0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaRazdražena koža zaradi zaščitnih mask? Tako si lahko pomagate …

Razdražena koža zaradi zaščitnih mask? Tako si lahko pomagate …

MORDA VAS ZANIMA

Zaščitne maske so postale del našega vsakdana. Uporabljamo jih med nakupovanjem in drugimi opravki, številni pa morajo maske nositi tudi med delovnikom. Predvsem pri slednjih lahko pride zaradi dolgotrajnejše nošnje maske do razdraženja kože na obrazu. Kako si pomagati pri tovrstnih težavah? Seveda ni smiselno, da bi zaradi razdražene kože opustili uporabo mask v situacijah, ko bi lahko to pomenilo povečano tveganje za vaše zdravje in zdravje tistih okoli vas. V nadaljevanju boste zato našli nekaj koristnih napotkov, kako kljub pogosti uporabi zaščitnih mask preprečiti ali vsaj omiliti težave z razdraženo kožo.

- Oglas -

Otiščanci in podobne posledice trenja med kožo in masko

Prva oblika razdražene kože zaradi zaščitnih mask je posledica trenja, ki nastaja med materialom in kožo. To lahko deloma omilite s tem, da poskrbite, da maska, ki jo uporabljate, ni pretesna. Obenem pa se pred uporabo prepričajte, da so deli, ki se stikajo s kožo, izdelani iz mehkih materialov.

Zaščitna maska za obraz otišanci

Trenja in s tem razdražene kože sicer na žalost ni mogoče popolnoma preprečiti, še posebej v primeru dolgotrajnejše nošnje mask. Tu pride tako v poštev predvsem ustrezna naknadna nega otiščancev, ki omogoči čim hitrejše celjenje kože.  Svetujemo, da po tem, ko masko snamete, kožo najprej očistite, nato pa nanesete nekoliko debelejšo plast negovalnega mazila. Pri tem seveda posvetite posebno pozornost območjem, kjer je koža najbolj razdražena (običajno so to predeli okoli roba maske).

Še posebej priporočljiva so mazila, ki vsebujejo določene sestavine. Ena takšnih je na primer aloe vera, ki kožo izdatno navlaži, obenem pa deluje protivnetno in pomirjajoče. Dobra izbira so tudi negovalni izdelki, ki vsebujejo koloidni oves, ki ima prav tako zelo pomirjajoč vpliv na kožo. Podobno pa velja tudi za ceramide – naravne maščobne kisline, ki so izjemno pomembne za zdravje kože.

- Oglas -

Imate zaradi maske težave z mozoljčki?

Pogosta uporaba zaščitnih mask pa lahko privede še do ene vrste težav z razdraženo kožo, in sicer do aknaste kože oziroma mozoljčkov. Ti so sicer lahko povezani z najrazličnejšimi vzroki, pri čemer imata zelo pomembno vlogo stres in vaša prehrana. Vendar pa lahko maska situacijo še poslabša, saj ustvari vlažno, toplo okolje, ki onemogoča koži, da zares diha. Običajno to privede do povečanega izločanja maščob. Če temu dodamo še znoj in bakterije, gre za kombinacijo, ki je kot nalašč za čezmerno nastajanje mozoljčkov. Koža lahko postane močno razdražena in vneta. Poleg tega pa maske pokrivajo precejšen del tistega območja, kjer se mozoljčki še posebej radi pojavijo (nos, brada …). Ljudje, katerih koža je že v osnovi nekoliko bolj mastna in nagnjena k mozoljčkom oziroma aknam, imajo lahko tako zaradi maske še več težav kot običajno. Na srečo pa lahko tudi tovrstne težave uspešno omilite.

Priporočamo vam, da pred uporabo maske očistite kožo na obrazu. Podobno pa storite tudi po koncu nošnje. Pri tem lahko na primer uporabite čistilno sredstvo, ki vsebuje salicilno kislino. Ta prodre v pore in jih nežno očisti ter pomaga pri odstranjevanju presežka maščob, ki lahko sicer hitro privede do mozoljčkov.

Pri izbiri vlažilnih krem, serumov ipd. dajte prednost tistim, ki vsebujejo t. i. nekomedogene sestavine – torej takšne, ki ne povzročajo nastajanje mozoljev in aken. Obenem je zelo priporočljivo, da pod masko ne uporabljate ličil oz. pudra. Ker koža zaradi zaščitne maske že tako težko diha, namreč ne želite, da bi bilo to še dodatno oteženo. Debela plast pudra pa povzroči prav to. Če se boste vsaj za nekaj časa odpovedali ličilom, boste imeli tako zagotovo precej manj težav z nadležnimi mozoljčki.

Preberite tudi: Znebite se otiščancev s pomočjo kisa in čebule!

.

NAJNOVEJŠE