0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSindrom policističnih jajčnikov in čezmerno izpadanje las

Sindrom policističnih jajčnikov in čezmerno izpadanje las

MORDA VAS ZANIMA

Sindrom policističnih jajčnikov je pogosta hormonska motnja, za katero so značilni povečani jajčniki z drobnimi cistami. S sindromom so povezani številni neprijetni simptomi. Po eni strani je na primer možna pretirana poraščenost posameznih delov telesa in obraza, istočasno pa lahko začnete opažati, da se vaši lasje močno redčijo in čezmerno izpadajo.

- Oglas -

Kaj je krivo za čezmerno izpadanje las pri osebah s sindromom policističnih jajčnikov? 

Čezmerno izpadanje las, za katerega je kriv sindrom policističnih jajčnikov, je povezano s hormonskimi spremembami v telesu. Telo začne proizvajati večje količine testosterona in drugih androgenih hormonov. Ti hormoni lahko med drugim vplivajo tudi na lase oziroma lasne mešičke. Ena od možnih posledic je blokada mešičkov. Lasje postajajo tako vse tanjši, sčasoma pa lahko začnejo pospešeno izpadati. Čezmerna izguba las je lahko še posebej izrazita na posameznih predelih, na primer ob straneh. Tako pojav včasih spominja na plešavost pri moških.

Pogosto vprašanje ob tem je, ali je škoda nepopravljiva. Sindrom policističnih jajčnikov praviloma ni povezan z brazgotinjenjem in popolnim uničenjem lasnih mešičkov. Tako obstaja upanje, da so mešički še vedno aktivni. Posledično pa tudi upanje, da si bodo lasje opomogli. Seveda pa je zelo pomembna zgodnja diagnoza. Prej ko je jasno, da je za čezmerno izpadanje las kriv sindrom policističnih jajčnikov, prej bo mogoče ukrepati. Izpadanje las, povezano s tovrstnimi vzroki, namreč zahteva specifično ukrepanje …

Hormonska terapija oziroma farmakološka pomoč

Ena od možnosti so zdravila, ki zavrejo tvorbo androgenih hormonov. Običajno je to oralna hormonska kontracepcija, ki se v osnovi uporablja za preprečevanje nezaželene nosečnosti. Kontracepcijske tablete vsebujejo estrogen, ki lahko pomaga pri zniževanju ravni androgenih hormonov v telesu, posledično pa pri zaustavitvi čezmernega izpadanja las. Sočasno se lahko uporabijo tudi zaviralci testosteron-5-alfa reduktaze oziroma zdravila z antiadrogenim učinkom.

- Oglas -

Med učinkovine, ki so lahko koristne pri spopadanju s čezmernim izpadanjem las, ki je posledica sindroma policističnih jajčnikov, pa spadajo še spironolakton, minoksidil, dutasteride in finasteride. Seveda je pomembno, da se pred morebitnim začetkom hormonske terapije natančno preučijo potencialna tveganja. Posamezna učinkovina lahko sicer pomaga zajeziti čezmerno izpadanje las in druge simptome, ki so posledica sindroma policističnih jajčnikov, vendar so možne drugačne težave. Zdravnik vam bo na podlagi vašega konkretnega primer predlagal najustreznejšo pot oziroma zdravilo.

Laserska fototerapija in drugi kozmetični posegi za zajezitev izpadanja las

Včasih si osebe, ki imajo zaradi sindroma policističnih jajčnikov hude težave s čezmernim izpadanjem las, pomagajo tudi z lasersko fototerapijo, ki se običajno uporablja kot pomoč pri moški plešavosti. V okviru kozmetičnih posegov pride na primer v poštev tudi terapija s trombocitno plazmo. V skrajnih primerih pa je možna tudi presaditev las.

Naravni pripravki za preprečevanje čezmernega izpadanja las in koristna hranila

Pri blažjih oblikah izpadanja las, ki je posledica sindroma policističnih jajčnikov, oziroma kot dopolnitev primarnemu zdravljenju, pridejo v poštev tudi nekateri domači pripravki, s pomočjo katerih je mogoče okrepiti lase. Pomagajo lahko na primer maske, ki vsebujejo grško seno. Koristno naj bi bilo tudi pitje soka aloe vere na tešče. Gel aloe vere pa lahko uporabite tudi za pripravo mask za lase. Seveda pa je osnova urejena prehrana. Če imate težave s čezmernim izpadanjem las, morate biti še posebej pozorni na to, da bo vaša prehrana vsebovala dovolj cinka, železa in vitaminov iz skupine B. Pomanjkanje teh snovi lahko namreč prispeva k hitrejšemu izpadanju las, zato je lahko še posebej problematično, če se obenem spopadate s sindromom policističnih jajčnikov. Po potrebi si lahko pri doseganju priporočenega dnevnega vnosa pomagate tudi s prehranskimi dopolnili.

.

NAJNOVEJŠE