0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNavade, ki škodijo imunskemu sistemu

Navade, ki škodijo imunskemu sistemu

MORDA VAS ZANIMA

Če se zaradi bolezni večkrat na leto za več dni znajdete v postelji, je to morda tudi znak šibkega imunskega sistema. To pomeni, da vaše telo lahko oslabi iz različnih vzrokov, k slabemu imunskemu sistemu pa pripomorejo različni dejavniki – tudi tisti duševne narave, čeprav seveda ne gre odmisliti niti povsem fizičnih vzrokov.

- Oglas -

Pogled na svet

Težko je verjeti, da je učinkovitost imunskega sistema odvisna tudi od tega, kako gledate na svet – optimistično ali pesimistično. Ampak psihologi pravijo, da sta človekovo telesno in duševno zdravje neločljivo povezana, zato tudi tisti, ki na svet gledajo negativno, zbolijo večkrat koz optimisti. Negativne misli, ki se jim pridruži pomanjkanje vere v svoje sposobnosti, lahko telo naredijo manj odporno na stres in druge bolezni.

zdravila in vpliv na imunski sistem

Zdravila

Zdravila so seveda dobrodošla v boju proti boleznim, a le, če nam jih predpiše zdravnik. Obstajajo namreč tudi takšni, ki tablete jemljejo preventivno, ne zavedajo pa se njihovih najrazličnejših stranskih učinkov, ki vplivajo na človeški imunski sistem. Čeprav naj bi zdravila imunski sistem okrepila v boju proti bakterijam, pa dolgoročno jemanje zdravil imunski sistem v resnici izčrpa, oslabi in ga naredi ranljivejšega. Poleg tega antibiotiki uničujejo slabe in dobre bakterije, zato vsakič pozorno poslušajte zdravnika in upoštevajte njegova navodila.

- Oglas -

Voda

Mnogi, ki imajo vneto grlo ali prebavne motnje, zavračajo pitje mrzle vode, ampak se raje poslužujejo tople. Strokovnjaki pravijo, da lahko redno in dolgotrajno pitje tople vode škoduje imunskemu sistemu, saj se bo telo sčasoma navadilo na višje temperature, na nižje pa bo postalo bolj občutljivo. To pomeni, da se boste na primer hitreje prehladili, zato vsakič, ko posežete po topli vodi, pomislite, da se telo s tem navaja na toploto in postaja manj tolerantno tudi na hladno vreme, ne le vodo.

Osebna higiena

Celo majhni otroci se zavedajo pomembnosti pogostega umivanja rok, odrasli pa na to pogosto pozabljajo. Umivanje rok je izredno učinkovita navada, ki preprečuje različne bolezni, zato se na to spomnite vsakič, ko se usedete za mizo, ste v kopalnici ali za računalnikom (na tipkovnici in miški je ogromno bakterij).

Spanje v prevročem prostoru

Imunologi svetujejo, naj spimo v rahlo hladnem prostoru. Če ste morda navajeni, da spite v vročini in se bojite, da se boste prehladili, pred spanjem vsaj dobro prezračite prostor.

Dober imunski sistem je pogoj za učinkovito delovanje, s tem pa tudi za doseganje najrazličnejših ciljev. Znebite se slabih navad, če slučajno zbolite, pa se s tem ne obremenjujte preveč in ne obiskujte zdravnika za vsak kašelj.

.

NAJNOVEJŠE