Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
RubrikeZanimivostiSkrivnosten pojav: zakaj ima toliko žensk pego tik nad levim zapestjem?

Skrivnosten pojav: zakaj ima toliko žensk pego tik nad levim zapestjem?

MORDA VAS ZANIMA

Začelo se je z objavo na Twitterju. Aaryn Whitley je delila fotografijo svojega zapestja in še nekaj fotografij zapestij svojih prijateljic. Objava se na prvi pogled ne zdi nič posebnega. Vendar pa je internet praktično v hipu ponorel. Tako so začele družbena omrežja preplavljati fotografije zapestij številnih žensk. Kaj se je zgodilo? Razlog se skriva v skrivnostni pegi, ki jo imate morda tudi sami …

Pripis, ki je spremljal fotografije, sprožil pravi val osuplosti

- Oglas -

Aaryn Whitley seveda ni delila zgolj fotografij, ampak je bil pomemben predvsem pripis. Trdila je namreč, da naj bi imela vsaka ženska (oziroma vsaj večina žensk) tik nad levim zapestjem drobno pego. Fotografije so bile torej uporabljene zgolj kot »slikovni dokaz«. Mnoge ženske, ki so naletele na to objavo, so bile popolnoma osuple, ko so ugotovile, da imajo tudi same pego na praktično identičnem mestu. S tem se je sprožila serija objav in ugibanj o tem, kaj bi bil lahko razlog za ta skrivnostni pojav.

Skrivnostna pega na zapestju

Zakaj je pega pri ženskah tako pogosta prav na tem mestu?

Čeprav naj bi bila razporeditev drobnih pegic in različnih znamenj po našem telesu precej naključna in povsem unikatna, število fotografij priča o tem, da to morda ne drži popolnoma. Kljub mnogim ugibanjem sicer še ni prave razlage za fenomen pege nad levim zapestjem pri ženskah. V skladu z eno izmed hipotez naj bi bila pega prav na tem območju, torej nad levim zapestjem, približno na sredini, posledica tega, da ta del telesa običajno ni zaščiten pred soncem. Pege se namreč pogosto pojavijo kot posledica daljše izpostavljenosti kože sončnim žarkom, pri čemer se poveča tvorba melanina. Pojavilo se je sicer tudi nekaj žensk, ki »odstopajo od norme« – na njihovem zapestju torej ni mogoče opaziti skrivnostne pege –  a to je bilo hitro razloženo kot izjema, ki potrjuje pravilo.

Nekaj osnovnih informacij o nastajanju peg

Zanesljive razlage o pegi nad levim zapestjem torej še ni, vendar pa je pojavljanje peg nasploh po drugi strani precej dobro raziskano. Kot omenjeno, se pege večkrat pojavljajo na mestih, kjer je bila koža dlje časa v stiku s sončno svetlobo. Tako imamo praktično vsi po telesu vsaj nekaj peg. Poleg tega pa so pege pri nekaterih tudi genetsko pogojene, kar je povezano predvsem z genom, imenovanim MC1R. Pri tem gre za gen, ki lahko vpliva različno. Pri nekaterih ljudeh spodbudi tvorbo t. i. feomelanina, posledica tega so svetli ali rdeči lasje ter svetlejša koža, ki je bolj občutljiva na ultravijolične žarke. Kadar gen MC1R povzroči nastajanje feomelanina, obstaja tudi večja verjetnost za večje število peg.

So lahko pege nevarne?

Pege seveda same po sebi niso nevarne. Vendar pa obstaja pri ljudeh, ki so že genetsko bolj nagnjeni k pegam, povečano tveganje za kožnega raka. Tako je potrebna posebna pazljivost pri izpostavljanju sončnim žarkom oziroma dosledna uporaba ustrezne zaščite. Če je vaša koža gosto posejana s pegami, pa morate seveda skrbeti tudi za redno pregledovanje, med katerim bodite pozorni na morebitna nova znamenja. Problematična so lahko predvsem asimetrična znamenja, ki so nejasno zamejena, izbočena in neenakomerne barve. Še posebej nevarno pa je seveda, če se znamenje širi. Paziti morate tudi na to, da ne boste potencialno nevarnega znamenja zamenjali za nedolžno pego. Pri tem je smiselno upoštevati, da so pege običajno zelo drobne, kot bi jih narisali s svinčnikom.

- Oglas -

Morda vas zanima tudi: Preštejte črte na zapestju … Koliko jih imate? Preverite, kaj pomenijo!

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×