0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeSladki pelin ima celo vrsto zdravilnih lastnosti

Sladki pelin ima celo vrsto zdravilnih lastnosti

MORDA VAS ZANIMA

Sladki pelin (Artemisia annua) se uporablja za preprečevanje malarije in za podporo delovanju imunskega sistema. Pomaga tudi pri zdravljenju raka, blaži virusne, glivične in bakterijske okužbe, ima antioksidacijske učinke, izboljša razpoloženje in še bi lahko naštevali.

- Oglas -

Sladki pelin zdravi vrsto resnih obolenj

Kaj imajo skupnega Edgar Degas, Vincent van Gogh in Pablo Picasso – poleg tega, da so bili izjemni slikarji? Vsi trije so oboževali absint, močno in aromatično žgano pijačo z visoko vsebnostjo alkohola, narejeno iz pelina, janeža in navadnega komarčka. Verjetno pa niso vedeli, da ima enoletni pelin (Artemisia annua) oziroma sladki pelin tudi celo vrsto zdravilnih lastnosti, saj zdravi vrsto resnih obolenj. Pomembno je sicer ločevati med pelinom (Artemisia absinthium) in sladkim pelinom. Čeprav pripadata isti družini, vsebujeta različne sestavine, imata različne učinke in stranske učinke. A verjetno se vrli, prej omenjeni slikarji s tem niti niso ukvarjali.

Prehranski dodatki, tinkture in čaji iz sladkega pelina so narejeni iz listov, semen, stebel, cvetov ali korenin rastline. Vsebujejo artemizinin, aktivno kemično spojino, ki učinkovito pomaga do boljšega zdravja. O zdravilnih učinkih sladkega pelina so pisali že pred 2000 leti v provinci Hunan na Kitajskem.

Uporaba sladkega pelina

Priljubljena rastlina v tradicionalni medicini

Sladki pelin v tradicionalni ljudski medicini uporabljajo skratka že tisočletja, predvsem pri zdravljenju malarije in raznih vročic. Artemizinin pa so iz rastline izolirali šele leta 1972 in kot se je izkazalo, ima cel kup protivirusnih lastnosti.

- Oglas -

Tudi za derivat se je izkazalo, da daje dobre rezultate pri izkoreninjanju parazitov, ki so povezani z malarijo. Pogosto se jemlje kot preventivni dodatek pri individualnih potovanjih v tropske predele.

Fitokemične sestavine v sladkem pelinu najdemo v steblih, listih, semenih in cvetovih. Najvišje koncentracije so na najvišjih listih. Nekatere ekstrakte na ta način celo oglašujejo – namreč da so močnejši prav zato, ker so listi pobrani z vrha rastline.

Sladki pelin se lahko pripravi tudi kot eterično olje. To vsebuje kafro, ki naj bi spodbujala delovanje centralnega živčnega sistema.

Koristi prehranskih dopolnil iz sladkega pelina

Uporabo ekstraktov sladkega pelina raziskujejo pri zdravljenju raka. Študije so odkrile, da artemizinin morda lahko pomaga pri apoptozi (celični smrti) rakavih celic, ne da bi pri tem poškodoval zdrave celice. Običajno ta spojina deluje kot antioksidant, v določenih primerih pa ima nasprotne učinke. Ko artemizinin pride v stik z železom, proizvaja delce prostih radikalov. V večjih količinah prosti radikali uničujejo celično strukturo in povzročajo apoptozo.

- Oglas -

Rakave celice pogosto vsebujejo visoke ravni železa, ki so potrebne za njihovo sintezo DNK. Študije kažejo, da artemizinin lahko ustavi napredovanje raka in zavre rast tumorjev. Žal do danes tega z dolgoročnimi raziskavami še niso potrdili.

Sladki pelin in artemizinin

Artemizinin, najpomembnejša sestavina, ki jo vsebuje sladki pelin, je sestavljen iz derivatov, kot so artemeter, artemotil in artesunat. Testirajo tudi druge napol sintetične derivate, ki jih uporabljajo pri razvijanju zdravil proti malariji. Mnoge države po svetu uporabljajo artemizinin pri zdravljenju malarijskih vročin v kombinaciji z drugimi terapijami.

Sladki pelin in njegovi pripravki

Lepo uspeva tudi na vrtu

Sladki pelin lahko gojimo tudi doma, celo samo za okras ali pa za pripravo čajev in tinktur. Etanolske ekstrakte lahko na primer pripravimo tako, da rastlino več tednov namakamo v alkoholu. Tovrstne tekoče tinkture se uporabljajo pri zaprtju ali izgubi apetita.

Pomembno pa je poudariti, da rastlina lahko raste zelo dolgo, preden doseže visoke ravni vsebnosti artemizinina in drugih aktivnih spojin.

Uporabni napotki

Uporaba ekstraktov sladkega pelina je povsem varna, če se držimo navodil na izdelkih. Pazljivi pa morajo biti na primer sladkorni bolniki oziroma vsi, ki jemljejo zdravila za sladkorno bolezen, ter vsi s srčnimi težavami. Odsvetujejo ga nosečnicam, vsaj na začetku.

Izogibajte se soku iz grenivke, ker ta lahko poveča biorazpoložljivost artemetra, kar ima lahko stranske učinke. Med temi so lahko krči, bolečine v abdomnu, driska, slabost ali celo bruhanje.

NAJNOVEJŠE