Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaSlovenci še vedno zaužijemo preveč alkohola

Slovenci še vedno zaužijemo preveč alkohola

MORDA VAS ZANIMA

NIJZ v sodelovanju z nevladnimi organizacijami po Sloveniji izvaja »dni brez alkohola«.

Predstavljali se bodo v osmih mestih

- Oglas -

V okviru projekta SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v aprilu organizira osem dogodkov po različnih regijah po Sloveniji s skupnim naslovom »Dan brez alkohola«. Na dnevih brez alkohola bodo sodelovali tudi predstavniki šestih nevladnih organizacij, in sicer Društvo za zdravje srca in ožilja, Zveza paraplegikov Slovenije, Šent, Zveza prijateljev mladine Slovenije, ter Športna Unija Slovenije. Na stojnicah bodo osveščali ljudi o škodljivih posledicah prekomernega uživanja alkohola ter se pogovarjali o zdravih alternativah in načinih, kako vzpostaviti odgovoren odnos do pitja alkohola. Ponekod se bodo dogodka udeležili tudi predstavniki policije ter drugi aktivni deležniki v lokalni skupnosti s področja zdravstva, sociale ter ostali. Ambasador letošnje akcije 40 dni brez alkohola je novinar Igor E. Bergant, akcijo pa izvajajo tudi Slovenska Karitas, Med.Over.Net in Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

Do alkohola je treba vzpostaviti odgovoren odnos

»Odnos do pitja alkohola v Sloveniji je torej potrebno nagovarjati celovito in sistematično, če želimo dolgoročno doseči rezultate in vzpostaviti odgovoren odnos do pitja alkohola v Sloveniji. SOPA v tem smislu povezuje in združuje preko 600 strokovnjakov in izvajalcev iz zdravstvenega, socialnega sektorja, kot predstavnike nevladnih organizacij, zavoda za zaposlovanje, občin, policije,« so zapisali na NIJZ.

Želijo ponuditi vse potrebne informacije

Vodja projekta SOPA, mag. Tadeja Hočevar pa je izjavila, da je osnovna ideja projekta pri vsakem izmed nas vzbuditi pozornost in vprašanje o tem, kakšno je pravzaprav naše pivsko vedenje. »Ali z vidika zdravja spijemo preveč alkohola in čez mero, čeprav je to v naši družbi morda sprejemljivo, v določenih situacijah pa celo spodbujeno? Želimo, da bi imel vsak član skupnosti na voljo vse potrebne informacije o negativnih učinkih čezmernega pitja alkohola, bodisi zase bodisi za svojega bližnjega, prijatelja. Pitje alkohola, niti v majhnih količinah, namreč ne predstavlja zdravega načina življenjskega sloga. Z dogodki “Dan brez alkohola” želimo približati ravno to sporočilo ljudem in jim predstaviti boljše in predvsem zdrave izbire v vsakdanjem življenju,« je še poudarila. Dogodki se bodo odvijali v Vipavi, Ravnah na Koroškem, Celju, Luciji, Mariboru, Murski Soboti, Kočevju, zadnji pa bo potekal 17. aprila v Kranju.

Smo na 24. mestu

Po zadnji večji raziskavi leta 2010 sodeč smo Slovenci na 24. mestu na svetu po količini popitega alkohola na prebivalca, uvrščamo se med Nemce na 23. in Britance na 24. mestu, najraje pa pijemo vino in pivo. Prvo mesto so z 17,6 l na prebivalca (starejšega od 15 let) zasedli Belorusi, pred Moldavijci in Litovci.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×