0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ZgodbeDvojčkoma dala ime Covid in Corona

Dvojčkoma dala ime Covid in Corona

MORDA VAS ZANIMA

Pri izbiranju imen za novorojenčke se starši odločajo za različne pristope. Za nekatere je pomembno predvsem to, kako posamezno ime zveni. Drugi želijo z izbiro počastiti prednike. Spet tretji pa skušajo z izbiro ujeti tudi specifičen duh časa. Slednje je zagotovo odlično uspelo indijskima staršema, ki sta se 27. marca letos razveselila dvojčkov, deklice in dečka. Starša sta se namreč odločila, da kot ime uporabita zagotovo najpogosteje uporabljeni besedi v zadnjih tednih –  Covid in Corona.

- Oglas -

Imeni kot opomnik na preizkušnje, ki so spremljale porod

Marsikomu se zdi izbira imen, ki imate vse prej kot pozitivne konotacije, nenavadna ali celo popolnoma neprimerna in sporna. Vendar pa novopečena starša, Preeti in Vinay Verma, pojasnjujeta, da pri izbiri ni šlo preprosto za iskanje pozornosti ali željo po tem, da bi šokirala ljudi okoli sebe. Za to, da svojima otrokoma nadeneta imeni Covid in Corona, naj bi se odločila v želji, da bi imeni ohranili spomin na kar nekaj težkih preizkušenj, ki so spremljale sam porod – predvsem pa spomin na to, da se je na koncu vse srečno izšlo …

Pot do porodnišnice je bila vse prej kot enostavna

Čakanje na porod v pozni nosečnosti je lahko že samo po sebi precej stresno. Številne skrbi, povezane s porodom, se lahko zagotovo še zaostrijo, če nosečnica pričakuje več kot enega otroka. A vse to se zdi vendarle povsem neprimerljivo z dodatnim stresom, ki ga prinese čakanje na porod sredi pandemije, ko številne možnosti, ki so se še pred nedavnim zdele skorajda samoumevne, praktično čez noč ne obstajajo več. Prav to je bila situacija, v kateri se je marca letos znašla 27-letna Preeti Verma, ki s svojim možem živi v indijskem mestu Raipur. Vsi njuni sorodniki živijo predaleč, da bi lahko paru, ki se je pripravljal na sprejem kar dveh novih družinskih članov, priskočili na pomoč.

Povezave so bile seveda še dodatno otežene zaradi dogajanja, povezanega z novim koronavirusom oziroma s pandemijo. Zgolj tri dni pred porodom, torej 24. marca, so namreč začeli v Indiji veljati strogi ukrepi glede socialne izolacije, zato so bila daljša potovanja praktično neizvedljiva, četudi znotraj države. Par naj bi imel zaradi izrednih razmer kar nekaj težav že s samo potjo do porodnišnice. Po kar nekaj zahtevnih preizkušnjah in zapletih je pozno ponoči Preeti Verma le prišla v porodnišnico, kjer je nato na srečo rodila zdrava dvojčka. Nato pa je prišel čas, da ju z možem poimenujeta …

- Oglas -

Poziv k temu, naj strah in paniko nadomestijo premišljeni ukrepi

Imeni Corona in Covid naj bi sicer predlagalo kar zdravstveno osebje v porodnišnici, kjer sta bila dvojčka rojena, vendar pa ni popolnoma jasno, ali so mislili resno ali pa je šlo morda le za šalo. A ne glede na to, kakšen je bil motiv, sta se Preeti in Vinay Verma nad idejo hitro navdušila. Ko so njuni prijatelji in sorodniki kasneje izvedeli za imeni, so bili večinoma zgroženi. Tako so pritiskali na mladi par in ju poskušali prepričati, da si premislita. Vendar pa sta ponosna starša dvojčkov odločena, da ohranita izbrani imeni.

Ne zgolj zato, ker vsebujeta sporočilo o okoliščinah poroda, ampak sta Preeti in Vinay Verma prepričana, da gre – če poskušamo odmisliti trenutno dogajanje – za zelo lepi imeni s pozitivnim pomenom. Navsezadnje je na primer corona beseda, ki se v latinščini uporablja za krono. Starša sta ob tem povedala še, da želita, da se strah in panika, povezana z besedama, umakneta in da ju nadomestijo premišljeni, umirjeni higienski oziroma sanitarni ukrepi. 

.

NAJNOVEJŠE