0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjePomembnost samooskrbe s hrano

Pomembnost samooskrbe s hrano

MORDA VAS ZANIMA

Dandanes ni nobene težave dobiti kar koli kadar koli. To seveda velja tudi za hrano. Vsega imamo v izobilju in brez omejitev, tudi jagode lahko kupimo pozimi. A ker nikdar ne vemo, kaj kupimo, je najbolje kupovati lokalno, kar najverjetneje veste tudi sami in kar tudi mi vedno poudarjamo. Še bolje pa je, če uspete pridelati svojo hrano, pa naj gre za paradižnike na balkonu, velik vrt za hišo ali pa zelišča na okenski polici.

- Oglas -

Samooskrba

Poznate svojo hrano?

Seveda gre pri tem v prvi vrsti za zdravje. Hrana, ki je pridelana na domači zemlji, je tista, katere izvor vsekakor najbolje poznamo. Lani so poročali, da je bila samooskrba s hrano v Sloveniji samo 40-odstotna. Ostalo je vse uvoženo s polj, ki jih sploh ne poznamo. Namesto da bi zmanjšali uvoz določenih pridelkov, zapiramo svoje proizvodnje in s tem siromašimo ne le slovenski trg, pač pa tudi slovensko zemljo. Da bi bila zemlja namreč najboljša za uspevanje pridelka, mora biti tudi »zaposlena«, saj ji v nasprotnem primeru delamo več škode kot koristi. Slovenija, ki ima veliko zelenih površin, je po stopnji samooskrbe s hrano na zadnjem mestu v Evropi, in če se zgodi apokalipsa na finančnih trgih pri trgovanju s hrano, nam bo trda predla.

Ker samooskrba s hrano potrebuje le nekaj preudarjenosti in dela, bi moralo biti vse to zelo preprosto. A ljudje smo zaposleni, ves čas sedimo pred računalnikom ali televizijo in potem bentimo nad gensko spremenjeno hrano, orjaškimi paradižniki brez okusa in temno rdečimi češnjami, ki niso niti približno tako dobre kot tiste s Primorske. Dokler ne bomo pripravljeni nekaj časa posvetiti tudi tistemu, kar vnašamo v svoje telo, pa se pravzaprav skoraj nimamo pravice pritoževati. Če kupujemo tuje pridelke z vseh možnih koncev sveta, je seveda logična posledica ta, da zaradi manjšega povpraševanja po domačih pridelkih tudi samooskrba s hrano upada.

- Oglas -

Naredite nekaj zase!

Mi smo prepričani, da – tako kot iz kapljic vode nastane reka – lahko tudi vsak posameznik pomaga pri tem. Če nimate obdelovalne površine, poskrbite za paradižnike, ki jih lahko vzgojite na balkonu, ali pa se dogovorite s kom, ki ima preveč zemlje in premalo časa. Dejstvo je, da se da veliko narediti, vendar se tega preprosto ne lotimo. Naj obdelovanje vrtička postane vaš čas za sprostitev, saj je jesti hrano, ki jo sami pridelate, posebne vrste užitek in veselje. Če ne verjamete, začnite počasi.

.

NAJNOVEJŠE