0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliZakaj se mačke bojijo kumar?

Zakaj se mačke bojijo kumar?

MORDA VAS ZANIMA

Najverjetneje ste že naleteli na videoposnetek mačke, ki zagleda kumaro. V zadnjih nekaj letih je namreč splet preplavilo ogromno tovrstnih posnetkov, ki imajo običajno rekordno število ogledov. Reakcije mačk vzbujajo smeh – pa tudi radovednost. Mačji strah, ki prerašča v čisto paniko, se zdi namreč izjemno nenavaden. Zakaj bi se mačka ustrašila povsem nenevarne kumare, ki je ne more nikakor ogroziti? Znanstveniki verjamejo, da poznajo odgovor na to uganko …

- Oglas -

V ozadju naj bi bil »prastari strah«, vpisan v genetski spomin

Strah pred neznanim je seveda značilen za vse živalske vrste, vključno s človeško. Če nečesa ne poznamo, smo precej previdnejši kot običajno, saj moramo najprej ugotoviti, ali je lahko situacija za nas nevarna. Toda mačke pri tem posebej izstopajo. Kot je znano, so mačke pogosto samotarke oziroma precejšnje individualistke. Tako morajo biti nadpovprečno previdne. To seveda še ne pomeni, da je nenehen strah običajen pojav.

Če se vam zdi, da je mačka, za katero skrbite, nenehno prestrašena in na preži, je to vsekakor znak, da se dogaja nekaj nenavadnega in da potrebuje mačka vašo pomoč oziroma pomoč veterinarja. Udomačene mačke bi morale biti vendarle relativno sproščene in družabne. Pomembno je torej, da se poskušate dokopati do vzroka za težavo in ga odpraviti. Toda čeprav bi morale biti v varnem domu mačke večino časa relativno umirjene, vas lahko občasno presenetijo z reakcijo, ki se zdi v danih okoliščinah pretirana. Pri tem ne gre nujno za znak, da je z mačko kar koli narobe. Tovrstne reakcije naj bi bile namreč z evolucijske perspektive povsem logične. Čeprav hišne mačke živijo v okolju, ki zanje praviloma ni nevarno, naj bi bili določeni strahovi tako močno usidrani v njihov »genetski spomin«, da jih je praktično nemogoče premagati.

Eden od strahov, ki so še posebej izraziti, pa je zagotovo strah pred kačami. S tem smo seveda že precej blizu razrešitvi uganke, povezane z nenavadno reakcijo mačk, ki zagledajo kumaro. Znanstveniki namreč menijo, da se v ozadju skriva prastari strah pred kačami. Podobnost med kačami in kumarami sicer ni zelo očitna, vendar naj bi bila ravno dovolj velika, da pri mačkah sproži instinktivno reakcijo. Podoben odziv je tako mogoče pričakovati tudi pri drugih predmetih, ki vsaj rahlo spominjajo na kačo.

- Oglas -

Ali bi bila reakcija drugačna, če predmet ne bi spominjal na kačo?

Zgoraj opisana razlaga pa ni edino možno pojasnilo za mačji odziv na kumaro. Po spletu namreč krožijo tudi alternativne razlage. Če ste si ogledali več tovrstnih posnetkov, ste najverjetneje opazili, da obstaja med njimi skupni imenovalec. Mačka se namreč ne ustraši kumare, ki bi preprosto ležala nekaj metrov stran, ampak je reakcija posledica presenečenja, saj je kumara postavljena tik za mačko. Ko se mačka obrne, jo nenadoma zagleda pred sabo, zato je šok tako velik. Nekateri tako menijo, da reakcija ni neposredno povezana s kumaro oziroma s predmetom, ki spominja za kačo, ampak s presenečenjem. Kot omenjeno, so tudi hišne mačke nadpovprečno pozorne na svojo okolico. Nenadna sprememba jih lahko zato zelo prestraši.

Nekaj sekund zabave lahko resno ogrozi vašo mačko

Za konec še opozorilo: čeprav se vam zdi reakcija mačk na posnetkih prisrčna in izjemno zabavna, tovrstni eksperimenti nikakor niso pametna ideja, saj so lahko zelo nevarni. Morda se vam zdijo neškodljivi, toda negativne posledice za mačko so lahko precej resnejše, kot si verjetno predstavljate. To velja še posebej za tiste mačke, ki so že v osnovi nadpovprečno bojazljive. Nekajsekundni posnetek tako zagotovo ni vreden tveganja.

.

NAJNOVEJŠE