0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiSkrivnosten pojav: zakaj ima toliko žensk pego tik nad levim zapestjem?

Skrivnosten pojav: zakaj ima toliko žensk pego tik nad levim zapestjem?

MORDA VAS ZANIMA

Začelo se je z objavo na Twitterju. Aaryn Whitley je delila fotografijo svojega zapestja in še nekaj fotografij zapestij svojih prijateljic. Objava se na prvi pogled ne zdi nič posebnega. Vendar pa je internet praktično v hipu ponorel. Tako so začele družbena omrežja preplavljati fotografije zapestij številnih žensk. Kaj se je zgodilo? Razlog se skriva v skrivnostni pegi, ki jo imate morda tudi sami …

- Oglas -

Pripis, ki je spremljal fotografije, sprožil pravi val osuplosti

Aaryn Whitley seveda ni delila zgolj fotografij, ampak je bil pomemben predvsem pripis. Trdila je namreč, da naj bi imela vsaka ženska (oziroma vsaj večina žensk) tik nad levim zapestjem drobno pego. Fotografije so bile torej uporabljene zgolj kot »slikovni dokaz«. Mnoge ženske, ki so naletele na to objavo, so bile popolnoma osuple, ko so ugotovile, da imajo tudi same pego na praktično identičnem mestu. S tem se je sprožila serija objav in ugibanj o tem, kaj bi bil lahko razlog za ta skrivnostni pojav.

Skrivnostna pega na zapestju

Zakaj je pega pri ženskah tako pogosta prav na tem mestu?

Čeprav naj bi bila razporeditev drobnih pegic in različnih znamenj po našem telesu precej naključna in povsem unikatna, število fotografij priča o tem, da to morda ne drži popolnoma. Kljub mnogim ugibanjem sicer še ni prave razlage za fenomen pege nad levim zapestjem pri ženskah. V skladu z eno izmed hipotez naj bi bila pega prav na tem območju, torej nad levim zapestjem, približno na sredini, posledica tega, da ta del telesa običajno ni zaščiten pred soncem. Pege se namreč pogosto pojavijo kot posledica daljše izpostavljenosti kože sončnim žarkom, pri čemer se poveča tvorba melanina. Pojavilo se je sicer tudi nekaj žensk, ki »odstopajo od norme« – na njihovem zapestju torej ni mogoče opaziti skrivnostne pege –  a to je bilo hitro razloženo kot izjema, ki potrjuje pravilo.

Nekaj osnovnih informacij o nastajanju peg

Zanesljive razlage o pegi nad levim zapestjem torej še ni, vendar pa je pojavljanje peg nasploh po drugi strani precej dobro raziskano. Kot omenjeno, se pege večkrat pojavljajo na mestih, kjer je bila koža dlje časa v stiku s sončno svetlobo. Tako imamo praktično vsi po telesu vsaj nekaj peg. Poleg tega pa so pege pri nekaterih tudi genetsko pogojene, kar je povezano predvsem z genom, imenovanim MC1R. Pri tem gre za gen, ki lahko vpliva različno. Pri nekaterih ljudeh spodbudi tvorbo t. i. feomelanina, posledica tega so svetli ali rdeči lasje ter svetlejša koža, ki je bolj občutljiva na ultravijolične žarke. Kadar gen MC1R povzroči nastajanje feomelanina, obstaja tudi večja verjetnost za večje število peg.

- Oglas -

So lahko pege nevarne?

Pege seveda same po sebi niso nevarne. Vendar pa obstaja pri ljudeh, ki so že genetsko bolj nagnjeni k pegam, povečano tveganje za kožnega raka. Tako je potrebna posebna pazljivost pri izpostavljanju sončnim žarkom oziroma dosledna uporaba ustrezne zaščite. Če je vaša koža gosto posejana s pegami, pa morate seveda skrbeti tudi za redno pregledovanje, med katerim bodite pozorni na morebitna nova znamenja. Problematična so lahko predvsem asimetrična znamenja, ki so nejasno zamejena, izbočena in neenakomerne barve. Še posebej nevarno pa je seveda, če se znamenje širi. Paziti morate tudi na to, da ne boste potencialno nevarnega znamenja zamenjali za nedolžno pego. Pri tem je smiselno upoštevati, da so pege običajno zelo drobne, kot bi jih narisali s svinčnikom.

Morda vas zanima tudi: Preštejte črte na zapestju … Koliko jih imate? Preverite, kaj pomenijo!

.

NAJNOVEJŠE