (npr. povečana občutljivost pred menstruacijo). Prav tako nimate opaznih težav z napihnjenostjo med posameznimi deli cikla.   
 5. MENSTRUACIJA: Vaša menstruacija običajno traja od 4 do 7 dni. Težko bi rekli, da je zelo šibka ali zelo močna.
 6. GLAVOBOLI: Z glavoboli se srečujete zelo redko. Običajno so povezani s stresnimi obdobji in neodvisni od menstruacijskega cikla. 
Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×