0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaRazlogi, zaradi katerih bi se morali zaljubiti v temno čokolado

Razlogi, zaradi katerih bi se morali zaljubiti v temno čokolado

MORDA VAS ZANIMA

Čokolada ima v številnih kulturah prav posebno mesto, pogosto pa jo povezujejo prav z romantično ljubeznijo. Maji so bili prvi, ki so ustvarili pravi ritualni napitek, narejen iz kakava, črnega popra, vanilje in drugih začimb. Majski ženini in neveste so si napitek razdelili med poročnim obredom, saj so ga povezovali s svojim bogom plodnosti. Čeprav je od ljubljene osebe v dar vedno lepo dobiti dobro čokolado in se posladkati, pa temna čokolada pozitivno vpliva tudi na naše zdravje. Pripravili smo vam osem razlogov, zakaj uživati v kakovostni temni čokoladi:

- Oglas -

Temna čokolada za vesele dojenčke

Temna čokolada naj bi pomagala ponovno vzpostavljati različne oblike neravnovesja, povezane s stresom, saj močno zmanjša raven stresnih hormonov v našem telesu. Ženske, ki so v času nosečnosti redno uživale temno čokolado, so poročale, da naj bi se bolje soočale s stresom. Neka finska študija celo pravi, da naj bi bili otroci mater, ki so med nosečnostjo redno uživale temno čokolado, bolj veseli. Ali torej temno čokolado enačimo z manj otroškega joka? Sliši se čudovito …

Temna čokolada

Čokolada pomaga zniževati raven slabega (LDL) holesterola

Raziskave so pokazale, da so ljudje, ki so na dan pojedli približno 35 gramov temne čokolade, imeli nižje vrednosti slabega (LDL) holesterola kot tisti, ki temne čokolade niso uživali. Raziskovalci to razliko pripisujejo vsebnosti številnih močnih antioksidantov v temni čokoladi.

- Oglas -

Temna čokolada pomaga ublažiti simptome predmenstrualnega sindroma

Ali tudi vam v določenem času v mesecu bolj prija temna čokolada? Temna čokolada vsebuje magnezij, mineral, ki pomaga blažiti simptome predmenstrualnega sindroma, med drugim blaži krče, skrbi za manjše zastajanje vode v telesu, blaži utrujenost, zmanjšuje razdražljivost in skrbi za boljše razpoloženje. Namesto da posežete po nezdravih sladkarijah, si raje privoščite košček ali dva kakovostne temne čokolade.

Temna čokolada za zdravo in sijočo kožo

Flavonoidi, naravni antioksidanti, ki jih najdemo v kakavovih zrnih, ščitijo rastlino pred pred toksini iz okolja ter pomagajo popravljati škodo, ki so jo toksini povzročili. Kadar sami uživamo hrano, bogato s flavonoidi, torej tudi temno čokolado, vsi pozitivni učinki teh antioksidantov delujejo podobno tudi v našem telesu in mu pomagajo, da se bolj uspešno bori proti toksinom, prostim radikalom in poškodbam DNA.

Temna čokolada nam pomaga hujšati

Če primerjamo ljudi, ki uživajo mlečno čokolado in tiste, ki si raje privoščijo temno čokolado, ugotovimo, da slednji zaužijejo 15 odstotkov manj kalorij, prav tako pa naj bi imeli manjšo željo po sladki, slani in mastni hrani. Lahko jeste tisto, kar imate radi in se obenem še znebite kakega kilograma. Sliši se dobro, kajne?

Temna čokolada pomaga ublažiti dražeč kašelj

Temna čokolada vsebuje veliko teobromina, za katerega velja, da naj bi pomagal umiriti dražeč kašelj. Teobromin deluje tudi podobno kot kofein (le da ni tako močan oziroma ga temna čokolada vsebuje manj kot kava), zato vam uživanje temne čokolade pomaga tudi do večje budnosti in zbranosti.

- Oglas -

Temna čokolada spodbuja delovanje možganskih funkcij

Temna čokolada vsebuje enako vrsto antioksidantov, ki jih vsebujeta tudi rdeče vino in čaj ter za katere velja, da pomagajo pri boljšem delovanju možganskih funkcij. Raziskave so pokazale, da so tisti ljudje, ki so uživali hrano bogato s flavonoidi, na testiranju kognitivnih sposobnosti dosegli boljše rezultate kot pa ljudje, katerih prehrana ni vsebovala živil, bogatih s flavonoidi.

Temna čokolada izboljšuje cirkulacijo

Temna čokolada vsebuje tudi epikatehin, flavonoid, ki naj bi zmanjšal hipertenzijo, poskrbel za boljšo odzivnost telesa na inzulin ter pomagal zmanjšati tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja. Epikatehini namreč stimulirajo proizvodnjo dušikovega oksida, ki širi krvne žile in zmanjšuje tveganje za nastanek krvnih strdkov. Več epikatehinov pomeni tudi večjo antioksidantno moč – a s tem ne spodbujamo, da bi zdaj temno čokolado lahko jedli za zajtrk, kosilo in večerjo. Čeprav ima temna čokolada številne pozitivne lastnosti, velja tudi pri njenem uživanju ohraniti zmernost.

NAJNOVEJŠE