0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKo ima leto le 12 tednov: priljubljena metoda za doseganje zastavljenih ciljev

Ko ima leto le 12 tednov: priljubljena metoda za doseganje zastavljenih ciljev

MORDA VAS ZANIMA

Ob začetku leta pogosto načrtujemo, kaj vse želimo doseči v letu, ki je pred nami. A ker je leto precej dolgo, se hitro zgodi, da pozabimo na svoje načrte – ali pa se nam zdi, da imamo zanje še dovolj časa, zato stalno odlagamo tisto, kar bi morali narediti. Prav to je bil eden glavnih razlogov, zaradi katerih se je Brian P. Moran odločil izdati knjigo, naslovljeno 12-tedensko leto. Knjiga je hitro postala uspešnica, pristop, ki je predstavljen v njej, pa je mnogim pomagal pri tem, da so začeli končno uresničevati svoje cilje.

- Oglas -

Manj zavlačevanja – večja osredotočenost

Osnovna ideja je zelo preprosta. Namesto da delate načrte za posamezno leto, raje izberite krajše časovno obdobje, torej prihodnjih 12 tednov. Ker boste vedeli, da imate na razpolago precej manj časa za to, da uresničite, kar ste si zamislili, boste imeli tudi manj težav z zavlačevanjem in prelaganjem aktivnosti. Obenem pa boste energijo usmerjali v tisto, kar je zares najpomembnejše za doseganje določenih ciljev, namesto da bi jo zapravljali za manj pomembne naloge ali celo takšne, ki sploh niso nujne. Cilj je torej ta, da dodobra izkoristite vsak trenutek, ki vam je na voljo.

Koledar leto 12 tednov

Poiščite svoj »zakaj«

Brian P. Moran v svoji knjigi seveda poda dodatne napotke, kako se lotiti tega projekta. Za začetek je nujno, da dobro razmislite o tem, zakaj vam je sploh pomembno, da dosežete določen cilj. Pri tem imejte v mislih tako kratkoročne kot dolgoročne učinke. Zelo priporočljivo je, da razloge, zaradi katerih počnete to, kar počnete, tudi zapišete. Ko vam bo primanjkovalo motivacije, se lahko tako nenehno vračate k tem razlogom, ki vas bodo gnali dalje.

Cilji naj bodo realistični in merljivi

Pazljivi bodite tudi pri oblikovanju svojih ciljev. V mislih imejte, da 12 tednov mine precej hitro, zato naj bodo cilji realistični. Pozabite na tisto, kar bi bilo »dobro narediti«, ampak se osredotočite na to, kaj je realno izvedljivo. Tako se boste izognili razočaranju ob neuspehu, zaradi katerega bi morda povsem obupali. Hkrati je pomembno, da so cilji čim bolj natančno opredeljeni – po možnosti takšni, pri katerih je napredek merljiv. Razmislite pa tudi o tem, ali je posamezni kratkoročni cilj zares smiseln glede na vaše dolgoročne načrte. Tu se torej vračajte k tistemu seznamu razlogov, ki ste ga pripravili na začetku.

- Oglas -

Pripravite natančen načrt aktivnosti

Za doseganje posameznih ciljev je običajno potrebnih kar nekaj korakov. Glede na cilje, ki jih želite doseči v naslednjih 12 tednih, pripravite načrt vseh opravil, za katere bo treba poskrbeti – najbolje po posameznih tednih ali celo dneh. Določite čas, ki ga boste lahko namenili izključno ukvarjanju s temi projekti, brez kakršnih koli motenj. Čim bolj natančen načrt oziroma urnik prepreči omahovanje in zapravljanje časa z razmišljanjem, kaj bi bil najbolj smiseln naslednji korak.

Vseskozi preverjajte, ali ste na pravi poti

Ne pozabite rezervirati časa za evalvacijo tega, kako uspešni ste pri približevanju svojemu cilju. Prav to naj bi bila namreč ena najpogostejših napak tistih, ki se odločijo, da preizkusijo »12-tedensko leto«. Če ne boste redno spremljali svojega napredka, kar običajno pomeni tudi uvajanje manjših popravkov, se vam lahko hitro zgodi, da zaidete s poti. Najbolje je, da si čas za evalvacijo vzamete vsak teden.

Poiščite nekoga, ki se vam bo pridružil

V primeru, da je to mogoče, je zelo priporočljivo, da se »12-tedenskega leta« lotite v dvoje ali celo v manjši skupini – npr. s prijatelji ali morda s skupino virtualnih znancev. Tako boste lahko drug drugega spodbujali med potjo do cilja. Čeprav bodo morda vaši cilji precej različni, je bistveno predvsem to, da se medsebojno motivirate in »bdite« drug nad drugim. Posledično bodo možnosti za to, da preprosto opustite svoje načrte, precej manjše.

NAJNOVEJŠE