Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaSte ljubitelji hrenovk? Premislite še enkrat!

Ste ljubitelji hrenovk? Premislite še enkrat!

MORDA VAS ZANIMA

Radi jeste hrenovke in ste to ljubezen prenesli še na vaše otroke? Malčki jih namreč naravnost obožujejo – to ni nobena skrivnost. Na krožnikih se ta izjemno hitro pripravljen prigrizek znajde tako doma kot tudi v šolski jedilnici, mar ne? Oh, da piknikov sploh ne omenjamo. Si predstavljate piknik brez hrenovk, ki jih mimogrede obrnete na žaru? No, po prebranem članku boste morda dvakrat premislili o mestu hrenovk na vašem jedilniku.

Glavni problem?

- Oglas -

Časnik LA Times je pred kratkim objavil članek oziroma študijo, ki pravi, da imajo otroci, ki zaužijejo več kot 12 hrenovk na mesec kar devetkrat večje tveganje oziroma možnost, da zbolijo za levkemijo. Še več. Raziskava je prišla do zaključka, da imajo otroci rojenim materam, ki so med nosečnostjo zaužile vsaj eno hrenovko na teden, dvakrat večjo možnost, da se jim v možganih razvijejo tumorji.

Hrenovke

Zakaj ravno hrenovke?

Nitriti v sami strukturi hrenovk naj bi bili glavni razlog za potencialni razvoj rakavih obolenj. Rezultati omenjene študije so pokazali, da so slednji v kombinaciji še z nekaterimi drugimi dodatki ključni za nastanek mešanice, kateri se v človeškem želodcu primešajo še telesne snovi in tako skupaj tvorijo »zmes«, ki je znana povzročiteljica rakavih obolenj. Povezana je zlasti z nastankom tumorjev v ustni votlini, na sečnem mehurju, grlu, želodcu ter na možganih.

Nekatera zelenjava prav tako vsebuje nitrite – je ta zato nevarna?

Nitrite po navadi najdemo tudi v zelenjavi kot je denimo zelena, špinača ter zelena solata. A ti nitriti so telesu prijazni in koristni. Še več. Preprečujejo nastajanje rakavih obolenj in jih ne povzročajo. Kako je to mogoče? Odgovor leži v N-nitrozi – mešanici nitrinov ter aminov. Vrtnine namreč vsebujejo še vitamina C in D, ki služita uravnavanju N-nitroze do te mere, da ta telesu ne škoduje marveč mu ravno nasprotno – pomaga.

So vse hrenovke nevarne?

- Oglas -

Ne. Zgolj tiste, ki vsebujejo nitrite. V kontekstu sodobne tehnike oziroma kemije se nitriti v hrenovkah uporabljajo predvsem za to, da jim dajo bolj svežo rdečkasto barvo. Tiste hrenovke, ki ne vsebujejo nitritov so po okusu torej popolnoma enake tistim, ki nitrite vsebujejo. Razlika je torej zgolj v rahli obarvanosti.

Kaj lahko storite?

Že to, da ste po prebranem članku ozaveščeni o problematiki je velik korak. V nadaljnjem lahko pri morebitnem nakupu hrenovk preverite ali te vsebujejo nitrite hkrati pa lahko slednje (zaradi zdravja vaših malčkov) povprašate tudi v šolski kuhinji.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×