Vitamini in minerali kot pomoč pri ADHD

Nova študija je postregla z zanimivimi ugotovitvami, povezanimi z motnjo pozornosti s hiperaktivnostjo (ADHD) pri otrocih.

Oči – to nam lahko povedo o našem zdravju

Oči lahko razkrijejo ogromno o našem zdravju. Z napredkom sodobne tehnologije so se tako odprle zanimive možnosti neinvazivnih diagnostičnih metod.

Poletni horoskop 2022

Kaj si lahko obetate od tokratnega poletja? Vam bodo zvezde naklonjene ali se morate pripraviti na specifične izzive? Odgovori vas čakajo v poletnem horoskopu 2022 …

Eko poroka: 5 nasvetov za okolju prijaznejše poročno slavje

Poroke so namreč pogosto zelo obremenjujoče za okolje. Vendar pa lahko na srečo organizirate prečudovito »eko poroko«.

Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?
Zdravje & prehranaKaj je krivo za slabost med vožnjo?

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

MORDA VAS ZANIMA

Nekateri ljudje med vožnjo brez težav berejo, brskajo po telefonu ipd., spet drugi pa imajo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega. Pogosto se pridruži tudi omotičnost oziroma vrtoglavica, slabost pa lahko včasih privede celo do bruhanja. Kaj je krivo za te razlike oziroma kaj so vzroki za slabost med vožnjo? Znanost še nima povsem jasnega odgovora, vendar se je izoblikovalo nekaj teorij, ki nam pomagajo razumeti ta fenomen … 

Poplava nasprotujočih si dražljajev, ki zmede ravnotežni sistem

- Oglas -

V skladu z najbolj uveljavljeno teorijo je za slabost med vožnjo kriv t. i. senzorični konflikt. Gre za interference med različnimi čutnimi zaznavami, na katere so lahko nekateri ljudje še posebej občutljivi. Slabost med vožnjo naj bi bila tesno povezana z našim ravnotežnim sistemom. Pri ohranjanju ravnotežja ne sodeluje en sam organ, temveč gre za kompleksen preplet različnih organov oziroma procesov. Za ohranjanje ravnotežja je potrebna uskladitev vidnih oziroma čutnih zaznav, torej tistega, kar zaznavajo naše oči in druga čutila, ter struktur v notranjem ušesu, odgovornih za ravnotežje. Naš ravnotežni sistem na podlagi analize različnih informacij določi naše »koordinate«. Težave pa se pojavi, če so informacije, ki jih prejema, kontradiktorne. Tako se lahko pojavi občutek izgube ravnotežja, ki sproži slabost.

V skladu s to teorijo je torej za slabost med vožnjo kriv trk med različnimi zaznavami, ki si nasprotujejo. Naše oči in strukture v notranjem ušesu možganom sporočajo, da se premikamo, čeprav v resnici sedimo na mestu. Zmanjšanje intenzivnosti senzoričnih zaznav lahko tako ublaži slabost. Ljudje, ki so nagnjeni k slabosti med vožnjo, imajo praviloma precej manj težav, če se vozijo po avtocesti, kot če gre za vožnjo po zelo vijugastem, nepredvidljivem cestišču, ki lahko povsem zmede ravnotežni sistem. V navezavi na opisano teorijo se je izoblikovala sorodna teorija, ki v središče postavlja nezmožnost prilagajanja položaja. Med vožnjo namreč večinoma težko vstanemo in se začnemo »premikati« skupaj z vozilom, razen če smo na primer na vlaku, s čimer bi pomagali svojemu ravnotežnemu sistemu.

Zakaj so pri nekaterih ljudeh težave še posebej izrazite?

Eden od razlogov, zakaj imajo nekateri ljudje med vožnjo zelo hude težave s slabostjo, drugi pa jo odnesejo precej bolje, je torej lahko povezan z večjo občutljivostjo na dražljaje oziroma s specifikami ravnotežnega sistema. Vendar pa večina strokovnjakov meni, da ta razlaga ni popolna in da so najverjetneje vpleteni tudi drugi dejavniki. Verjetnost za slabost med vožnjo naj bi bila tako med drugim odvisna tudi od morebitnih težav z vidom. Tveganje za slabost pa je večje tudi pri osebah, ki se spopadajo z migrenami.

Za zelo intenzivno slabost med vožnjo so lahko krive tudi bolezni notranjega ušesa, na primer Menierova bolezen. Poleg tega pa je bila odkrita tudi korelacija med slabostjo med vožnjo ter starostjo in biološkim spolom. Težave so tako pri večini najizrazitejše okoli devetega oziroma desetega leta, obenem pa so nadpovprečno pogoste pri ženskah. Intenzivnost simptomov je seveda odvisna tudi od tipa vozila in od trajanja vožnje, hkrati pa je pomembno, kdo vozi. Če potujete kot sopotnik, imate najbrž precej več težav kot takrat, ko vozite sami. V vlogi voznika namreč lažje predvidite spremembe in prilagodite položaj telesa, zato je vaš ravnotežni sistem precej manj zmeden. Pri tem je zanimivo, da se lahko simptomi, podobni simptomom slabosti med vožnjo, pojavijo tudi v virtualnem svetu, na primer med igranjem videoiger ali ob ogledu filmov v 3D-formatu.

Kako zmanjšati verjetnost za slabost med vožnjo?

- Oglas -

Če spadate med osebe, ki jim je med vožnjo hitro slabo, se vsekakor izogibajte branju, uporabi telefona in podobnim aktivnostim. Včasih pomaga, da zaprete oči. Spet drugim pa bolj koristi opazovanje okolice, saj so vizualne informacije tako skladnejše s tistim, kar zaznavajo strukture v notranjem ušesu. Pred vožnjo se izogibajte obilnejšim obrokom. Če boste potovali z avtomobilom, ga dobro prezračite. Priporočljivi so tudi redni postanki, če je to seveda mogoče. Pomagate pa si lahko tudi z zdravili za ublažitev slabosti med vožnjo, ki so praviloma namenjena zmanjšanju aktivnosti ravnotežnega sistema.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×