0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZačimbe, ki čistijo

Začimbe, ki čistijo

MORDA VAS ZANIMA

Začimbe niso uporabne le v kuhinji, ampak jih lahko koristno uporabite tudi pri čiščenju doma. Če se na vašem vrtu ali v lončkih začimbe kar bohotijo, jih mirne volje lahko uporabite pri čiščenju in osvežitvi notranjih prostorov. Medtem ko pri nekaterih začimbah uporabljamo liste, pa je pri drugih izredno uporabno tudi olje.

- Oglas -

Začimbe, ki čistijo

Meta

Poleg svoje sveže arome je meta tudi naravni pesticid. Polovico žlice metinih listov zmešajte s sokom limone in malo vode, dobili pa boste naravno čistilo za okenske in druge šipe. Ne le, da bodo okna čista, sveža mešanica bo muhe, mravlje in druge insekte odvrnila stran od okna.

Sivka

Sivka deluje kot dezinfekcijsko sredstvo. Zmešajte 12 kapljic sivkinega olja s sodo bikarbono in naredite čistilo za preprogo. Preproga bo po uporabi sivke namreč lepo dišala, vi pa se boste počutili bolj umirjene in sproščene.

- Oglas -

Evkaliptus

Evkaliptusovo olje ima protivirusne in protibakterijske sestavine. Nekaj kapljic ga dodajte steklenici vode in naredite naravno čistilo za kopalnico. Uporabite ga za čiščenje kabine za prhanje, umivalnika in drugih površin, ki bodo po uporabi sveže in čiste.

Nageljnove žbice

Borijo se proti glivicam in delujejo antiseptično, zato so klinčki oz. nageljnove žbice dobra naravna rešitev v boju proti plesni. Polovico žlice olja iz nageljnovih žbic zmešajte z litrom vode, nato pa pripravek razpršite na kritične površine. Počakajte, da nekaj ur deluje, nato pa čistilo obrišite s krpo, najtrdovratnejše madeže tudi s krtačo. Po čiščenju površino še enkrat namažite s pripravkom in počakajte, da se posuši – tako bo odvračal nadaljnji razvoj plesni.

Origano

Olje origana deluje antimikrobno in lahko celo uniči noroviruse, preden ti prodrejo v človeško telo. Ima podobne učinke kot belilo, ni strupeno in ne vsebuje škodljivih plinov, zato ga uporabljajte namesto belila oziroma ga uporabite kot domači detergent za perilo.

Lovor

Lovorovi listi dajo izredno lepo aromo in odganjajo živali na šestih nogah. Če želite iz svoje shrambe pregnati molje in druge žuželke, na police položite suhe lovorove liste, lahko pa jih obesite tudi na notranjo stran vrat omaric v kuhinji ali shrambi.

Rožmarin

Rožmarin z zeliščnega vrta je lahko eno od najbolj vsestranskih čistil. Vejice rožmarina postavite v kozarec, dodajte beli kis in počakajte nekaj tednov, nato pa primešajte še vodo in čistilo je narejeno. Rožmarin površin ne bo le očistil, ampak bo oddajal tudi prijeten vonj.

.

NAJNOVEJŠE