Zdravje & prehranaSrbeče dlani: 5 možnih vzrokov za težavo

Srbeče dlani: 5 možnih vzrokov za težavo

MORDA VAS ZANIMA

Srbeče dlani na prvi pogled niso razlog za pretirano zaskrbljenost. Toda čeprav težava večinoma zares ni posebej nevarna, je lahko zelo neprijetna. Nenehna srbečica vas lahko ovira pri številnih vsakodnevnih opravilih, še posebej če je zajela tudi prste. Tako je vsekakor smiselno, da poskušate poiskati razlog za svoje težave. Srbeče dlani so lahko povezane z najrazličnejšimi vzroki, toda nekateri med njimi so še posebej pogosti. V nadaljevanju lahko preverite, kateri so tisti dejavniki, ki so najpogosteje v ozadju, in kako lahko ukrepate, če se želite rešiti težav s srbečimi dlanmi …

1. Izsušena koža

- Oglas -

Najbolj očiten in najpogostejši, na srečo pa tudi najmanj nevaren vzrok za srbeče dlani je izsušena oziroma dehidrirana koža. Dlani spadajo med najbolj izpostavljene dele našega telesa, poleg tega pa so pogosto v stiku z vodo, v zadnjem času pa seveda tudi z razkužili. Tako ni presenetljivo, da je izsušena koža na dlaneh zelo razširjena težava. Ni sicer nujno, da vas začnejo dlani zaradi izsušenosti srbeti, toda pogosta posledica izsušene kože je prav srbečica. Zaradi pomanjkanja vlage postane koža razdražena, njena zaščitna vloga se zmanjša, na dlaneh pa se pojavijo drobne razpoke. Vse to pa nato vpliva na pojav neprijetne srbečice. Težavo najlažje rešite z redno uporabo kakovostne kreme za roke. Če je koža zelo izsušena, se priporoča mazilo z ureo. Mazilo nanesite pred spanjem in zaščitite roke s tankimi bombažnimi rokavicami, nanos pa lahko nato po potrebi ponavljate tudi podnevi. Med opravili, kot je pomivanje posode, pa seveda ne smete pozabiti na uporabo gumijastih rokavic, ki bodo vašo kožo zaščitile pred pretirano izsušitvijo.

2. Kontaktni alergijski dermatitis

Kontaktni dermatitis je posledica neposrednega stika s snovjo, ki povzroča draženje kože oziroma neprijetno alergijsko reakcijo. Povod za reakcijo so lahko najrazličnejše snovi – od tistih, ki so problematične za večino ljudi, na primer agresivne kemikalije v čistilih, do specifičnih alergenov, ki povzročijo neprijetno kožno reakcijo samo pri ljudeh, ki so alergični nanje (lateks, listi določenih rastlin ipd.). Najbolj tipičen simptom kontaktnega alergijskega dermatitisa je pordela, vneta in boleča koža, pridruži pa se lahko tudi srbečica.

3. Glivična okužba

Zelo pogost razlog za srbeče dlani je tudi glivična okužba kože. Glivice se še posebej rade razmnožijo med prsti. Včasih pa gre lahko tudi za posredno okužbo – če se na primer spopadate z glivicami na stopalih, ki so še posebej pogosto povezana s tovrstnimi težavami, jih lahko, če niste pazljivi, prenesete tudi na dlani. Poleg srbečice glivično okužbo pogosto spremljata tudi pekoč občutek in luščenje kože. Pomagate si lahko z različnimi naravnimi pripravki. Še posebej učinkovita naravna pomoč proti glivicami je eterično olje čajevca. Če pri tem ne boste uspešni, pa vam lahko vaš zdravnik predpiše tudi posebno protiglivično mazilo.

4. Pustularna luskavica

Pri pustularni luskavici gre za obliko klasične luskavice, ki pogosto prizadene predvsem dlani in stopala. Najbolj tipičen simptom so drobni mehurčki, napolnjeni z gnojno tekočino. Poleg bolečine je možna tudi srbečica. Najverjetneje gre za avtoimunsko težavo, ki pa je lahko povezana tudi s stresom. Izogibanje stresu je zato pomemben ukrep za ublažitev oziroma preprečevanje tovrstnih težav. Zdravljenje je sicer v osnovi podobno kot pri klasični luskavici.

5. Dishidrotični ekcem

- Oglas -

Za dishidrotični ekcem so značilni srbeči mehurji na prstih, dlaneh in stopalih. Težavo običajno spremljata tudi luščenje kože in zelo neprijeten pekoč občutek. Dishidrotični ekcem je še posebej značilen za obdobje pomladi in jeseni, pogosto pa se pojavlja tudi v obdobjih zelo intenzivnega stresa. Ni povsem jasno, kaj ga povzroča, zato so možnosti zdravljenja precej omejene. Vendar lahko podobno kot pri pustularni luskavici pomagajo tehnike za ublažitev negativnih vplivov stresa.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×